15 Mayıs 2013 Çarşamba

ŞARAPLAR HAKKINDA -1

Bazen insanın canı hiçbirşey paylaşmak istemiyor, bazen hiç bir iş yapmamak hatta hiçbirşey düşünmemek istiyor..sadece rüzgarın sesini dinlemek arada öten kuşların oradan oraya uçuşlarına bakmak, varsa güneş, havada üşütmüyorsa alıp eline dergini belki bir kadeh şarap..bahçede oturmak..sakin sessiz..diye başlasamda malesef olmuyor..bir yandan Deren in gitar çalması, arkasından şarkısı oda yetmedi üstüne davul-bateri gümbürtüsü..bu sefer ne yapıyorum bende yukarda açıyorum kendi müziğimi artık hangisi hangisini bastırırsa:) Bazen benimde davul çalasım geliyor ama başlarsam bırakamam, bu yaştan sonra davulcu olmaya kalkarım mazallah diye elimi sürmüyorum..çoook arada Derenle birlikte arada biraz tıngırdatıyorum okadar..Sanmayınki çalmasını biliyorum nerdee..keşke öğrenebilsem. 
Ne güzel sakin sessizlikten bahsederken, üstüne davul gümbürtüsü olmadı der gibisiniz..Keyifli zamanlarda bazen 1 kadeh şarap, güzel müzik iyi gidiyor diye bağlayıp, beni takip edenlerin içinde şarap sever arkadaşlar var biliyorum o nedenle bugün, içtiğim şarabın nasıl olduğundan değil, biraz farklı olarak-öğrenmek isteyenler için- üzümünden, bazı terimlerinden kısaca bahsedeceğim..



Biliyorsunuzki kırmızı ve hatta beyaz şaraplarda havalandırmak çok önemli, ister genç ister olgun olsun..içmek için seçtiğiniz şarabı açıp 30 dk.ile 1 saat arasında havalandırın, hatta bazıları 2 saate kadar bekletilebiliyor..Mantarını çıkartıp beyazsa-devamlı- buzdolabında, kırmızı ise 30.dk.kadar buzdolabında(kırmızılar genelde 14 ile 18 ’ arasında daha iyi oluyor) bekletip, sonrasında(1) kadehinize iki parmak kadar koyup, burnunuza yaklaştırıp koklayın(diyelimki seçiminiz Cabernet Sauvignon-en çok bilinen şarap yapımında kullanılan üzüm çeşidi) düşüncenizi yanınızdakilerle paylaşın, yada 1 kağıda yazın: koku aldınızmı, asitlimi geldi, yoksa alkolmü koktu, acaba meyve yada farklı bir koku varmı diye, sonra (2)bardağınızı hafifçe sallayarak içindeki şarabı döndürün ki biraz daha havalansın ve tekrardan koklayın(Burun deniyor)..eminim bunu yaptığınızda ilk burun ile ikinci burun -koku-denemesi  arasında fark olduğunu farkedeceksiniz. Yani havalandırmak şaraba çok farklı tad veriyor.(Bunu şişeyi açar açmaz ve 30.dk. sonra olmak üzerede deneyebilirsiniz)

İlk yudumu alınca hemen yutmayın ağzınızın içinde döndürün ve sonra yutun..nasıl bir tat bıraktı diye düşünün ve ne hissettiğinizi yine yanınızdakilerle paylaşın(yada paylaşmayın:) ) mesela ağızda burukluk bıraktımı, damağa yapışma hissi oldumu? şayet olduysa şarabınızda Tanen olduğunu , içtikten sonra boğazınızda tadı kaldıysa bir zaman: uzun bitişli olduğunu, dolgun olduğunu,  az kaldı ise orta bitişli olduğunu: içimde orta vücutlu olduğunu söyleyebilirsiniz. Ve ayrıca yudumlarken karabiber, nane, meyve aroması gibi şeyler farkettinizmi?

