4 Kasım 2014 Salı

KAVRULMUŞ BAMYA...

Bamya severmisiniz?cevabınız evet se, verdiğim tarifi mutlaka deneyin derim..@mezehane nin Instagram sayfasında bamya kavurması nı gördüğümde mutlaka denemem lazım diyerekten kendilerinden kısaca nasıl pişirildiği ve içindeki malzemelerle ilgili bilgi alıp o an marketin yolunu tutup, iki saat sonra aldığım bilgiler doğrultusunda birazda bana uygun usul ile yaptığım bamya kavurmasını instagramda süper kadın hızı ile paylaştım tabiki @mezehane ye teşekkürlerimi ileterek:))

Kisisel tabaklarda..
Lezzet süper, yapılması kolay..o gün bugün her iki haftada yapar oldum(bana kalsa her hafta yaparımda evdekileri bıktırmayım:))bamya severlerin kesinlikle vazgeçemeyeceği bir tad..Yaz kış her tür sebze de bulunduğundan market te bulamama sorunuda yok.


MALZEMELER:(Siz malzemeyi azaltip-çoğaltabilirsiniz)
1/2 bamya yıkanıp ayıklanıp ortadan kesin
2 adet büyük boy olgun domates 
2 adet kırmızı renkli biber(yıkayıp çekirdek kısmını çıkarıp-doğrayalım)
arzuya göre tuz-k.biber
1/2 limon suyu(isterseniz-bunu ben ilave ettim)
arzu ettiginiz miktarda dereotu-üzerine
z.yağı

YAPILIŞI
Tencere ye yada tavaya göz kararı z.yağı dökelim(4-5 yemek kaşığı mesela) ayıklanıp ortadan kesilmiş bamyamızı tavaya alıp arada karıştırarak 10dk.kadar kavuralım, doğranmış kırmızı biberleride ilave edip 10.dk kadar birlikte kavuralım, bir domatesi rendeleyip diğerinide irice doğrayıp bamya ve bibere ilave edip bir kere karıştırıp bir 10 dk.kadar daha(arzu ederseniz üzerini o aşamada kapatalım bir kapakla) ocakta tutalım. 

Domateslerde girdi tavaya :)
Toplam kavurma ve yenilebilecek kıvama geliş süresi 30 dk.yı geçmiyor(ama yinede kontrol ederek kavrulma süresini kendinize göre ayarlayın)..su eklemeye gerek yok, domates suyunu bıraktığından tam kıvamında kavruluyor..Bu arada ilave edeyim bamyalar çok yumuşak olmuyor(çok-çok az kıtır oluyor ve nefis bir lezzeti oluyor) ve kavrulan bamyamıza ağız tadınıza göre tuz ve karabiber ilave edip arzu ederseniz yarım limon suyunuda üzerine gezdirip( limonu ben ilave ettim) servis tabağına alıp, bolca doğranmış dereotu serpelim..ve sıcak-soğuk-ılık nasıl severseniz afiyetlen yiyelim :)

Hazir bekliyorlar..mmmm
Not: @Mezehane nin verdiği bilgilerle ve kendi usulum ile yapıldı kendilerine tekrardan teşekkür ediyorum. Domates ilave edince kapak kapadıysamda siz sadece kavurarak üzerini kapamadan da son aşamayı tamamlayabilirsiniz. Dereotu ayrı bir lezzet katıyor ama sevmeyenler sevdikleri farklı taze baharat kullanabilirler. Hiç susuz pişmez diyede düşünmeyin domates suyu dediğim gibi yeterli oluyor ama yinede tavanızın dibini tutturmayın dikkat edin..z.yağını da isterseniz daha bol koyabilirsiniz. Verdiğim miktar ve pişirme süresi tam geliyor sada yinede kendinize göre ayarlayın ve unutmayın bamyalar pişmiş ama hafif kıtır olacak diye tekrarlayıp hepinize güzel yarınlar diliyorum...

28 yorum:

Unknown dedi ki...

Emelciğim, enteresan bir tarif, hala pazarda tek tük bamyaya rastlıyorum alıp denemek lazım;) bence hafif diri kalması hoş olur,çünkü 10 dakika haşlayarak yaptığım bir çalı fasulyesi tarifim vardır, o da,hafif diri kalır ve ailece çok severiz. Bu da yapılacaklar arasında yerini aldı. Helal olsun sana,tarifi gör, markete git,al pişir ve yayınla;) harikasın atom karıcam benim;) sevgiler yolladım can kadın.

bücürükveben dedi ki...

