6 Ocak 2013 Pazar

ENGINAR SOS..

Dün akşam Lübnanlı komşumuz telefon edip, evdeyseniz gelin biraz laflar biraz birşeyler atıştırırız deyince, akşam yemeği saati, evde yemek yok ama atıştırmalık çok..gündüz dışarda iken birşeyler yemiş, akşam yemeğini hafif geçiştiririz dediğimiz için, yemek yapmamıştım. Malum yeni yıl zamanı da davetler, yemekler, tatlı, pasta lar çok olunca sonrasında, diet yapmasakta yemek konusunu en sağlıklı ve yeşil olanlar olarak aza indirmiştik, desemde şuan önümde “ye beni “diyen limonlu kek ve kahvem ve amanın kilo aldık, sağlıklı beslenme vakti geldi diyen ve sizlerle muhabbete çalışan biryandan da yemezsem olmaz, kek ten parçaları ağzına atan ben:)
Neyse efendim, paylaşmak istediğim acele olarak yaptığım ve komşulara götürdüğüm 2 çeşit sos..daha önceden de bahsettim ya biz burada her çeşit sos u taze sebze, brokoli, karnıbahar, havuç, kereviz sapı gibi çiğ sebzelerle yemeye bayılırız..bazende kraker, ve kahverengi ekmek dilimleri ile..Evde incecik pideler vardı, meksika yemeyi yapmaya yarayan, ince et dilimleri ile sarılıp yenilen, bildiğimiz ince pide..Tortilla..
Bunlardan ikisini ısıya dayanıklı iki küçük kabın içine yerleştirdim, resimde görüldüğü gibi..küçük fırında 350’ de 10 dakika tuttum ki az bir şey sertleşsin ve kalıp şekli alsın.. Fırından alıp soğumaya bıraktım, o arada evde bulunan hazır-pişmiş enginar içinden bir miktar çıkardım..
Enginar ezmesi tarifi:
Malzemeler:
1/2 bardak kadar haşlanmış, ezilmiş enginar(Hazır satılan varsa ondan da alabilirsiniz)
6 sap kadar maydanoz/ ince doğranacak
1 küçük diş sarımsak/ince doğranacak
1 avuç kadar çekirdeksiz yeşil zeytin(istenirse ve ince doğranacak)
1/2 adet kırmızı yada sarı biber..incecik doğranacak
zeytinyağı, tuz, taze çekilmiş karabiber
1/2 limon suyu
Yapılışı:
Haşlanmış enginarı ister çatalla ezin, biraz irice kalsın, yada blendırdan birkaç kez geçirin, ama püre olmasın sakın. Ezilmiş enginarı bir tabağa alıp, maydanoz, biber, sarımsak, yeşil zeytin ile iyice karıştırıp, 1/2 limon suyunu ve az tuz , taze karabiber ilave edip, zeytinyağı gezdirip tekrar karıştırıp, hazırladığımız pide tabağa boşaltıp, servis tabağına alarak, yanına ister kraker ister sebze ilavesi ile ikramda bulunalım..

Enginarli sosun uzerine elma rendeledim azbirsey..
Ben ikinci pide için, 3 yemek kaşığı koyu yoğurda, 1 avuç kadar beyaz peynir ezmesi, iri dövülmüş ceviz, pul biber, az tuz ve küçük kesilmiş biberler ilave edip karıştırdım(Vuslatın çoban çökeleğinin sahtesi:) ) ve onuda diğer pideye boşaltıp, kraker ve az biber dilimi, ve mandalina ile komşulara götürdüm. Gece sonunda pideside dahil hiçbirşey kalmamıştı geriye ve gerçekten lezzetli bir sos/dip olduğu için sizlerlede paylaşmak istedim..Son dakika misafirleri icin: 1 kadeh şarap yanında yada sadece kendisi olarak ikram edilebilecek yapımıda çok kolay  ve sağlıklı “iki“ sos sizlere..denemek isteyenler olur belki:)) Afiyet Olsun!

Not: Her iki sos için malzeme miktarını kendiniz ayarlayabilirsiniz, tuz, acı biber,limon yada z.yağını damak zevkinize göre ve ayrıca farklı tatlar yapmak için içlerine uyum sağlayacağını düşündüğünüz farklı malzemeler katarakta deneyebilir farklı tat lar yaratabilirsiniz..Yani diyeceğim oki sadece tarife bağlı kalmayıp kendinizce ilaveler yapabilirsiniz...

61 yorum:

Heyyfi dedi ki...