Tanen demişken(tannic):kırmızı şaraba, üzümün kabuğundan, çekirdeğinden, dalından geçer, ve bazen içinde bulundurulduğu tahta-meşe fıçılardan geçer..Hem tanen hemde asit şaraba özellik katan olmazsa olmazlardandır ama dengeli oldukları sürece. Tanenler sadece-genelde kırmızı şaraplarda olur, fermantasyon öncesindeki işlemde(maceration) kabuk, çekirdek, bazen dal kullanıldığı için..Beyaz şaraplarda kabuksuz sadece üzümün suyu kullanılır..Bunları çok genel olarak yazıyorum, isteyen ilgi alanına girenleri internet üzerinden, çeşitli kitaplardan geniş ve teknik terimlerle okuyup öğrenebilir..Ben en basit şekli ve akılda kalabilecek tarafı ile paylaşıyorum. 
Yukarda Cabernet ten bahsederken en çok bilinen ve kullanılan üzüm çeşididir dedim..Alınan her şarap şişesinde, Cabernet Sauvignon, Merlot, Semillon,Malbec, Öküzgözü , Pinot Noir, Tempranillo vs. yazar bunlar o şarabın hangi üzümden yapıldığını belirtir..Her üzüm yetiştirildiği yerin karakteristik özelliklerini alır dolayısı ile farklı Ülkelerden ama aynı çeşit üzümden yapılmış şaraplar farklı tat larda olabilir, ama genel olarak her üzümün belirli özellikleri vardır. Yine Cabernet ile devam ediyorum: bu üzüm kalın kabuklu, nerdeyse her iklimde yetişebilen, genelde koyu renkli, tannenli, şayet serincene-(Canada gibi) ülkede yetişiyorsa daha çok biber, sebze aromalı, Orta yani hem serin hem sıcak ülke ise (Türkiye deyim) daha çok nane, kara biber gibi aromalı, sıcak ülkelerde yetişenler ise biraz reçel tadı, tatlılık olarak değil de yani meyve lerin olgunlaşmış tadında gibi deyim..belki tam ifade edemedim ama genel olarak anlasılmıştır sanırım..Ve kırmızı meyve aromalılardır, bazen çilek, yaban mersini, kırmızı erik, frambuaz vs. Ayrıca hangi ülkede ve hava da olursa olsun yine dağ kıyısında, ovada ve deniz kenarında yetişenlerde farklı aromalar içerir..Kimi erik ağırlıklı, kimi kiraz gibi..
Canınız sıkılmasın diye bugünlük bu kadar yeter diyorum, dediğim gibi paylaşımım sadece amatör ve kişisel bilgi birikimi, okuyup ögrendiklerimden, ilgi alanıma giren kısımların çeşitli kaynaklardan araştırılıp okunmasındandır. Profesyonel değilim ve öyle bir iddiam asla olmaz..sadece şarapsever im:))) 

41 yorum:

Heyyfi dedi ki...

Emel'ciğim, yazı başlığından anladığım kadarıyla devamı gelecek bu yazının.
Süper oldu bu yazı dizisi. O kadar güzel ve anlaşılabilir anlatmışsın ki, çok faydalı oldu. Birçok şeyi karıştırıyordum, hepsi kafamda oturdu.
Bir de, kendine haksızlı etme lütfen, amatörlüğü geçiyor bu durum. Çok ilgili olman dışında, çok çeşitli şarap bilgin de var.
Devamını bekliyoruz canım. Çok faydalı oluyor. Artk eşimin arkadaşları yanında havamı atarım:)))
Öpüyorum canım seni...

Nurşen Aksoy dedi ki...

KEYFİN BOL OLSUN CANIM,NE GÜZEL ANLATMIŞSIN ÜZÜMLERİN VE ŞARAPLARIN TADINI..BİR KADEHDE BENİM İÇİN İÇ ARKADAŞIM..ŞEREFE...]]

Tulay, dedi ki...

"tanen" sayende ogrenmis olduk canim, bence ayni bu anlattigin sekilde butun bu bilgilerini bir kitabcikda toparlamalisin, sevgiler

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Canim Heyyfim beni hem simartiyor hemde gururlandiriyorsun. Basit bilinen seyleri sarsp konusunda kendimce anlatayim dedim. Yanlislarim olursa yaz ama bana..birkac sarap sever blogcu lardan istek gelmisti..bende azda olsa katkim olsun belki faydali olabilirim diye farkli paylasim yapayim dedim. Devami gelecek :) guzel yorumun icin cok tesekkur ediyorum..sarildim kocaman:) esine de sevgiler..

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Nursencim tesekkur ederim ufakta olsa faydali olursam ne mutlu bana:) suan keyifli Cabernet-Merlot karisimli kadeh elimde senin icin yudumluyorum:) cheers!!

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Tulaycim gururlandiriyorsun:) yok yaw kucuk minik bildiklerim..kitap isi ustalara pro olanlara ait ama yinede sevindirdin dusuncenle xoxo

pembe kekik dedi ki...

Devamını merakla bekliyorum. Havalandırmak gerçekten çok önemli özellikle de kırmızı şarabı... Sevgiler canım...

