14 Kasım 2012 Çarşamba

ÖZLENMİŞ İNCİRLİ ET

Benim blog um aslinda kolay tarifler blogu..farkındaysanız hiççç öyle uzun uzadıya, yada yapması vakit alacak, yada zor gözüken tarifler yok bende, nerde kolaylık onlar burada:) kolay ama lezzetli olanlar, herzaman dostlarlada paylaşılacak olanlar tabiki..

Ama bugün sizlerle bir istisna yapacağım: geçenlerde www.kadehtekilezzetinpesinde.com  in face book sayfasında paylaşılan bir yemek resmi dikkatimi çekince, kendilerine mesaj yollayarak yemeğin  ne olduğunu yani ismini öğrenmek istemiştim, et yemeği olmakla birlikte oldukça sulu vede içinde incirler vardı...Kendileri mesajıma güzel bir jestle karşılık verip telefondan bana tarifi göndererek asıl yemeğin Refikanın Mutfağından bir tarif  ve ismininde Özlenmiş İncirli Et olduğunu belirtmişler(Kadehteki Lezzetin Peşinde ye buradan tekrardan teşekkür ediyorum) Ben sonradan Refikanın Mutfağı web sayfasınıda ziyaret ettim, tabiki iş için yapılan oldukça profesyonel bir sayfa ve çok güzel bilgiler ve tarifler var..
şimdiii..yemek denendi ve tek kelime ile "harika" oldu...Yemek tarifini sizlerle kendi yaptığım şekilde paylaşacağım, malzemelerin tamamını eksiksiz kullandım(Karabiber haricinde)sadece anlatışım biraz farklı olabilir ama orijinal tarifi okumak isterseniz lütfen www.refikaninmutfagi.com  ziyaret ediniz.
Birde, tarifte demir döküm tencere kullanılırsa çok daha iyi olur diye not var, fırındada rahatlıkla kullanabildiğinden dolayı ama ben güveçimsi bir tepsi kullandım.


Malzemeler: 4-5 kişilik
1 kg. bonfile(kuşbaşı doğranacak)
3 adet soğan(Yuvarlak olarak doğranacak)
5 diş sarımsak(hafif ufak parçalar yap)
1 er adet kırmızı ve yeşil biber(ince uzun kesilecek)
2 ad.havuç(zar şeklinde doğranacak)
15 ad.kuru incir(baş kısımları kesilecek)
2 çorba kaşığı un
1 çay kaşığı tuz
1 avuç tane karabiber(Ben biraz az koydum)
10 adet defne yaprağı
1/2 bardak tavuk suyu (yada tablet kullanabilirsiniz)
1,5 bardak su
1/2 bardak kırmızı şarap
5 dal taze kekik 
1 çorba kaşığı biber salçası
7 çorba kaşığı zeytinyağı


Yapılışı: 
Aslında gözünüz korkmasın yapılışı zormu acaba diye..et ve sebzeler kullanıma hazır olduktan sonra yapımı çok kolay:) Ben bile yaptıktan sonra, birde  ekmeğimı suyuna banaraktan kuru incir sevmediğim halde incirleride lüpleterekten..afiyetlen yedim-yedik:) Yapılışından bahsediyordum dimi, evet önce etleri sebzeleri mlz.ler kısmında belirttiğim şekilde hazırlayalım, keselim, doğrayalım, 7 çorba z.yağını kullanacağımız(fırınada girebilecek bir tencere kullanmaya çalışın-varsa) tencerenin dibine yanlarına sürelim, etleri içine atıp her tarafı kızaracak şekilde(mühürleme işlemi deniyormuş) 2 dakika çevirelim. Bonfileleri tabağa alıp, aynı tencerede, halka olarak kesilen soğanları parmağımızla ittirip çıkardıktan sonra(birsürü soğan yuvarlağı oluyor) tencerede hafif kızartalım, ve ayrı tabağa alalım. Gerekiyorsa 1 kaşık extra z.yağı ilavesi ile biberleri, havuç ve sarımsaklarıda aynı yerde 2 dk.kadar çevirip, mühürleme işlemi yaptığımız eti ve soğanlarıda aynı tenceremize tekrardan, koyup üzerlerine de 2 kaşık unu serperek 5 dk.bekletip hepsini karıştıralım. Ve karabiberleri, defne yapraklarını, 1,5 bardak su, yarım bardak tavuk suyu, ve yarımbardak ta kırmızı şarabımızı ilave edip üzerine salça, tuz, kekiklerimizi de bütün olarak tencereye koyup, baş kısımları kesilmiş incirlerden iki tanesini ortadan kesip diğerlerini bütün olarak tenceredeki malzemelerimize ilave edip karıştırarak, kapağınıda kapatarak önceden ısıtılmış fırına koyarak 180'de 2 saat pişirelim.
Emin olun 2 saat sonrasında lezzetli, nefis bir yemekle kendinize güzel bir ziyafet çekeceksiniz..Deneyecek olanlara şimdiden AFİYET OLSUN :)

