30 Ekim 2012 Salı

PEYNIRLI SOS

Günlerdir beklenen fırtına -SANDY- dün gece ucundan kıyısından bizede geldi, buralarda sadece kuvvetli rüzgar ve yağmur olarak kendini gösterdi ama Toronto da biraz hasar yaptı, ağaçlar devrildi, bazı yerleri su bastı, elektrik kesintileri oluştu..en kötüsü tabiki karaya vurduğu yer olan- New Jersey de ve Newyork ta oldu..sabah haberlerde bakarken fırtınanın kuvvetini ve verdiği zararı görünce..biz şanslıyız diye düşündüm..bu akşam ve sonrasında birkaç gün yağışların kuvvetli olacağından bahsediyorlar bakalım..yarın akşamda Halloween-Cadılar Bayramı..çocuğu olan yada olmayan nerdeyse her ev, kapı önlerini süsler, çocuklar kostüm lerini giyer ve çoğu büyüklerde..sonra kimin kapısındaki lamba yanıyorsa gider kapıyı çalar "ya korkuturum yada şeker ver"(Yaklaşık olarak anlamı böyle) diyerek ten şeker toplarlar..Aslında hem çocuklar için hem büyükler için eğlence, hele birde hafta sonuna denk gelirse ozaman büyükler için cok daha büyük eğlence oluyor ama bu sene hem hafta içi hemde havanın oldukça yağmurlu ve rüzgarlı olacağı bir güne denk geliyor..Hersene evimizi süslerdik ama bu sene belki çok az dekor koyacağız yada hiç koymayacağız..Yarınki hava durumuna göre..Deren ne derse :)) ama şekerlerimiz hazır, kapımızı çalan olursa..hazırladığım kalem ve şeker torbalarını alıp gidecekler...şayet dekor yapmaya karar verirsek yada benim cadı halimi görmek isterseniz..ama şayet giyinirsem sizlerle birkaç foto paylaşırım:)))) Duruma bağlı..Belki Cadılar Bayramı Türkiyedede kutlanıyordur?? 

Bu arada sizlerle son derece kolay tadı güzel bir sos paylaşayım..Diet yapanlar içinde sanırım yararlı..belki :) Ben sos u taze sebzelerle yiyorum, yada arkadaşlar geldiğinde yaparsam küçük kap lara koyarak herkese ayrı olarak ikram ediyorum yanında sebzelerle..deneyin, severseniz sizde misafirlerinizle paylaşırsınız..

Malzemeler :(Kullandığım ölçü orta boy su bardağı)

1 bardak köy yoğurdu (Aslında sour cream ama Türkiyede varmı bilmiyorum,  yoğurdun oldukça koyu ve daha yağlı olanı gibi-siz yağlı-koyu yoğurtlada deneyebilirsiniz..)
1/4 bardak çekirdeksiz yeşil zeytin (ince kesilmiş)
1/4 bardak kurutulmuş domates ( Ince kesilmiş)
Küçük bir kalıp beyaz peynir(yaklaşık 140 gr.)
çok az zeytinyağı( 1 yemek kaşığı kadar)

Yapılışı:
Peyniri iyice ezip, koyu yoğurdu (köy yoğurdu/sour cream) ile karıştır. incecik kesilmiş yada blendırdan (irice)geçirilmiş zeytin ve kuru domates ide ilave edip harmanlayın ve zeytinyağını ilave edip, arzuya göre ya servis tabağının ortasında yada küçük kaplarda..nasıl isterseniz o şekilde yanında çeşitli sebzelerle ikram edin, bu kadarcık..son derece basit vede kolay:))

27 yorum:

VuslaT dedi ki...

cadılar bayramını bizim ülkemizde pek kutlamazlar kuzucuk. Daha doğrusu toplumumuzun %99 u kutlamaz diyelim. Tabiki kutlayan bir kesim var.. Ee sen kutlarsan fotolarına bakarız bizlerde..
Sosa gelince tatlım çok hoş, çok güzel. Çok pratik. Benim Çoban çökeleği tarifimi çok azıcık andırıyor. Seninki daha pratik. Eline koluna sağlık tatlım.Kocaman öptüm hepinizi, doğal afetlerden sakınsın yaradan sizleri..

bücürükveben dedi ki...