Canım arkadaşım, bu soslar ne güzel görünüyor.
Sana da komşularına da afiyetler olsun. Tortilla ekmeğini çok severim. Meksika'da bildiğimz kuru fasulyeyi bile buna sarmışlardı:))
Herşeyi bu ekmeğe sarıyorlar. Önce tuhaf gelmişti ama yiyince bayılmıştık.
Sen kiloyu dert etme canım, biraz dikat edince onlar kendiliğinden uzaklaşıyorlar, isenmediklerini anladıkları bedenden:)
Sana sevgiler gönderiyorum canım...

vişnap dedi ki...

Ahhh şekerciğim ben Vuslatın çoban çökeleğinin sahtesini aldım bile tarifime yapacağım .Enginarlı olanını da enginar mevsimini bekleyeceğim artık.Ellerine sağlık sevgilerimle..

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Heyficim cok dogru fasulye bile torttilada:) soslar guzeldi gercekten yada biz seviyoruz:) kilolari kovalasamda bacadan geliyorlar..39:) sonrasi biryere gitmiyorlar..amaan napim.olan birkac kilo olsun..sanada sevgiler canim.

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Visnapcim seveceksindir o sosu eminim. Kavanozda bulursan enginar onunla deneyebilirsin isin kolayina kacip benim gibi:) sevgiler canim sanada..

Depresif Ayu dedi ki...

Of ki ne offf, soslara bayıldım ama en çok tortilla kaselere bayıldım. Bu fikri çok sevdim yaaa. Senden derhal çalıp en kısa sürede uygulayacağım. Çok heyecanlandım bak :))))

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Ayucum canim sunumda guzel oluyor istedigin sosu koyabilirsin iclerine ama cok sulu olmasinlar. Denersen sevinirim katkim oluyor diye:) iyi geceler sevgiler:))

Sulemmutfak dedi ki...

Tortilla kaseleri pek guzel olmus Emel. Yaninda icecek ne vardi acaba?

bücürükveben dedi ki...

ben o ekmeklerden hiç yemedim güzel mi tadı? soslar harika görünüyor, enginar zaten çok severim, özellikle dolmasını...afiyet olsun canım, eline sağlık:)
sevgilerimle....

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Suleee yaninda ne olacak bildigin uzum suyu:))

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Bucurukveben..sanirim Turkiyedede satiliyordur bu ince ekmekler , al bir ara ..tavaya koy bir adetini icine peynir rendele(Sanirim peynir yiyorsun dimi??) uzerine digerini kapat..biraz beklet peynir eriyince alt ust et..diger tarafida kizart..sonra al tabaga kes ortadan yaninada ayran yap..ohh misss.bak sana kolaycacik tarif:))

MAZES dedi ki...

of,of,ne de güzel anlatmışın,hem sosların ,hem de bücürükveben*ne tarif ettiklerin ,afiyet olsun ve ellerine sağılık canım,yeni hafta ,yeni kısmet,çok güzel olsun herkese.

Nurşen Aksoy dedi ki...

Arkadaşım ne güzel olmuş kaselerin ellerine sağlık,soslarada bayıldım..Çok güzel olmuş,enginarlıyı merak ettim hemen deneyeceğim..Bol keyifler olsun,sevgiler..

Adsız dedi ki...

Vallahi enginar dedin mi akan sular durur bende!
Her türlü tarifle, her çeşidini bayılarak yerim. En çok sevdiğim sebze ENGİNAR ! Hele dolması!!!!

Ellerine sağlık canım:-)

sarımutfak-hande dedi ki...

süper bir görüntü eminim tadlarıda öyle
ellerine sağlık
mutlu haftalar

huuuubakbi dedi ki...

harika gözüküyor zaten enginara bayılırım cnm sevgiler

Unknown dedi ki...

İki sosunda tadının çok güzel olduğundan eminim ellerine sağlık.Sevgilerimle..

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

mazescim tesekkur ederim sanada kismetli guzel bir hafta olsun canim.sevgiler

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Nursencim kaseler degisik hava veriyor sunumda:) Enginarli cok sevdik guzel oldu tadi..dene bakalim sende beyenecekmisin..sevgiler

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Destiny ben Enginari ayiklamasini bilmem dolayisi ile dolmasini hic bilmem kimbilir ne kadar guzeldir..hemde en saglikli sebzelerden biri..sevgiler canim..

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Sari Mutfak hande, sanada guzel bir hafta diliyorum, sevgiler:)

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Mor Menekseler, tesekkur ederim sevgiler guzel bir hafta olsun sanada..

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Mehtap Kaya tesekkur ederim, guzeldi gercekten sevdik ikisinide..guzel birhafta dilegi ile..sevgiler

Gurme Şirine dedi ki...