Not: Benim fırınada girecek demir döküm tencerem olmadığından, tüm malzemelerin -ocak üstü- ön hazırlığını normal tencerede yapıp toprak fırın kabına aktarıp üzerinide folyo ile kapatarak pişirdim..Birde fırın ısı ayarları farklı olduğundan orjinal tarifte 160' de 2 saat 15 dk.da pişirin diyorsada ben 180' de 2 saatte pişirdim.



62 yorum:

Nurşen Aksoy dedi ki...

Ellerine sağlık,çok güzel ve değişik bir yemek olmuş..Afiyetler olsun..Meyvalar yemeklere çok güzel bir reyha veriyor...

Unknown dedi ki...

Çok farklı bir tarif denemek isterim,ellerine sağlık.Sevgilerimle..

ihlamurcum dedi ki...

İlk yemek davetime deneyeceğim,Refika'nın tüm tariflerini beğeniyorum.Özellikle kadayıflı mantısını deneyin derim,sizinde elinize sağlık.

Heyyfi dedi ki...

Oleeyyy, Oleeeyyy, Oleeeyyy...
Tarif hemen notların arasında yerini aldı. Bu tarifi de yapacağım. Ama çevremdeki kimse inanmaz benim yaptığıma. Zor bir tarif olduğunu düşünürlerse, ee benim de tembel olduğumu da biliyorlar. En iyisi yanımda bir tanık bulundurmalıyım. Bu tanık da tabiki eşim olacak. Herkes ne kadar güzel olmuş dediğinde, onaylaması lazım.
Çünkü ben genellikle ev yapımı ürünler satan yerlerden misafir ağarlıyorum da. Utanma bakışı içerisindeyim şu an.
Bu arada tembelliğim yemek yapmak konusundadır. Uzun süren zor yemekler yaparken yarısına gelince sıkılıyorum ve yarım bırakıyorum yemeği. Neyse iyiki sizler varsınız da biraz kendimi geliştirdim. Bu arada bu muhteşem bir tarif Dost'um. Bir de ne güzel anlatmışsın. Ben bile yapabilirim diye düşündüm :))
Sevgileeeeerrrrrr....

Nuran dedi ki...

Eline sağlık emelcim. İncir İle eti bir arada hiç düşünmemiştim. Beğendiğine göre mutlaka lezzetlidir. Afiyet olsun:)

tubanne dedi ki...

Mis gibi de olmuş:)Tam bir misafir yemeği ellerinize sağlık hepinizin.Birbirinizle paslaşmanız ve link vermeniz çok güzel:)Her yemeğe insan kendinden de birşey katıyor ve o yemek gitgide gelişiyor.Benim de demirdöküm tencerem yok mesela,senin tarifin daha uygun:)

MAZES dedi ki...