Hiç yapmadım ama deneyeceğim, hep aynı şeyleri (makarna, çay , kahvaltı)yemekten bıktım:))))fırtına için geçmiş olsun, fazla zarar vermediğine sevindim umarım vermez de...cadılar bayramı biliyorsun arkadaşım bizim kültürümüzde olmayan bir bayram o yüzden ben kendi adıma konuşayım hiç kutlamadım ve kutlamayı düşünmüyorum ama sen orada yaşadığından doğal tabii sonuçta insan yaşadığı yerin kültürüne, geleneklerine uyum gösterebilmeli..çocuklara şeker vermek de hoş:))burada da sosyetik filan tipler kutluyorlar..

Gurme Şirine dedi ki...

peynirli yemeğin gayaet güzel görünüyor...
ellerine sağlık canım...

bu arada cadılar bayramı için giyeceğin kostümü merakla bekliyorum :))

sevgiler canım...

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Vuslatcim, bizde buradakilere uyuyoruz maksat cocouk sevindirmek degilmi? :)1 seker onlara 1 seker bize misali..bizede bahane oluyor :))Cocouklar butun sene bekliyorlar ki giyinelimde kapilari calalim diye..bazen hos olmayan seylerde duymuyor degiliz tabiki :( Neysem aa sendede benzer tarif mi var blogunda varsa bir bakim..birde onu denerim degisiklik olur..sevgiler canim..

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Sevgili Bucurukveben..sagol canim, neyseki korkulan kadar olamdi..ama tamda gecmis deguil. Umarim suandaki gibi sakin gecer gecemiz:)
Sen vegetaryansin biliyorum da balikta yemiyormusun? Et aslinda hic olmasa arayan biri degilim..kemikli etlerede asla dokunamam ve yiyemem ama vegetaryan olamadim.
Bence sen sos lar dene kendine ki renk gelsin makarnalarina..Cadilar bayramini buradada cokmkisi kutlamaz, kutlamak derken zaten maksat cocouk sevindirmek.ve onlarin cesitli kiyafetler icindeki hallerini gormek :) Gecenlerde bir gazetede okumustum Beyoglunu zombiler basti diyede hani dedim belki kutlamaya baslamislardir..malum biraz kopyaciyiz ya:)) sevgiler canim..

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Sirinem tesekkur ederim canim..kostum olayi yarin aksamki ruh halime bagli:)) bazen giyiyor bazen giymiyorum..cekersem resimleri paylasirim:))

Heyyfi dedi ki...

Sevgili Dost, bu sosun çok lezzetli olacağı belli. İçerik çok iyi. Protein ve sebze var. Süper. Ellerine sağlık.
Bu arada çok geçmiş olsun. Haberlerde duyuyoruz. Umarım problem yaşamadan atlatırsınız.
Bu arada cadılar bayramı burada kutlanmıyor ama kutlanan bir yerde görmek isterdim. Merak ederim bu tür farklı kültürleri.
Kostümlü resimleri bekliyoruz :)
Sevgilerimle...

Özgür Tatlar dedi ki...

almanyada da yeni yeni kutlaniyor.tum dekorlari kostumleri biray onceden vitrinleri susluyor.ama aileler ve cocuklar arasinda cok yaygin degil.birkac cocuk sadece dolasiyor ve onlarda ayni sarkinin almancasini soyluyor.kostumu giyerseniz fotolari bekliyoruZ.

*mehtap dedi ki...

Geçmiş olsun diyelim,burada haberlerde büyük yer tutuyor ''Sandy''.
Bizim kız ''Dısney Chanel''da görüp sorardı küçükken biz niye Cadılar bayramı kutlamıyoruz diye,hay allahım kendi bayramlarımızı doğru düzgün kutlayamıyoruz ki..
Sos tarifini not aldım,süzme yoğurtla deniycem,eline sağlık...

