8 Temmuz 2015 Çarşamba

TOSKANA/ TUSCANY/ TOSCANA

Mayıs sonu Italya turunda, Floransa da iken madem oralara kadar gitmişiz Toskana ya gitmesek olmaz hele bağ ları bahçeleri şarap üretim yerlerini görmesek hiç olmaz böyle bir şeyi katiyen kaçıramam diyerek, 5 saatlik iki bağ ı ve şarap evini kapsayan tur umuzu “mytour“ dan aldık..Çok güzel servis leri var. Oldukça memnun kaldık aklınızda bulunsun heleki benim gibi şarap la ilgili ve farklı üretim yerleri görmek istiyorsanız, Floransa yada giderseniz mutlaka bu tür tur lara katılın derim..

Toskana bölge olarak son derece huzurlu bir okadar da doğal..


Toskana içerisinde yer alan kırmızı şaraplari ile ünlü Chianti ise bir başka dünya Floransa ile Siena arasinda bulunan bu bölgede yaklaşık 700 üzüm yetiştiricisi ve 24.700 hektarda bağ bulunmaktadır..o güzelim bağlar, bağların yer aldığı tepeler, bağlarda bulunan minik otel ler(Bağ evleri) bahçe duzenleri, çicekler, ağaçlar, bir gidip birdaha dönmek istemezsiniz..ama mecburr dönülüyor tabikii :)
İki bağ ziyareti yaptık ilki Lornano bağları idi..eski yıllara dayanan geçmişleri(1904 yılları) oldukça profesyonel düzenlenmiş, çiçek ve ağaçlarla kaplı, bahçe içerisinde yer alan harika bir tarihi ev ve şarap mahzenleri var..üretimleri ile ilgili verilen bilgiler eşliğinde(Bu konu uzun dolayısı ile kısa geçiyorum) mahzen turu yapıp, şaraplarının tadına baktik. 


Monteriggionni medieval town
Bir adet 2008 yılı Commendator Enrico yu burada içmek üzere alıp, yakınlardaki tarihi surlarla çevrilmiş minik bir şehir olan Monteriggionni ye1 saat lik gezi yapıp, tarihi binaları ve etrafındaki bağları görüp, Poggio Amorelli bağ larına doğru yola çıktık..20 kişilik oldukça eglenceli bir grup ile etrafı gezmek bilgi alışverisinde bulunmak, bağ havasını içimize çekmek ve güzelim şarap ları yerinde tadmak kadar keyiflisi yok inanın..Bu arada Chianti deki tüm kırmızı şaraplar %75 sangiovese %25 te diğer üzüm çeşitlerinin karıştırılması ile ve tamamı aynı bölge den toplanmış üzümlerle yapılıyor..


Ikinci durağımızda bağlarla ilgili kısa bilgiler ve mahzen gezisi sonrası bizler için hazırlanmış, salam, peynir ekmek, z.yağı, sirke lerinde şaraplarla birlikte tadına bakacağımız seminer odasındaki masa etrafında, sandalyelerde yerlerimizi alıp son derece eğlenceli ortamda 5 çeşit şarabın, yapılışları, yıllanma süreleri, aroma ve yemek le eşleşmeleri konusunda bilgiler alıp tur dakilerin neşeli kahkahaları, yapılan yorumlar, üreticinin bizlerle olan ilgisi..güzelim peynir-ekmek-miss kokulu zeytinyağı ve 20 yıllık “dondurma üzerine dökülüp yenilebileceğini ögrendiğimiz“ sirke tadımlarını extradan verilen birer şat sambuka ile cheers, salute diyerek muhteşem tur umuzu sonlandırdık. Tabiki oradanda tadımda son derece beyendiğim özel üretim Oracolo 2012 i aldım..
Sadece uzum :)
Hiç ayrılmak istemesekte, güzel tadım günü için teşekkur ederek Floransa ya gitmek üzere minik otobüsümüze bindik...kesinlikle tavsiye ederim oralardaysaniz, yarım günlük, hatta vaktiniz varsa gece yemeğide olsun derseniz günlük şarap tur larına katılın derim...Sevgiyle kalın!!

26 yorum:

deeptone dedi ki...

ne güzelmiş her şey ama yaaaa :)

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Güzeldi deep tone ama şimdi kurkcu dukkanindayim yine ;)

neslice tarifler dedi ki...