üşenmeden yapmışsın,malzemeleri okurken gözüm korktu,bu kız nasıl cesaretliymiş dedim,kolaymış,incir ile yemek duymamıştım,sen beğendiysen demek süper bir şeymiş,ellerine sağılık canım.

*mehtap dedi ki...

Tek incire takıldım nasıl oldu acaba yemekte merak ettim bak.Eline sağlık görüntü çok leziz,denemek lazım..

Gurme Şirine dedi ki...

incirlisini bilmiyordum...
eminim çok güzel olmuştur...
ellerine sağlık canım...

Ferkay dedi ki...

Refikanın sayfasını her zaman takip ederim kendisinede bayılıyorum oyun oynar gibi yemek yapışına hayranım.
Yemek çok güzel görünüyor ellerine sağlık canım..

bücürükveben dedi ki...

Kızkardeşim, çoluk çocuk geleceği bir gün, onlara bu yemeği yapayım ben. İncirli olması değişik geldi. Onlar benim gibi değil, et yemeklerine bayılıyorlar, (hatta bana da kızıyorlar yemediğim için çünkü yorgunluk,unutkanlık var ya bende)neyse ama zor da değilmiş. Ben kendim yemesem de onlar geleceği zaman gayet güzel et yemeği yapıyorum, bayılıyorlar:))hele bir kere yanında patates püresi ile fırında bol salçalı rosto yapmıştım ki, çok sevmişlerdi:)
eline sağlık afiyet olsun:)
sevgilerimle

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Nursen tesekkur ederim, evet gercekten guzel oldu tadi :) sevgiler

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Mehtap Kaya bence bir ara dene derim..sevgiler..

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Ihlamurcum, evet dene guzel olur ilk yemek davetinde..Ben Refikanin Mutfagi ni hic bilmiyordum ogrendim boylece..kadayifli manti tarifinede bakacagim kolaysa denerim onuda..tesekkurler:))

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Sevgili Heyyfi..bende 3 sayfalik tarif gorunce bana gonderilen amaninn dedim once..ama sonra tum malzemeleri hazir edip baslayinca okadarda zor gelmedi hatta hic degildi..Inciri severlermi yemek icinde bilmem ama farkli bir tat verdi, ve guzeldi, bence mutlaka dene derim, gorsunler Heyyfi nasil yemek yaparmis:)) Sevgiyle canim sarildim:))

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Tesekkur edereim Nurancim..bircok seyi birbirine bagdastiramayiz ama demekki oluyormusss :)) sevgiler..

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Tubanne, gercekten tam misafir yemegi..bende gorunce gurme yemek gibi dedim..ve denemek istedim, iyikide denemisim.Evet olmayinca demirdokum boyle alternatif buldum ve sonucu cok cok beyendim..Bir ara mutlaka dene derim, misafirin yoksada kendinize malzemeyi yari yaparsin yine ayni tat olur:)) Sevgiler Egeyide optum.

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Mazescim aslinda dedigin gibi acaba dedim bende ilk basta zormu falan diye ama hicte oyle olmadi, evet incire bende takildim cunku kuru inciri agzina koymayan ben yemek icinde cok beyendim..hafif tatlilikta vermisti ve gercekten denenmeye deger bir yemek..tavsiye ederim firsatin oldugunda..sevgiler:)

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Mehtap, incire takilma sen ve dene bir ara..farkli ama bir okadarda lezzetli..ama tabiki damak zevki farklidir ben sevdim diye basksida sevecek degil ama ..denenmeye deger bir yemek inan:)) sevgiler

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Sirinem bak simdi ogrendin..sagol canim sevgiler..

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Feray, sanirim Refikayi siz tv. den falanda biliyorsunuz ben yeni ogrendim ama sayfasi gercekten guzel ve farkli yemekler var..yada yemeklere fark katmis deyim..Tesekkur ederim..sevgiler.