Hanife Mert dedi ki...

Can sıkıntısı, bir şey yapmama isteği sanırım mevsimle alakalı diye düşünüyorum. Hep geçişler insan psikolojisi üzerinde olumsuz etkiler yapıyor. Hatta geçenlerde bir blogcu arkadaşım D vitamini eksikliği de benzer etkiler yaptığını söylemişti. Müzikle ilgilenmek insanı rahatlatıyor. Ailede herkes bir müzik aleti çalmasına rağmen ben pek beceremiyorum. Ama söylemesi hoşuma gidiyor. Özellikle mutfakta Türk halk, Türk sanat bazen Türk pop karma olabiliyor. Dolayısyla garip bir durum çıkıyor ortaya..:))
Şarap konusunda da faydalı bilgiler verdiniz elinize emeğinize sağlık...
Sevgilerimle,

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Pembe Kekik devami gelecek:)bu kisimda hepimiz havalandirma en onemli diye bilmis olduk:) sevgiler..

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Hanife Mert..keske bilebilseydim muzik aleti calmayi diye hep soylerim kendime ama bu yastan sonra ogrenmek cok zor:) arada sarki soylemeye calisirim bende ama sagolsun oglum hemen "kedilerin kuyruguna mi bastin" diye yorum yapinca vazgeciyorum:)) sarapseverlerin ilgisini cekebilecek basit ve bilinen ufak bilgileri paylastim..dilerim hosa gider..sevgilerimi gonderdim:)

Deniz dedi ki...

Bu yazıya sevindim. Şarap konusunda hiç bilgim yok ve aslına bakarsanız pek sevmiyorum da. Sevmemem de sanırım bilgisizliğimden geliyor diye düşünüyorum. Bir dahaki sefere dediklerinizi uygulayarak içeceğim şarabı ve dikkat edeceğim tadına, kokusuna. Devamını da bekliyorum. Sevgiler.

durutarifler dedi ki...

Muhteşemm bir yazı olmuş. devamını bekliyoruz.
1 ay sonra italyada olacağız. Floransayada gideceğiz. Ne şarap alalım ne dersin ?

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Deniz, sayet denemek istersen bence kirmizi yerine beyazlardan dene derim onlar daha hafif icimli olurlar..chardonnay en risksiz olani bana gore..ama iyi kalite olmasina dikkat et tabiki..ve kesinlikle beyazida havalandir icmeden once kirmizi ile denemek istersen merlot tan basla(Tr. deki uzum cesitlerini cok bilmiyorum) kirmizilarin icinde en hafifidir:)) konu sarap olunca cenem dusuyor sevgiler keyifli hafta sonu diliyorum.

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Nilaycim simdiden iyi yolculuklar diyorum olurda ozaman unutursam..ne guzel bizde cok istiyoruz gitmek amabakalim ne zaman:)0 Gittiginde mutlaka lokal da olsa table wine da olsa mutlaka deneyin..farkli tatlar farkli lezzetler..kimi iyi kimi kotu olur tabiki ama denemeden bilinmez ama aklinizda olsun mutlaka Chianti alip icin..yani Chianti uzumlerinden yapilmis ve Masi nin Valpolicella sini deneyin..(Masi firma adi)hafif gazozlu seviyorsaniz Moscato lardan deneyin ama tatlidir biraz..ve Sangiovese den yapilmislari deneyin..(Bunlar benim -moscato haric cunku tatli sarap icemem-en sevdiklerim Chianti, Valpolicella ve Sangiovese) sevgilerimi gonderdim:)

Ozlemaki dedi ki...

kuzucum, bizim burada Urla'da Urlice şarapları var. ama nasıl sağ salim ulaştırabilirim ki sana?

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Ozlemaki canim benim gondermis kadar oldun inanki:) gondermesi cok zor yada imkansiz, insan eli ile olmadiktan sonra..ama cok sevindirdin bu guzel dusuncenle beni:)Urlice nin cok guzel oldugunu dusundugum saraplari var notlarimda yeri var. Ve birdahakine uzun bir tadilacak saraplar listem var. Umarim seninle birlikte gecirilecek bir gunde olur..

Ozlemaki dedi ki...

hatta düşünsene beraber gideriz Urlice bağına!

ilhan dedi ki...

Üniversite de dahil hiçbir derste bu kadar zorlanmamıştım. Senin şarap bilgilerini büyük bir iştahla okuyorum ama sonra aklımdan çıkıyor. Yoksa gidip bir yerlere şarap siparişi verip sonra da getiren garsonu mat etmek istiyorum. :)) Örneğin Tanen bizim Bodrum'da defne yaprağına verilen addır.