Unknown dedi ki...

Bizde çocukken şeker bayramında şeker toplardır buda farklı bir şekli.Fırtınanın sizi çok etkilemediğine sevindim inşallah kısa sürede normal yaşantınıza devam edebilirsiniz.Sos tarifini bende deneyeceğim.Sevgilerimle..

Unknown dedi ki...

ÖNCELİKLE GEÇMİŞ OLSUN DİYORUM.BU KASIRGA BIR HAYLI KORKUTTU.CADILAR BAYRAMI TURKİYEDE KUTLANMIYOR.YURT DIŞINDA KALDIGIM SÜRECE KUTLAMALARA KATILMIŞTIM.ÖZELLİKLE ÇOCUKLAR İÇİN ÇOK ZEVKLİ VE EYLENCELİ OLUYOR TABI HAVA KOŞULLARI IYI OLDUGUNDA DAHA BIR GÜZEL OLUYOR.SOS İÇİN BİR SEY DİYEMİYORUM,HİÇ DENEMEDİM EMİNİN ÇOK GÜZEL OLMUŞTUR ELLERİNE SAGLIK.

ilhan dedi ki...

Kasırga için çok geçmiş olsun. Burada bile ilk haberler arasındaydı. Bize kendi bayramlarımızı bile yasaklıyorlar, bir de cadılar bayramını kutlamaya kalksak bunlar şeytan diye atarlar içeri. Bizim Tayyip'in allerjisi var bayramlara. Bunların eşleri de cadılara benzediği için üzerlerine alınırlar.
Çok özür o sosla havuç-karnıbahar-pırasa-brokoli arasındaki duygusal ilişkiyi çözemedim. :)) Tarif ettiğiniz yoğurt buradaki süzme yoğurt sanki. Elinize sağlık.

ilhan dedi ki...

Bu arada meze sormuşsun. Eskiden Kumkapı'da Agop'un meyhanesine gidince masaya hemen sipariş vermeden rakı mezeleri gelirdi. Beyaz peynir, pancar turşusu, fasülye pilaki ( Barbunya değil, kuru fasülyeden), sigara böreği, salata. Bunlar rakı raconu olarak sormadan gelirdi. Sonra et veya balık. Benim favorilerimde lakerda, acılı cevizli ezme,fava, cacık. Şimdi herkes bu da nereden çıktı alakasız şeyler diyecek. :))
Bu arada Montreal'deyseniz Tjalf Sparnaay'ın sergisini gezin derim. Muhteşem yemek resimleri var. Galeria de Bellefeuille'de.

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Sevgili Heden Kasirga gercekten korkuttu, ama bize fazla ulasamadi ve bulundugum yere cok zarar vermedi..rahatladik biraz. Cadilar bayrami olayi gercekten cocuklar icin eglence..Sosu
sebze batirip yemek icin severseniz yapin derim:) sevgiler

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Sevgili Festigan kasirga korkuttu ama bize dokunmadi fazla..beklenen kadar yagmurda olmadi burada ..Biz Toronto ya cok yakiniz-30 dk- Montreal ise uzak 8 saat..Toronto da olsa idi mutlaka gitmek isterdim sergiye ama yinede bir bakayim internetten bilgilerine.Tsk.
Cadilar bayrami cocuklar icin eglence,buyuklerinde isine yariyor hava yagmurlu omazsa kapimizi calarlar yarin aksam:) Dogru simdi birde bunu kutlamaya kalkarsak Turkiyede mazallah..canli canli atesede atilabiliriz :))
Sos: burada- dip- diyoruz ve genelde bazi sebzeleri cig olarak sosa batirip yiyoruz o nedenle etrafinda sebze var yanliz pirasa degil ordaki Celery root:) Kereviz sapi ve cok severiz:)) ozellikle de arkadaslarla yemek oncesi atistirmalik olarak sos ve sebzeler cok iyi gidiyor...
Bu cevapta mektuptan beter olacak ama:)) Meze ile ilgili bilgi icinde tesekkurler olagan olanlarin disinda lakerda olabilir buradada buldum satiliyormus ve acili ezme olabilir vardi bloginda bakarim yeniden..birde hani siz bir yemek yapiminda sardalyaya domates sarmistiniz o da aklimda onu yapacagim..sanirim iyi gider :))
Iyi gunler, sevgiler.