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Bucurukveben..sende az degilsin yani..kendine yapmiyor makarna salatadan baska sey yemiyor ama misafirlere rostolar falan:)) birde yemek yapmam dersin..sen daha ustasin ama ssini cikarmiyorsun bence. Bunuda denersin misafirlerin geldiginde belki..Sevgiler diyorum..her ikinizede:))

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Bucurukveben, birde demissin ya yorgunluk halsizlik..eminim vitamin aliyorsundur, kan sayimi yaptirdinmi? Demir lazim olabilir..vegan misin? Biliyorum et yemiyorsun ama yumurta peynir sut onlarida yemiyormusun?? Yoksa sadece et mi sofranda olmayan??
Etten alacagin proteini eger yiyorsan yumurtadan baklagillerden cok rahat alabilirsin, birde insan bazen mevsim donumlerindede birsey yapmak istemiyor.Belki ondandir??

Özgür Tatlar dedi ki...

incirle eti ,bilmem pek yanyana koyamadim.goruntu guzel ama tadi nasil acaba.

anne eli gibi dedi ki...

refika'nın mutfağını bende takip ediyorum,bu tarifini de görmüştüm ve çok enteresan gelmişti.belki bir gün bende denerim,ellerine sağlık...

SEVALCE LEZZETLER dedi ki...

İsmi çok hoş,görüntü muhteşem.Ellerine sağlık canım:)
Kuru inciri sevmediğim için tadını kestiremedim.Ama sende sevmediğin halde hüplettiysen:)Demek ki lezzette görüntüsü kadar güzel:)
Denesem mi? diyorum,beni bilmem ama eşimin bayılacağı kesin.İncirden dolayı yemek tatlı olmuyor mu?:)
Sevgiler...

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Ozgur Tatlar, evet ikisini pek dusunemiyor insan, ben cok sevdim ve beyendim, ama tabiki bu herkes sevecek degil, sayet ev halki kuru incir seviyorsa yinede 1 kereye mahsus dene derim:))

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Anne eli gibi evet biraz degisik tarif incir den dolayi belki denersin birgun:))Tesekkur ederim.

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Sevalce Lezzetler, evet sende kuru inciri sevmiyorsun benim gibi, ama ben sevdim bu yemegi ve beyendim..misafirler icin de yapilacak -biraz gurme- yemek gibide geldi:)) Tadi, mlz.lerin tumunun karisimi ile cok guzeldi, tabiki incirden dolayi hafif tatlilik oldu ama buda ozelligi zaten sanirim. Esin seviyorsa bence dene derim, sende incirleri ayirip etlerini yersin:))1 kereye mahsus olsada bir ara denemeni tavsiye ederim.Sevgiler.

ilhan dedi ki...

İşte budur. Tebrik ediyorum süper yemek, yapacağım mutlaka ama incirle değil, kuru erikle. Bonfile her şart ve durumda lokum gibi pişiyor onun için şarapda koymam gibi geliyor. Refika yemek konusunda üst düzeyde. benim facebook arkadaşımdı ama ben o kadar ukalalıklar yaptım ki galiba sildi beni. :))Eline sağlık hep böyle tarifler bekliyoruz.

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Ukela Ilhan ne olcak :))) iste oyle silerler facebooktan hahah..
Aslinda eriklede belki guzel olur ama belkide daha tatli olur erik biraz daha sekerli degilmi?? mutlaka haber ver deneyince alternatif olsun.. Bu yemegi tuttum ben..Bu arada bence sarap ilave et sadece yumusatmasi icin degil ayri bir guzellik veriyor yemeklere soslara bence, eger kalani ise yaramayacak diye dusunursen o ayri, bende oyle sorun olmadigindan sarapli her tarif makbulum:)) Bundan boyle arada bende gurmeleseyim bari:))Iyi gecelerr!

VuslaT dedi ki...

Çok kızdım sana ne demek ben bile yapabildikten sonra. Neyin eksikmiş senin bizden. Hepimiz yaparız hepimizin ellerine sağlık..Değişik bir yemek bir gün denemek gerek.. Ben portakallarında kaldım senin:))Öptümmmm.