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Ozlemaki super olur..gelebilirsem yada ne zaman gidersem sana mutlaka haber veririm:)

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Ilhan bir alemsin:) cok zorlanma yaw sonucta sifir vermem merak etme:) bak bende senden ogreniyorum Tanen in defne yapragina dendigini..sen al sarabini test ini evde yap ..garsonlari falan mat etme simdi:) keyifli gecen olsun:)

VuslaT dedi ki...

Günaydınnnn günün çok güzel, istediğin sakinlikte, kuş cıvıltıları ile, kendi üzüm bağını gezerek başlasın inşallah:)) Canım benim bir salkım üzüm aldım, şırasını sana bıraktım.. Kocaman öptüm seni..Haa gelmişken senin bağa taze yapraklardan yarım kilocuk toplayabilirmiyim zeytinyağlı sarma yapacağımda yarın:) Çokkk öptüm tatlım seni tekrar..

vişnap dedi ki...

Canımmmmm merhaba demeye özlem gidermeye geldimm.Nasılsın havalar nasıl bahar güneş nazlanmaya hala devam ediyor mu ediyorsa çık gel bizim buralara canısı çok öptümm.

Mehmet Osman Çağlar dedi ki...

Girizgâh yazınıza ve şarap bilgilendirmenize; sıkı bir edebiyat ve şarap sever olarak şapka çıkartıyorum. Sayfanıza her gelişimde
yeni bilgiler öğrenmenin hazzıyla iyi
hafta sonları diliyorum. Sevgiler

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Vuslatcim gozumu acar acmaz kahvalti hazirlama durumlarinda iken maillere goz atayim dedim..iyiki bakmisim ne kadar guzel bir yorum birakmissin oyle..butun gunum nese icinde gececek..ahh birde baglarimda gezebilseydim tam olacakti ama..oda olur birgun ben isteyimde:) topla anacim yapraklari istedigin kadar ama zeytinyaglidan banada gonder:) guzel keyifli hafta sonu diliyorum. Sarildim kocaman:)

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Visnappp ah elimde olsa hemen gelecem ozelikle dunku tatlilardan yiyecemde nerdee? Havamiz iki gundur gayet guzel gunes nihayet tesruf etti miss gibi ama arkada yagmur sirada bekliyormus:( sen benim icinde gezmeye cafe de cay icip tatli yemeye devam et..elbet bir gun yakalayacagim:) mutlu bir hafta sonu diledim vede sarildimm:)

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Mehmet bey sizden boyle guzel bir yorum inanin simartti:) kendimce elimden geleni yapiyorum sarap konusunda..ama sozler ne kadar yerine oturuyor bilemiyorum desemde sizin gibi edebiyatcidan gelen bu sozler birseyler yapabilmis oldugumun belirtisi. Keyifli hafta sonunuz olsun diyorum sevgiler.

Unknown dedi ki...

Emelciğim, ben ada sahillerinde gezinirken ne çok bilgi, kaçırmışım:) Dikkatlice okuduğumda, kendim için karar verdim:) Ben sıcak ülkelerde yetişen üzümlerin insanıyım.:) Olgunlaşmış kırmızı meyve tadı bana göre:) Ama bir yerde takıldım. Aroması, Erik ya da kiraz gibi olacak ama nerede dağlık bölge mi, deniz ya da göl kenarı mı? Son kararım buna göre yapılanacak. Sıcak ülkenin hangi bölgesinden? Bak kararlıyım :))) Sayende:)Sevgiler bir kucak dolusu.

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Nilguncum tum cabernetler kirmizi meyve aromalidir bunu belirtmistim. Sadece ulke ve dag- ova-deniz e yakin yetistigi yere gore tat farklilik gosterir yani kimi bolge kirmizi erik tadini kimi bolge kiraz tadini verir. Bu genelleme olarak yazdim. Yani sayet sicak ulkeden cab aldiginda veya Turkiyeden aldiginda ikisi arasindaki fark birinde sebze tadi alman digerinde meyve tadi alman..her ulkede kinde kirmizi meyve tadi vardir sadece kabuktan cekirdekten meyvenin disindada tat olusur. Sadece sicak bolge iklimlerinde daha yogun meyve aromasi hissedilir ve biraz daha recelimsi bir tad vardir..belki ifadem yanlismi olduki anlatamadimmu? Senin karar vermen icin diyelim iki kirmizi aldin biri Siliden biri Turkiyeden..ikisini acip deneyeceksin sana hangisi daha uygun damagina uygun gelecek zamanla bilir. Sever yada sevmedim dersin. Yani tadini ayirt edersin.
Birde burada sadece Cabernetten bahsettim..merlot var siraz var pinot noir var Tr.de bilmedigim cok uzum var..deneyip karar vermelisin:)bilmiyorum yardimci olabildimmi?? Sevgilerimi biraktim mutlu hafta sonu diledim..