çok güzel görünüyor...
valla canım çekti canım :))
ellerine sağlık.......

Kurabiye Atölyesi dedi ki...

inanılmaz güzel olmuş sunum da bayıldım ellerinize sağlık. Sevgiler

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Sirinem tesekkur ederim..keyifli hafta olsun sevgiler..

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Damla Baser tesekkur ediyorum degisiklik olsun maksat:)) sevgiler..

Unknown dedi ki...

Benden son günelrd efazla kaçırınca bu akşamı salatayla geçiştireyim dedim ama aklım hep yemekte..
Blog gezmek bu durumda işkence gibi..:))
Bak şimdi aklıma limonlu keki soktun,kalkıp yapsammmı ne yapsam..:))
Canım nefiss görünüyor.
Ellerine sağlık.

SEVALCE LEZZETLER dedi ki...

Soslara bayıldım,kaselerine daha çok bayıldım:)
Tortilla uzak diyarlar da sanırım çok kullanılıyor.
Bizde de lavaş adıyla satılıyor ama oradakiler daha güzel gibi:)
İsveçe,norveçe gittiğimde gelirken getirip komşulara hazırlayıp çaya davet etmiştim:)burda yokmuş gibi:)
Tekrar gidersem bizimkilere senin soslarla ve kasesiyle yapayım:)
Ekmekler etiketinde bende de bir tarif var,bak istersen canım.
Sevgiler...

VuslaT dedi ki...

Severim senin enginar sosunu, sahte çoban çökeleğini:)))) ellerine sağlık canım benim..Ne çok özlemişim seni..Bir daha arayı açmayalım bu kadar uzun süre..

Ha senin düğün ne zaman kalede, bu arada akşamları elektirik yok şatoda. Bol mum tedarikine başlayayım mı şimdiden. Ve hayaletler gece çıkıyormuş..Bak arka bahçede göl evleri var orada kal aman ha:)))

Tulay, dedi ki...

Emelll yine 5* olmus, ellerine saglik canim yazdigin gibi uzum suyuyla cok da guzel gitmistir,afiyetler olsun :)

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Hayat Cafe tarifleri gercekten blog gezmek iskence oluyor hele birde acsan:)) Bakip bakip insan hepsini yapmak vede yemek istiyor degilmi? Az once 1 dilim daha goturdum limonlu kek ten:)) sevgiler canim

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Sevalce Lezzetler..Tortilo burada herzaman, ekmek gibi satiliyor ve kullaniliyor..gidersen yaparsin sizinkilere ama bence sen lavas ekmeginede bu sekil verebilirsin kucuk yuvarlak kesip az pisir-sertlesip sekil alsin ve sos lari icine koy istersen..ben bazen et yemegini bile koyuyorum icine..susuz olarak..guzel oluyor sunum..Simdi bakacagim ekmekler etiketine, sevgiler guzel bir hafta olsun..

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Vuslatcim hosgeldin canim ozlemisim bende..sen mumlari toplamaya basla simdiden ben haber veririm sana :))) Cok sevdim ama resimleri ve ortami harika bir dugundu sanirim..Hahah hayaletler ha, eglenceli olur yahu orada kalmak:)) sevgiler..

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Tulaycim, *li 5 im icin cok tesekkurler canimm,eh kendimce uretiyorum arada-sirada..uzum suyu ile de gercekten iyiydi:)) sevgiler xo

ihlamurcum dedi ki...

Harika sunumda,ne güzel dip soslar. Bayıldım,çok yaratıcısınız.

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Ihlamurcum tesekkur ediyorum. Arada ilham geliyor :) sevgiler..

BAL ANNE dedi ki...

slm....
bu ilk ziyaretim
sımsıcak bir blogunuz var....ellerinize emeğinize sağlık sevgiler........

Arzu Göncü Hangül dedi ki...

cnım ellerine sağlık sevgiler..

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Bal anne ziyaretiniz icin cok tesekkur ediyorum guzel sozleriniz icinde. Herzaman beklerim:) sevgiler..

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Vanilins tesekkurler canim. Sanada sevgiler:)

ilhan dedi ki...

Soslar nefis hemen notumu aldım tortillalarda kepekli galiba. :) Yalnız mandalinin bu sosolardaki rolünü anlayamadım. İçine katılıyor mu, yoksa yanında mı veriliyor? Acaba enginar dondurmuştum onlarla olur mu? Ellerine sağlık.