NarTaneleri dedi ki...

Tadini merak ettim,degisik bir lezzet oldugu muhakkak.Yiyenlere afiyetler olmussa mesela yok zaten
sevgiyle ve dostca kalin

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Vuslatcim cok sekersin sen:)) birdaha demem oyle:) Degisik bir lezzet, istersen denersin bir gun..Portakali yapmadinmi hala..yemiyormusunuz aksamlari hafta sonunda hazirla bari:)) sevgiyle canim..gunun guzel olsun.

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Nar Taneleri evet degisikti,coktan afiyet oldu:) Tesekkur ederim. Sevgi ve dostlukla kalin sizde:)

Hayat Mutfakta Guzel dedi ki...

Hımm çok merak ettim şimdi ben bu incirlerin ve etin tadını, çok süper gözüküyor, hemen denenmeli, ellerine sağlık...

Birkaselezzet blogspot.com dedi ki...

incirli çok değişik lezzet.
yapanın ellerine sağlık:)))

balböcükleri dedi ki...

hiç yemedim et ve incir değişik.ayvayı duydum hani mayhoş bir tadı vardır ama incir tatlı olur gibi geldi.

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Hayat Mutfakta Guzel, bir ara denersiniz, tesekkur ederim:) sevgiler

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Bir Kase Lezzet, evet degisik bir lezzet, tesekkur ederim:)

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Balbocukleri evet biraz tatli ama cok degil, biz alisik oldugumuzdan cok beyendik, degisik gercekten.yinede bir ara dene derim sende seviyorsun degisik tarifleri:))

pembe kekik dedi ki...

Ellerine sağlık. Nefis nefis nefis. Afiyet şeker olsun.

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Pembe kekik tesekkur ederim:))

ilhan dedi ki...

Şarabın geri kalnıyla ilgili bir kaygım yok da yemekde çok sevmiyorum şarap tadını. Nasılsa sayende alıştık içeriz geri kalan şarabı.:))

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Ilhan, bende bir an sarap ziyan olacak diye dusunmustum dogru ya alistin azda olsa:)) Sarapsiz da denersen paylaski bilelim..cunku degisik olacak seninki biraz.Yarin(cumartesi) Torontoda sarap ve yemek fuari var 1500 cesit sarap, sayisiz peynir cesidi ve gurme yemekler..gidiyorum:))Guzel hafta sonu diliyorum!!

çeşnici Handan dedi ki...

Çok güzel ve değişik olmuş ellerine sağlık.

Elif Ersin Sarıgül dedi ki...

Ellerinize sağlık, çok güzel görünüyor :) Ben de aslında kuru incir sevmem ama bu yemeğin içinde zaten incirin kuruluğu kalmıyor. Etin suyunu çeken incirler daha bir güzel oluyor. Her lokmamda hem incirden hem etten bir parça olmasına dikkat ederek bayıla bayıla yemiştim ben de :) Tarifin zor yanı bence de malzemelerin hepsini hazır etmek, biraz uzun sürüyor o kadar. Bir de ben eti mühürleme kısmını çok becerememiştim, biraz suyunu bırakmıştı etler :) Ben demir dökme tencerede ocağın üstünde pişirmiştim. O tencereler zaten ısıyı eşit dağıttığından yemek fırında pişmiş gibi oluyor. Fiyatları biraz yüksek oluyor ama et yemeği pişirmeyi seviyorsanız demir dökme tencerelerden bir tane almanızı öneririm, farkı göreceksiniz. Çok sevindim tariften memnun kalmanıza :) Selamlar

Elif Ersin Sarıgül dedi ki...

Bu arada Toronto'daki fuardan bahsedeceksini değil mi :) Merak ediyorum nasıl oluyormuş şarap ve yemek fuarı...

Mehmet Osman Çağlar dedi ki...

İncirin etlere çok değişik bir tat vereceğini düşünüyorum. İlk fırsatta
eşime deneteceğim... o da zaten burada tarifi aldık.:)
Ellerinize sağlık. Güzel bir Pazar günü dileklerimizle...

