16 Ocak 2012 Pazartesi

ISPANAKLI BÖREK (Baklavalık, hazır yufkadan)

Hafta sonumuzu, ailece koşuşturmadan, plan, program yapmadan sakin gönlümüzce geçirdik..Tam bir tenbellik havasında, küçük alışveriş haricinde hep evdeydik..yedik, içtik ))) İçtik derken şarabımız haricinde bolca çay kahve ve yanınada uzun zamandır yapmadığım ama geçen hafta Sevgili Nuran ın 5ten sonra blog undaki Ispanaklı börek tarifini görünce  bende yapayım dedim..Ama benim ki Nuran ın tarifinden biraz farklı oldu, çünkü burada bizim yufkadan bulmak herzaman mümkün olmadığından genelde börekleri hazır baklavalık yufka ile yaptığımdan bu seferde öyle oldu. Türkiyedede sanırım hazır baklavalık yufkalar satılıyor , biraz nişastalı da olsalar börekleride oldukça güzel oluyor. Herkes Ispanaklı börek tarifini bilir ama ben yinede  kendi usulümü paylaşayım dedim... Güzel bir hafta diliyorum herkese...
Ispanakli Borek
Malzemeler:
1 pk. hazır (baklavalık) yufka

1 pk. Ispanak (250 gr)(Yıkanıp,su ilave etmeden hafif haşlanacak)
1 kase ezilmiş beyaz peynir
Az karabiber(ıspanak karışımı için)

1 yumurta (beyazı sos için, sarısı üstüne)
1 su bardağı süt (Sos için)
1/2 su bardağı sıvı yağ(sos için)
az kabartma tozu ve tuz (Sos için)
Arzuya göre susam ve çörek otu
Ispanakli Borek
Yapılışı :
Önce ıspanakları az haşlayıp soğutalım ve içine beyaz peynir ve karabiber ilave edelim..(Böreğin içine)
Süt, yağ ve yumurta beyazını, az tuz ve kabartma tozunu bir kapta hafif çırpalım.(Sos olacak her kat için)
Yufka paketini 1 gece önceden buzdolabına koyalım(Buzlukta muhafaza edildiklerinden, erimesi için) yada oda sıcaklığında paket üstünde yazılan saat kadar bekletelim.
Varsa yufka büyüklüğündeki tepsimize yoksa istenilen fırın tepsisine, iki yufkayı tepsi dışına taşırarak koyalım (Bunları en üste kapatacağız) ilk yufkaya hazırladığımız süt lü sos tan 3-4 çorba kaşığı kadar döküp elimizle yufkanın heryerine sürelim. Ve yufkalar yarı olana kadar devam edip , orta kısmna ıspanaklı içi döküp heryere yayalım. Kalan yufkalarıda,her kat a sos sürerek bitirelim, en son yufkayı düzgünce koyup, altta ki dışarı taşan  yufkalarıda en  üste çevirip (Tam kapamaz ama olsun) düzeltip eğer sos kaldıysa onuda döküp, yumurta sarısını sürelim ve susam yada çörek otu serpelim..180’/350’F ta önceden ısıtılmış fırında 20 dk.ile 30 dk. arası üzeri kızarana kadar pişirelim. Kontrol ederek fırından alıp , hafif soğuyunca dilimleyerek servis yapalım. Afiyet Olsun...


Not: Baklavalık yufkalar çok ince olduğundan, hamuru kalın olmayan , lezzeti yerinde harika börekler yapılıyor. Pişerken kabarıyor ama fırından çıkarılınca hemen insede sakın üzülmeyin, tadı nefis oluyor. Ama  mutlaka sosunun içine çok az tuz ve kabartma tozu koyun..nişasta tadını alır..

11 yorum:

Nuran dedi ki...

ooo mis gibi böreklerr:)
Bende merak ediyordum oralarda malzeme bulabiliyormusunuz diye. Baklavalık yufka varmış iyi. artık Burada da kullanmaya başladılar ben henüz denemedim. Size Afiyet olsun:)

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Tesekkurler Nuran))sevgiler

Adsız dedi ki...

Emelll keske gecenin bu saatinde bakmasaydim sayfana cok severim ispanak bogregini ellerine saglik canim muthis gorunuyorrr hemen denemeliyim,
Tulay

Lezzetli Sanatlar dedi ki...

Hazır baklavalık yufkalar hayat kurtarıyor, ellerine sağlık, nefis olmuş.

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Tulaycim kusura bakma canim ya atlamisim sana yorum yazmamisim..beni beni ..ama coook ta gecmis :)))) ihtiyar beniiiiii...ozaman msg lar direk yayinlaniyordu simdi kontrol ettigimden herbirini goruyorum:))

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Lezzetli sanatlar heleki benim gibi Turk yufkasi bulamayanlar icin gercektende kurtarici ve ustelik cokta guzel oluyor borekleri :) sevgiyle:)

İstanbul Kazan Ben Kepçe dedi ki...

Ohh mis gibi.Ispanaklı böreği çok severim :)Elde açma börek gibi olmuşş.Ellerine sağlık canım ..

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Busra Kahveci hosgeldiniz, tesekkur ederim:) Elde acma ya yakin oluyor insan tenbel olunca ancak bu kadar :)) sevgiler

İstanbul Kazan Ben Kepçe dedi ki...

Olsun ya onu bile yapmaya insan üşeniyor bazen :)Bu arada ismin neydi canım :)

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Dogru soyluyorsun Busra:) adim Emel..

Unknown dedi ki...

Şu baklavalık yufkayla böreği bir ben deneyemedim daha,çok güzel görünüyorlar ellerine sağlık :)