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Ilhan evet tortillalar kepekli. Dondurulmus enginardan yapabilirsin onemli olan haslanip ezilecek gibi olmasi. Mandalinalar renk versin diye birde enginar li sosla guzel gidiyor :) belki biraz garip gelir ama sen de seversin sanirim kraker sos ustune mandalin:) iyi aksamlar.

PaSaSofraM dedi ki...

sunum cok güzel ellerinize saglik, bunu denemem lazim

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Pasasofram ziyaretin icin tesekkur ederim. Mutlaka deneyin gorunum guzel oluyor seveceksinizdir.

Bulbulunyeri dedi ki...

Canım,
ellerine sağlık.Nefis görünüyorlar. Sunumda çok şık.
Galiba ben olsaydım kimseye pek bir şey bırakmazdım. Böyle tatlara başladım mı durdurabilene aşkolsun.
Sevgiyle kal.

Deniz dedi ki...

Hmm bu soslar çok güzel görünüyor. Kalabalık akşamlarda atıştırmaya çok güzel gider dediğiniz gibi. Ellerinize sağlık.

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Bulbulun yeri cok tesekkur ediyorum guzel sozler icin:) Biz severiz boyle kolayliklari ve tatmayi..bolcada yapilir her cesit..sevgilerimle diyorum..

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Denizcim tesekkur ederim, sevgiler:)

Ferkay dedi ki...

Enginarlı sos çok hoşuma gitti, aldım notumu deneyeceğim canım. Ellerine sağlık..

yildiz dedi ki...

DostBahcemmm,harikasin....
Tortilla ekmeginin sunumuna bayildim ve ilk alis-veris listesine yazdim bile:))
Ailecek krakerleri dip soslara batirip yemeye bayiliriz.Yogurtlu sosun degisik versiyonlarini ben de yapiyorum ama,ENGINARLI olanini mutlaka deniyecegim.....
Afiyetler olsun ve Noel zamani aldigimiz kilolardan biran önce kurtulmayi diliyorum ben de:)))

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Yildizcim, al sana kolay ve lezzetli bir aile sos u:)) deneyince haber ver ama bakayim sizde beyenecekmisiniz? Tortilla ben cok kullaniyorum hem kase yapmakta hem icine kavrulmus kiyma koyup sarip yemede:) sevgiler canim..

Birkaselezzet blogspot.com dedi ki...

kuzum ben bunlara bayıldım.
müsadenle aldım.
mmmmmmm ellerine sağlık:)

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Bir Kase lezzet al canim al istedigin sos olsun yada tabagi:)) sevgiler..

AslıASLI dedi ki...

Ben sizin yazılarınızı okurken mutlaka yorumlara verdiğiniz cevaplarıda okuyorum. Çok faydalı oluyor benim için.
Enginar yeni sevmeye başladığım bir lezzet, tarifi alıyorum mutlaka denicem. Çok teşekkür ederim, çok farklı şeyler öğreniyorum sayenizde :)

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Aslicim ne guzel yazmissin gururlandirdin beni tesekkur ederim..faydali olabildigime seviniyorum..Umarim seversin sende..
Isinin ilk gunleri: dilerim hersey istedigin gibi baslamistir vede oylede devam eder..Iyi calismalar..sevgiler:)

Kuzununannesi dedi ki...

gozlerıme ınanamadım sahanesın nasılda dusunmususn bunu ve neler yapısın bayıldım ben farklı lezzettlerı bu sekılde ustda yapabılmek ustalık ıster..sevgıler

http://www.kelebegingozunden.com/2013/01/hediyeeee-varrrrrrrr.html

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Kokos kelebek, sende dene bir gun misafirlerin geldiginde, sunum degisik, goze hos geliyor:) yoksa basit birsey..Tesekkurler,
sevgiler..

nanemaydonoz sofrasıGÜL dedi ki...

sosları çok seviyorum ve bilmediklerimi mutlaka deniyorum,notlarımı aldım,paylaşım için teşekkür ederim.
elleriniz dert görmesin.sizi izlemediğim için hayflandım çok şey kaçırmışım takibinizdeyim sevgilerimle

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Nanemaydanoz sofrasi..Ziyaretiniz ve guzel yorumunuz icin cook tesekkur ediyorum..sayfanizi en kisa zamanda ziyaret edecegim bende.Degisik tatlar arada guzel oluyor..denemekte fayda var..sevgiler guzel bir hafta sonu olsun:)

Unknown dedi ki...

ne güzel sos tarifleri bunlar..hazırladığınız soslarada tortilla kaselerinede bayıldım ..ellerinize sağlık..

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Sevil tesekkur ederim..arada sirada basit ama guzel gorunum veren seyler yapmak aklima geliyor:))sevgiler