Emel'ciğim pekçok kişi sevmez ama ben bayılırım, pişerken kokusu bile muhteşemdir, ben bu tariften hiç yapmadım ama salçalı, soğanlı basit yapıyorum yani:)) (yalnız ben iyice yumuşamasını tercih ediyorum) eline sağlık canım, ve de afiyet olsun:) sevgilerimle

Bulbulunyeri dedi ki...

Ellerine sağlık. Ne güzel bir görüntü. Bayılırım bamyaya.
Sevgiyle kal.

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Nilguncum madem oyle mutlaka dene ortalikta bamya varken cok lezzetli oluyor nefiste meze:)) bazen gozume kolay gozukuyorsa o an denemek istiyorum gorduklerimi. Tek deneyemeyeceklerim senin pastalar tatlilar:)) onlarida sende yerim artik yoksa denemeye kalksam altindan kalkamam :)) sarildim kocaman..

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Mujdecim ben eskiden sevmezdim ama buralara geldikten sonra sevmedigim cok sebzeyi yemegi sevmeye basladim. Bende senin usul pisirirdim ama bu tarifi ogrendigimden beri bu sekilde yapiyorum. Bir gun dene derim..belki seversin..sevgilerimi yolladim..Bucurukude sevdim:))

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Bulbulun yeri sagol canim goruntusu ve tadida cok guzel:))tavsiye ederim.. sevgiler..

ilhan dedi ki...

Bamya en sevdiğim sebzelerden. Bu da çok çok değişik süper bir tarif. Ama her mevsim bulunuyor derken konserve mi, kuru bamyadan olur mu acaba? Çünkü Türkiye'deki bamya konserveleri salyalı oluyor. Hemen denemem gerek.:)

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Ilhan bende hemen denemeni tavsiye ederim:)) Burada yaz kis taze bamya oluyor genelde baska ulkelerden geldiginden. Konserve olanla deneme ,kuru bamya hic bilmiyorum nasil olur..sayet taze bulamazsan kuru bamya ile dene sanirim o taze ye yakin lezzettedir. Belki pazarda marketlerde vardir hala taze olan..sayet kuru bamya ile denersen kavrulma suresini sen ayarlarsin..aklinda olsun cok yumusak-yemegini yapmis gibi-olmuyor. Denersen bildirirsrn sevinirim. Umarim seversin-iz. Sevgiler

Zeyno'nun Mutfağı dedi ki...

Cevabım tabiki de evett :)Bayılırız.bayıla bayıla yeriz tüm ev ahalisiyle..Mutlaka deneyeceğim ve sonucunu paylaşacağım seninle Emel'imm <3 Ellerine emeğine sağlık..Kocaman öpüyor ve sevgilerimi bırakıyorum sana..Muckss

Adsız dedi ki...

Hanimefendi, burada kucuk ama aslinda cok onemli olan bir ayrintiyi sizinle paylasmak isterim. Malum bamya bas kismi bile dogru kesilmez ise cabucak salyasini salan bir sebzedir. Siz onu ortadan ikiye kestiginde eminim salya-sumuk aglamistir garibim. Bu asamada uzerine yarim limon suyu sikarsaniz aglamasi biraz da olsa azalir.(ama aslinda kesinlikle kesmemek gerekiyor)
Yemek yaparken kurallara uyulurca yemege hakki verilmis olunur.
Saygilarimla...

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Zeynepcim dene ve sonucu bildir eminimki seveceksiniz..son derece lezzetli oluyor sevgiyle kucakladim :))

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Adsiz beyefendi yada hanimefendi siz bamyayi istediginiz sekilde kesmeden pisirebilir ve hakkini istediginiz sekilde verirsiniz. Ben bana verilen tarifi uygulayip sonuc cok lezzetli oldugu icin burada paylastim..sizin yasadiginiz yerdeki bamyalar kesilince salya sumuk aglayabilir ama ben hic oyle problemle karsilasmadim..tariften ve sonucta cok memnunum..saygilar..

gooogoook dedi ki...