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Sevgili Heyyfi..tesekkurler ben cig sebzeleri sos a batirarak yemeyi cok seviyorum, Deren in chicken nuggetlari bala batirip yedigi gibi..belki biraz garip olabilir ama ne bileyim:)) Cadilar bayrami gercekten gormeye deger..egerki hava guzel olup disari cikabilirsek biraz resim ceker blogda yayinlarim..bakalim havamiz ne olacak.Cayinin yaninda simit yerken yarisinida benim icin ye:))) sevgiler.

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Sevgili Ozgur tatlar, burada oldukca yaygin, heleki hava guzel olursa bir gorseniz sokaklari cocuklari ama sadece 1-2 saat icin..saatinde cikarlar sonra evlerine giderler.gec vakit kimse gelmez zaten kapida isik yoksa kimse gelip kapiyida calmaz..Burada basli basina bir is..acaip para kazaniliyor kiyafet maske dekor ve sekerlerdeki satislardan ..sevgiler

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Sevgili Mehtap sagol canim gecti, fazla bir zarar olmadan..Cocuklar kuccukken her gorduklerini yapmak isterler degilmi ama dedigin gibi once kendi bayramlarimizi kutlayalimda yasaksiz sekilde :)Sos u dene derim yanindada cig sebze guzel oluyor inan :) sevgiler..

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Sevgili Mehtap Kaya, sosu deneyin derim, ben seviyorum oyle seyleri diye sizlerlede paylastim..heleki cig sebze ile yemek cok guzel:)Firtinayi atlattik, korkulan kadar olmadi buralarda..sevgiler.

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Festigan bu cevapta yine sana..evet aslinda suzme yogurt yazmam gerekiyor koy yogurdu dedim:))karnibahar nerede bu resimde yahu:))) ortadaki beyaz olan sey sos um benim eger ona karnibahar dediysen:)))

Havuc, brocoli, kereviz sapi ve sos um ustundede nane yapragi:))

mutfagabuyrun dedi ki...

bol vitamin az kalorili bir tabak olmuş canım.süper gerçekten.ellerine sağlık.sevgiler.

ilhan dedi ki...

Evet ya valla brokoliyi görünce karnıbahara benzettim. :)) Çok özür. Zaten onun sos olduğunu görebilsem sebzeleri sormazdım.

MAZES dedi ki...

çok,çok geçmiş olsun canım,zaten korku etmiştir size ,inşallah herkes sağı salim çıkar bu doğa felaketten.Her bayramın tadını çıkartmak lazım bence ,ben paskaliye ve yılbaşı bayramları gördüm ,hala yıl başı kutlamayı çok seviyorum,hani çalgıya göre oyun oynanır,sen de kutla ,gelecekte çok güzel hatıraların olur .Tabi ben de isterim cadı kıyafetini görmek ve bu mezeyi tatmak ,ellerine sağılık ve inşallah kazasız,belasız çıkarsınız kasırgadan.

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Mutfaga buyrun tesekkur ederim canim sanada sevgiler diyorum karanlik bir gunden :))

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Sevgili Festigan, sabah sabah beni guldurdun..:))aslinda karnibaharin iricesinede benzemiyor degil :))

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Mazescim, gecti gitti bugun karanlik ama yagmursuz suan..bakalim ogleden sonra nbe olacak onsan sonra birkac resim paylasirim belki :) Biz burada herseyi kutluyoruz, ve buyuk zevkte aliyoruz kutlamalardan..Dunyaya 1 kere geliyoruz herseyin tadina bakmak lazim degilmi:))) Sevgiler canim..