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Birde tum kirmizilar -kirmizi meyve aromalidir ama farkli icerikler vardir bunu da genel olarak sonra yazacagim:) birde seker konusu var ayrica...kimi kuru kimi hafif sekerli olur saraplarin ..buda farkli bir bilinmesi gereken:) (Nilguncum buda sanaydi)

AslıASLI dedi ki...

Bir şey paylaşmak istemiyorum, canım bir şey yapmak istemiyor, bende sen gibiyim Emelim napıcaz böyle bilmiyorum. Gerçi koşturmaca yorgunluk beni bu hale getirdi galiba :)
Biliyormusun bir müzik aleti çalabilmek en büyük isteğim, özellikle piyano. Evde birilerinin çaldığını bilmekte harika bence. Dün akşam bir evin önünden geçerken Piyano sesi duydum, durdum dinledim çok güzeldi.
Şarap konusunda yazdıklarını keyifle okuyorum ve çok faydalanıyorum onu söyleyeyim. Bilmediğim ne çok şey varmış. Çok teşekkür ederim.

MAZES dedi ki...

yaaaa,ama sen ne kadar şanslı oluğunu farkında bile değilsin .....ne güzel stres atılır o davullarda ,belli de olmaz ,gizli yetenek de çıkarsa vallahi kimse tutamaz seni derdim ...Havalardan bu isteksizlik canım,o da geçer,ama güzel olurdu sakin,sessiz bahçede oturmak ,bir de rüzgarlı günlerde o ağaçların sesi.....

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

SEN BİR HARİKASIN..
Duygu dolu bilgi dolu- birikim dolu..

Daima nice güzelliklere..
sevgiler...

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Aslicim hadi sen calisiyorsun yorgunsun belki ondan ama benimki kesinlikle tenbellikten galiba:) piano yu pek dusunmedim ama bateri calabilmeyi cok isterdim..piano da asil cok:) dinlemeyi severim.. Sarap konusunda azda olsa katkim oluyorsa ne mutlu bana..asil ben tesekkur ederim okudugun icin...cook mutlu keyifli bir hafta sonu diliyorum. Sevgiler.

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Mazes gercekten sopalari eline alip vurdukca stress falan kalmiyor:) saka bir yanada bilebilseydim calabilmeyi cok mutlu olacaktim ama en azIndan evde olunca arada basina oturuyorum ilerde basiniza davulcu olup cikarsam karismam:) mutlu hafta sonun olsun..

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Bir dut masali tesekkur ediyorum. Sizlerede sevgiler..

İstanbul Kazan Ben Kepçe dedi ki...

Çok bilgilendirici bir yazı olmuş :)

Bulbulunyeri dedi ki...

Canım,
ara da sırada sakinlik hiç fena olmuyor. Özellikle de deniz ve yeşillik varsa hiç hayır demem.
Paylaşım için teşekkürler.
Sevgiyle kal.

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Busra Kahveci..evet biraz bilgilendirici yazi sevenlerine:)

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Bulbulun yeri..deniz yok ama yesillik var:) birde cok cok goller..keyifli haftan olsun. Sevgiler..

*mehtap dedi ki...

hep sesim güzel olsaydı keşke diyenlerden olmuşumdur:)ama çok iyi bir müzik dinleyicisiyimdir.Müzik aleti denince babamın küçükken aldığı nerdeyse boyum kadar akerdeon geliyor aklıma, onu çalmam mümkün değildi ama heveslenmiş adam işte..Neyse ki kızım piyanoya hevesli ve gayet iyi gidiyor çalışmaları, onu dinlemeye bayılıyorum..Derene de sevgiler...

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Mehtapcim ben sesimden vazgectim soyle bir bateri calayim istedim ama nerdee yas kemale erince ogrenmek zor oluyor:)) Piano calabilmek cok guzel birsey, kizina basarilar olsun, muzik kulagi varsa seviyorsa devam eder ilerdede..sizlerede dinlemek kalir:)) Deren suan Floridada tatilde gelince iletecegim sevgilerini sagol canim..bendende sizlere sevgiler..