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Cesnici Handan tesekur ediyorum:)

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Sevgili Elif, evet gercekten cok beyendik, hatta esim dediki "nihayet degisik bir yemek" kizayimmi guleyimmi bilemedim:)))Demir dokum tenecere yi bakmam lazim, burada simdi toprak tan yapilmis ici disi kapli tencereler cikti acaba onlarmiki desem biri toprak biri demir:) bakacagim ve alacagim bulursam. Kitap tarifinde ve web page inde farklipisirme usulu belirtmis Refika, birdahakine ocak ustunde yapacagim bende..Muhurleme islemini bende aslinda bilmem ve benim ette azcik sulandi ama olsun sonuc cok cok guzeldi ve sudanda eser kalmadi:)) Tesekkur ediyorum yeniden..
Bu arada dun 6 saate yakin arkadasimla birlikte fuardaydim, birkac resim cektim ve bu hafta ici paylasim yapabilirim. Birdahakine haber vereyim gelin:)Biz bundan sonra kacirmayacagiz:) sevgiler..

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Mehmet Osman Bey size ve esinizede sevgi selamlar guzel pazar gunu diliyorum. 1 kereye mahsus olsa bile mutlaka denesin esiniz derim, kalan sarabida yemegin yaninda afiyetle icin:)) Sevgiyle kalin..

siyah kuğu dedi ki...

Canım ben incirli bir şey yemiştim daha önce bunu söylemeyi unuttum ama ne yedim bilmiyorum incirli bamya mı neydi:)) bana hep incirin içinden kurt çıkardı:)))

Unknown dedi ki...

Et oburum ve inciride çok severim,ikisi bir arada lezzet patlaması yaptığına eminimm.
Ellerine sağlık canım..
Nefiss görünüyor.

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Kugucum, bamyami??? Bak iste eger bamya ile yediysen o yemek kesin cok cok degisiktir sen hatirlamaya calis kurtu ne karistiriyorsun simdi sen:)) yemisiz guzel guzel..yok canim gayet guzeldi..senin kurtlu incirler bence tazesindedir :)))

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Hayat Cafe tarifleri ozaman bu yemegi denemen lazim diye dusunuyorum:)Tesekkurler canim.

Unknown dedi ki...

Sevgili dostbahcesi'

Güveçteki kuzu etine kayısı, arpacık soğan, kırmızı üzüm, bal ve badem koyularak yapılan adi da 'Mutancana'olan bir Osmanlı yemeğine benziyor bu.

Sen benim guzel Izmir'imden getirdigim caaanim incirleri bu yemege mi koydun yoksaaa :)

Incir sevmedigini de boylece ogrendim, bundann sonra sana cifte kavrulmustan baska birsey yok haberin ola...

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Arnabvutcigerim, aslinda biraz Fransiz, biraz dogu illerinden bir yemek diye biliyorum tam aciklama asil sayfasinda:))Zaten tum guzel yemekler Osmanlidan cikmamismi:))Bu arada senin getirdigin LOKUM idi sekercim incir in kendisi degil, unuttunmu yoksa:)) ustelik ilk hafta sonunda afiyetlen yenildi ve bitti..Bunun icindeki bildigin kuru incir ve ben gercekten kuru incir sevmem ama tazesine bayilirim..o nedenle sen yine lokumunu getir ama kuru inciri getirme :)))

Ozlemaki dedi ki...

çok etkileyici!

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Ozlemaki, senin tarifler kadar degil ama :))

Unknown dedi ki...

tarifini okumak bile iştahımı kabarttı..:))kuru meyveler et yemeklerine inanılmaz bir lezzet veriyor ama hiç incirli yememeiştim..nefis bir yemek olmuş..ellerine sağlık arkadasım..

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Cok tesekkur ederim Sevilcim, bende ilk kez denedim, ama cook beyendim..sevgiler diyorum:)