Çok güzel bamya ya bayılırım. Ben de neredeyse her hafta yesem sıkılmam. Tarif mutlaka kendine has; kızartıldığı için bölünse bile sıkıntı yarattığını sanmıyorum. Sade kızartmasını yapmıştım çok buyük olanları bölmüştüm. Böyle bir şey yaşamadım ben de. Bu arada bloğumda size bir ödül var, yayın zorunluluğu asla olmayan sembolik bir ödül de olsa, bilginiz olsun istedim, sevgi ve selamlar:)

vişnap dedi ki...

Ayyyy bende soracaktım bamyalar ağlarmı böyle kesilince diye yeminle korktum sormadım farzet tatlım ama yine de sen diyorsan ağlamıyor bamyalar tamamdır sen ne dersen bizzat tarifi yapan olarak doğrudur ben de yapsam mı acaba çok severim bamyayı hele de pişerken o kokusu yok mu ölürüm o kokusuna keşke yakın olaydık sende yerdim çok öpüyorummm sarılıyorummm <3<3

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

gooogoook sayet seviyorsaniz deneyin kesilmesi sorun yaratmiyor ustelik bizim buradaki bamyalar oldukca buyuk arkadasta keserek kullanmis bende oyle uyguladim ve lezzeti cok guzel. Bu arada guzel dusuncen ve odulun icin tesekkur ediyorum. Sevgiler

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Visnapcim niye korkuyorsun yahu sorsana:)) adsiz arkadas biraz yanlis kullanmis kelimeleri okuduysan ona gorede cevap verildi. Sekercim tabiki bamyayi ust kismini kesince sivi cikiyor ortadan kesincede sebzenin ozelligi ama oyle abarti olmuyor..haftalardir ayni sekilde yapiyorum sonuctan cok memnunum. Sayet denersen bamya bulup sizin ordakiler minik oluyor kesmen gerekmez ortadan istemezsen. Ahh olsaydik yakin ben daha cok srnden gecinirdim guzel degisik yemek yapan sensin ben degilim :)) sevgiyle kucakladim..

Deniz dedi ki...

Bamyaya yeni yeni ısınıyorum ben de. Önceden hiç yemezdim. Bu tarif de değişikmiş. Özellikle hafif diri kalması daha farklı kılmış yemeği. Eminim çok lezzetlidir ve yemesi ayrı keyiflidir. Ama taze bamya dışında aynı lezzeti yakalamak zor olur sanırım. Ellerinize sağlık. Sevgiler.

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Deniz farkli ama lezzetli oluyor. Ben sadece taze bamya ile yapiyorum. Konserve ile kesinlikle olmaz kuru bamya ise nasildir hic bilmem. Sayet bulursan tazesini bir ara dene derim..seviyorsun farkli tarif leri sen:)) sevgiler

Unknown dedi ki...

Aglar efendiiim aglaaarrr :)

Ben bunu sende denemistim, nefisti. Ellerine saglik dost bahcem.

Bamyalar aglamasin!

Opuldun,

Asuman

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Arnavut Cigerim yok yok benimkiler mutlu bamyalar:)) sagol canisi hep birlikte nice yeme ve icmelere cheers!!

RABİA SERTELİ dedi ki...

Merhaba, iade-i ziyaret yapayım dedim. iyi ki de gelmişim. Kavrulmuş Bamya başlıklı yazınızı görünce de kaldım. Yazları geçirdiğimiz Trakya sahilinde köylüler bamya satarlar. Bildiğimiz ufak bamyaların yanısıra büyük boy bamyaları da kızartmalık diye satarlar. Biz hiç denemedik. Sizin tarifi görünce aklıma geldi Kısmet olursa önümüzdeki yaz mevsiminde denerim. Sevgilerimle...

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Rabia hanim merhaba :) tesekkur ederim iade i ziyaretiniz icin.
Mutlaka deneyin derim heleki bamya yi seviyorsaniz..pisman olmazsiniz :) sevgiler keyifli hafta sonu olsun.

Birkaselezzet blogspot.com dedi ki...

Nasılsın canım severim mmmmm

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Ayse hanim iyiyim tesekkurler :)) sevgiler..

Birkaselezzet blogspot.com dedi ki...

Bendende sana:)))

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Bir kase lezzet sagol canimm:))

VuslaT dedi ki...

Bayıldım tarife bamyayı da çok severim üstelik. Emelim öptüm seni..

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Vuslat o zaman taze bamya bulur bulmaz yapiyorsun :)))sevgiyle kucakladim..