İyi gezmeler Emel Ablacım. Toskana'nın şaraplarını duymuştum :)

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Neslicim bir gün sende tadarsın umarım :)

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Neslicim bir gün sende tadarsın umarım :)

Bulbulunyeri dedi ki...

Sağlıkla ve keyifle geçecek bir bayram dileğiyle,
sevgiyle kal.

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Bülbülün yeri çok teşekkür ediyorum. Sizlerde sağlıklı keyifli bayramlar diliyorum. Sevgiler

çeşnici Handan dedi ki...

Tavsiyelerin not edildi umarım gerçekleştirebilirim. Paylaşım için teşekkürler.

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Sevgili Handan umarım gerçekleştirirsin ve çok eğlenirsin inan..sevgiler..

bücürükveben dedi ki...

Ne güzel olmuş emelcim darısı başına böyle bağın olur inşallah..
sevgiler

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Müjdecim aminnnnn diyorum;)) sevgiler

ilhan dedi ki...

Şarap ilgi alanım olmasa da bir çırpıda okudum ve fotograflara bayıldım. Ama bir itiraf en çok ilgimi dondurma üzerine dökülen sirke çekti. Teşekkürler bu bilgilendirici ve güzel paylaşım için.

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

İlhan Toscana da tüm tatili geçirebilir mümkün oldukça çok bağ gezmek isterdim:)) İlgi alanın olmasa bile oralara yakın gidersen mutlaka bir bağ şarap turuna katılın derim..sevgiler

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

İlhan dip not:) bu arada 20 yıllık sirkeyi dondurma üzerinde denemek için satın alalım dedik ama 200 gr.şişeye 100 euro Fiat koyduklarindan oda kusur kalsın deyip hakkımı güzel bir kırmızıdan yana kullandim:)))

Deniz dedi ki...

Bu bölge tam dinlenme tatili yapmak içinmiş aslında. Etraf, manzara harika olsa gerek. Sirke çok ilginçmiş yalnız, dondurma üzerine dökülebilecek gibiyse eminim şahane bir şey olmalı.
Harika bir gün olmuş sizin için.

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Deniz gerçekten tam huzur ve kafa dinleme yeriydi. Tatilimin tamamını orada geçirebilirim 😄sirke güzeldi gerçekten dondurma yerine ekmekle idare ettik 😊güzel bir hafta sonu olsun sana simdiden ..

Tülay dedi ki...

Sefan olmuş emelciğim. çok güzel resimleyip yazmışsın ellerine sağlık yalnız okurken istem dışı baya bir ağzım sulandı sirke ve üzümlerden dolayı :) sevgiler. Xx

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Tulaycim oldu sefam inanki 😊 ağzın çok sulandiysa ne yapacaksın biraz üzüm suyu içecek. .evdeki sirke ye ekmek banacaksin 😃😄sevgiler canim (sizin tatilde güzel gectii)

AslıASLI dedi ki...

Mutlaka bende gidicem Dostbahçem o Şarapları yerlerinde tadıcam umarım :)
Çok keyifli bir tatil olmuş canım benim.

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Aslım benim umarım gidersin gezersin ve tadım yaparsın en kısa zamanda..görülmeye değer yerler ..sevgiyle kucakladim 😊

yesimdusova dedi ki...

Burası benim gezi listemde yoktu ama hemen not aldım. Ne güzel bir tumuş. Hem bilgili hemde lezzetli:) Bilgiler için teşekkür ederim:)

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Yesimdusova sanırım tüm İtalya gezimi Toska na ve bağlara ayirabilirdim mümkün olsaydı. .kesinlikle gezi listesine alınması gerekir..ben teşekkür ediyorum sayfamı ziyaretiniz icin..sevgiler

ilhan dedi ki...

Paylaşım niye yok uzun süredir? Facebookdan kötü bir durum olmadığını düşünüyorum.

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

İlhan galiba tembellik 😄bağlara tadimlara gitmekten fırsat yok hahaha😆ama paylaştım bu gece sağolasın 😊😊

İstanbul Kazan Ben Kepçe dedi ki...

Ne güzelmiş :))

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Büşra Kahveci teşekkürler :))