28 Kasım 2011 Pazartesi

BARBUNYA..

Hava bugün de güzel sayılr, sayılır diyorum çünkü güneş bir kayboluyor bir çıkıyor, birazda serin sanki..hafiften üşütüyor gibi, ama tabiki şikayetimiz yok..
Elimde kahvem, bir yandan da güzel bisküviler..hem atıştırıyorum hemde sizlere yazıyorum..Akşam için, yemek menümde hazır, köfte ve barbunya, yanınada tatlı patates püresi...Üçü de en sevdiklerim..ama illede ekmek olacak yanlarında...milletçe severiz ekmek tüketmeyi malum..
şimdi ekmek muhabbetine başlayinca sanacaksınızki ekmek tarifi vereceğim..hiç öyle bir niyetim yok..tarif sadece barbunya olacak..
Eminim barbunya yı sevmeyen yoktur..yada çok azdır..ben hem meze olarak hemde yemek olarak bayılırım..
Bu kolay yemeyi pişirmeyi bilmeyen yok tabiki ama maksat, blog umun ilk yazısında belirttiğim gibi, evden uzak yaşayanlar, anne yemek ini özleyenler, yemek yapmayı en kolayı ile öğrenmek isteyenlerden sayfayı ziyaret edecekler olur belki diye barbunya yı da yazmadan geçmeyim dedim..

Malzemeler:
2 su bardağı kuru barbunya (Yaz zamani tazesi cok daha lezzetli olur tabiki)
1 orta boy kuru soğan, rendelenecek
1/2 su bardağı domates salçası
2 diş sarımsak
1 adet havuç
1/2 çay bardağı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı kuru maydanoz(yada yarım demet tazesi)
1 tatlı kaşığı kuru nane

Yapılışı:
Barbunya yı yıkayıp 3 saat suda bekletelim, suyunu döküp tencereye aktaralım,  üzerine soğan rendesini,kabukları ayıklanmış küçük doğranmış havuç ve sarımsak ı, nane ve maydanoz u, sıv yağı, 3 bardak su ile karıştırılmış domates salçasını koyup biraz tuz ilave ederek karıştırıp “orta dereceli“ ateş te arada karıştırarak ve suyu biterse ilave ederek 1 saat kadar pişirelim. Normalde 1 saatte pişer ama yinede pişip pişmediğini kontrol ederek ocaktan alalım..Servis tabağına koyarak üzerini taze maydanoz ile süsleyelim..Sıcak yada soğuk olarak servis yapalım. Afiyet olsun

Not: Eğerki düdüklü tencerede pişirilirse tabiki çok daha çabuk pişeceğinden, düdük ötmeye başladıktan 10 dk. sonra ocağı kapatalım. Barbunya miktarını kendinize göre azaltır yada çoğaltırsınız, tabi diğer malzemeleride. Taze barbunya nin pişme süresi çok daha kısa olur.
Tam bir protein deposu olan barbunya, vücuda enerji vererek bedensel ve zihinsel yorgunluğu giderir. Lif açısından oldukça zengindir.

Hiç yorum yok: