26 Kasım 2014 Çarşamba

GOURMET FOOD AND WINE EXPO/ Gurme yemek ve sarap fuari..

Hafta sonunda bu sene 20.cisi yapılan Gourmet Food and Wine Expo/ Gurme yemek ve sarap fuarı vardı. Malum kanbersiz düğün olmaz misali ben ve Şule herzamanki gibi cumartesi öğlen saatlerinde etkinliğin yapıldığı salon da buluşmuş, bilet kontrolu sonrası bir senedir beklediğimiz tadım gününe adım atmıştık. 
Oldukça büyük bir organizasyon olduğundan çeşitli içki firmalarının yanı sıra yiyecek firmalarıda bu sene daha çok idi ve ücretsiz tadımlar geçtiğimiz yıllara göre çoğunluktaydı ve tabiki beyendiğiniz her bir yiyeceği  ücreti ile ayrıca satın alıp fazladan yiyebiliyorsunuz. Yüzlerce uluslararası ve yerel içkilerin tadına bakmak yetkililerden bilgi almak, koklamak incelemek -ama tabiki mutlaka çok azının- tadına bakabilmek inanın hem orada bulunan profeyoneller hemde bizim gibi sadece keyfi tadım yapanlar için oldukça eğlenceli. 
Sule yiyecek tadiminda
Tabiki genel bir show salonu olmakla birlikte arzu edenler için sommelier(Bu konuda yıllarını vererek uzman olmuş icki ile ilgili her türlü bilgiye sahip kişiler bkz.google)ler tarafından önerilen VIP kısmı(sadece tadım fiatları daha yüksek) Bira ve kokteyl bölümü, ünlü şef lerin yemek gösterileri ve tabiki dinlenme ve müzik yeri keyifli saatler için tüm ziyaretçilere açıktı(tabiki bilet ile giriliyor ve ayrıca tadımlar için 20 ile 40 arası biletler alınıyor) Belki ilgilenenler olur diye bilgi vereyim, her bir tadım içkiler için 1 ile 12 bilet arası, yiyecekler için 1 ile 7 bilet arası ödeniyor.(1 tadım bileti $1)


Bizim genel konumuz şarap olduğu halde bu sefer değişiklik olsun diyerek önce Fireball whiski ile başladık :) tarçın sevenler bulduğunuzda fireball whisky denemeyi unutmayın..bütün kış üşümezsiniz bir yudum bile öylesine ısıtıyor:))
Ve efendim birde Italyan Amaro Lucano denedim kokteyl, tatlı bir likör ki ben şekerli içecekleri sevmesemde arada bir farklılık fena olmuyor..

Tabiki asıl bizi ilgilendiren şarap bölümüne geçince hmmm nerden başlasak deyip bakınırken ilk kez Romanya şarabının buraya getirildiğini görüp biraz tadı konusunda soru işaretleri olsada yetkili kişiyle soru cevap ilişkisine geçince tadım benden bir deneyin deyip kadehlere Domai nes Vincon ve Feteasco Neogra isimli kırmızıları döktü. Biraz rengi, biraz kokusu, birazda tadı deyip ilk yudum sonrası çok beyendiğimizi söyleyince, ilgili kişi bize “bazen sürprizle karşılaşmak güzel değilmi?“ dedi. Gerçektende o gün iki kez daha gidip madem keyifli şarap tekrar deneyelim diyerek, kendilerinden burada satışa çıkarılacağı zamanı ve fiat bilgisinide alıp kesin listemizde olacak deyip biraz Ispanya ya geçtik..Severim Ispanyalarıda(Şule sevmez ama)Ontario şaraplarından sadece iki tadım yaptım. Genelde yaz zamanı üretim yerlerine gidip, bol miktarda tadım yaptığımdan ve hepsini olmasada bir çoğunu bildiğimden diğer ülkelere geçtik. Ancak şu var fuarda olan ve tadım yapılan özellikle Arjantin, Şili gibi ülkelerin ve Avustralya nın birçoğunun tadını bildiğimden onlardan cok az tadım yaptık. Daha çok yeni firma ve ülkelerden denemek istedik ki keşke Türkiyedeki üreticilerde gelebilse getirse tadım yaptırabilse diye düşündük.(Bu konudada başka bir yazı paylaşabilirim)

Komşu ülke Yunanistan ın standını görünce hemen oradakilerin tadına bakalım diyerek kadehleri uzattık. (Bu arada tadımlar 1 oz yada 2 oz. dur yani bir parmak yada iki parmak tır ve tadım yapılan her bir şarap bazen bir yudum sonrası dökülür hani 6-7 saat fuarda gezip okadar tadım la sarhoş olunur diye düşünenlere bilgi..) Bu arada Yunanistan dan bulursanız 2012 Kir Yianni Paranga/ Xinomavro-Syrah-Merlot karışımı ve 2010 Kir Yianni Estate/Merlot-Xinomavro karışımı tavsiye ederim.(Xinomavro üzümünü henüz bilmiyorum araştırmam lazım) Bu arada Arjantin Bodega TRIVENTO malbec, satış fiatına göre oldukça güzel içimli yeni tattığım kırmızı oldu. Ayrıca yine Arjantin den beyaz Brazos De Los Andes ve Ontario dan 1914 Honour (yeni tadım) denediysemde gönül kırmızılardan yana tabiki:) 
Tabiki onca tadım arası bademli sütten, elmaya, fasulye turşusundan peynire, taze meyve li çikolatadan, humus a herşeyleri denedik..

Kutusu guzel kendi guzel ici guzel cikolatalar
Oldukça fazla deniz ürünleri, et ler birkaç bilet karşılığı satılıyorsada karnımızı doyurmak için(onca atıştırmadan pekte aç değildik ama) sandviç ekmekleri arasına peynir dilimi ve salam koyup sattıklarını görünce ahhh Türk sandviçi gibi deyip onlardan alıp, bir köşe bulup yere oturarak afiyetlen yedik, şaraplarımızı yudumladık..

Ve baktıkki saat ilerlemiş, salon fazlasıyla kalabalıklaşmış yavaştan gidelim diyerek her yıl son olarak alıp yediğimiz kıvrılmış patatesimizi de alıp, kapanış farklı olsun diyerekten Movember“ için bıyıklarımızıda takarak resim çektirdik:))seneye yine buradayız diyerek Şule evine ben evime doğru yola çıktık..Seviyorum bu tür etkinlikleri, umarim seneye Türkiyede böylesine bir etkinliğe katılamasamda. birkac üreticiyi gezebilir kendi üzümlerimizle ilgili bilgi alabilir, kendi şaraplarımızın tadına bakabilir, kimbilir belki de bazı ürericilerimizin kanına girer, buradaki fuara katılmaları 
konusunda ikna edebilirim..Sevgi ve keyifle diyorum. CHEERS!!

28 yorum:

bücürükveben dedi ki...

Tam sana ve Şule'ye göre bir fuar desene, ve şaraplar konusunda bu kadar bilgiden sonra bence sen de 'sommel'sin..bana göre bir şeyler de varmış çikolatalar:)))))
afiyet bal olsun canım, yalnız resimlerin üzerine yazılar yazınca yüzünüz gözükmüyor kapanıyor:(
sevgiler:)



not: Arjantin, Şili :)))))))

Nuran dedi ki...

Emelcim merhaba, uzun zamandır görüşemiyoruz. Sefanız olsun, Güzel bir gün geçirmişsiniz. Sevgiyle kal.:)

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Mujdecim aynen oyle tam benlik ve Sule lik..cok egleniyoruz hosumuza gidiyor her bir dakika ordayken:) Cikolatalar nefisdi gercekten ve satinda aldim..cokca sebzede vardi:))Kendimizi cok acik etmeyim dedim uzerine yazi yazdim:)
Not:Duzelttim:))
sevgiler yolladim(Suan o resimdeki cikolatadan bir parcada senin icin agzima attim)

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Nurancim gercektende oyle oldu, arada sirada dolasiyorum senin etrafinda ama haberin olmuyor:))) sevgilerimi gonderdim..

Mehmet Osman Çağlar dedi ki...

Her gün bir kadeh şarabın kalp krizi riskini önlediğini prof. bir arkadaşın face sayfasından okuduktan sonra, rakı birinci tercihim olmasına rağmen şaraba olan ilgim daha da arttı. Bu etkinlik, anlatımınızla eğlenceli olduğu kadar, özendirici de... teşekkürlerimle iyi Pazarlar...

Depresif Ayu dedi ki...

Gördüğüm her şeyi yeyip içme sevdamdan dolayı kesin mide fesadı olurdum ben... Bıyıklar çok hoşmuş. Görünce aklıma Burak'ım geldi bak. Ahhhhh nereden nereye :))

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Mehmet bey ozellikle de kirmizi sarap..raki nin yerini tutmasada arada sarap gecesi duzenleyip ilgiyi o tarafa kaydirabilirsiniz:) bu tur paylasimlar kendi acimdan eglenceli ve sizlerde keyif aliyorsaniz okurken ne mutlu bana. Guzel bir hafta diliyorum..

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Depresifcim sen kesin yemek standlarindan ayrilmazsin ama saraplarda bize kalir:)) Burak ah onu senin sayende tanidim..bizim biyiklar daha pala ama hahhahah..sevgiler

Elif Ersin Sarıgül dedi ki...

Ne güzelmiş! Ben de Türkiye'de bu işler nasıl oluyor acaba diyenler için bir yazı paylaşayım :(
http://www.radikal.com.tr/yazarlar/muge_akgun/kara_perdeler_ardinda_ayipli_bir_urun-1241364

ilhan dedi ki...

Çoktandır şarap ağırlıklı paylaşım yapmıyordun dmek ki bu etkinlik bekleniyormuş. Yani buralarda iyi ki yok böyle şeyler millet tada tada kafayı iyice bulur sürünerek çıkardı herhalde. Türkiye niye katılmıyor acaba yoksa içmiyorum ama çok iyi şaraplarımız olduğunu biliyorum. Tam yılbaşı öncesi güzel bir etkinlik olmuş.

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Sevgili Elif Sirha daki icki bolumu ile ilgili yazilanlari onceden ve simdi inan utanarak okudum. Onca guzel sarabimizi tanitamamak ve yurt disindan gelenleri ise kacirtarak ve boylesine buyuk organizasyonun ayibi desemde. Ustelik vatandas tadim yapma olanagida yokmus :( Suvla dan baska hicbir Turk ureticisininde katilmamasi yada sorunlarla bogusmak istememesi deyim uzucu :( cok uzgunum kizginim..yazik ki ne yazik. Sevgiler..

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Ilhan aslinda sarap konusunda epey konu birikti ama paylasim yapamadim :( bu cok guzel bir etkinlik keske Turk firmalarida katilabilse. Newyork a giden Turk firmalari var ama buraya yok:( Bu tur tadimlar oyle keyif vericiki hizimi alamadim gecen h.sonuda cikolata ve sarap tadimina kayildim :)) Bu arada Turkiyedeki Sirha etkinligi ile ilgili yazilanlari okumadiysan bir ustte Elif Ersin in verdigi radikal in yazisini oku derim.Rezalet :(
Insan uzuluyor kiziyor..neysem :) sevgiler

yildiz dedi ki...

Sarap bilgim fazla olmasa da yine de
böylesi bir etkinligin icinde bulunmak isterdim...Mutlaka benim de ilgimi cekecek birseyler vardir:))
Harikasiniz...Güzel günler gecirmenizi diliyorum sevgili
DostBahcem

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Yildizcim olsaydin ilgini cekecek cok sey vardi eminim..en azindan yiyecekler ve alkol disindaki icecekler ve sohbet muhabbet :)) tesekkur ediyoruz ve karli gecemizden sicak sevgiler gonderiyorum :))

OnYüzMilyonOje dedi ki...

Çok keyifli geçmişe benziyor. Hem siz de çok gkeyifli bir yazı yazmışsınız. Ben de bloğuma davet ediyorum sizi. Sevgiler. :)

deeptone dedi ki...

oh maşallah maşallah yarasıııın :)

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Gulsah Meral tesekkur ediyorum. En kisa zamanda ziyaretinize gelecegim. Sevgiler..

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Deeptone inanki yariyor :)))

vişnap dedi ki...

Hadi bakalım seneye de buraya bekliyoruz ha ben anlamam asil kırmızılardan ama yan çakması çay dersen ona varım:)))Güzelim tatlım o fasulye turşusunun ne işi varmış teee uzak uzak diyarlarda yoksa burdan mı firar edip kaçtı oralara:))Emelim canım seni seviyorum benim uzak uzak ellerde ki canım arkadaşım.Bol keyifli güzel gezmelerin ve de leziz kırmızıların olsun hep, bir de arkadaşın Şule'ye çok selamlar öpüyorum seni <3

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Visnapcim insallah diyorum. Seneye gelebilirsem bir saatte olsa gorusmek isterim. Bogaza bakarak cay icmek :) Fasulye tursusu Yunanlilarindi sanirim :) biz taraflardan sayilir :))) selamini iletirim. Sanada guzel dinlenmeler olsun Gorele de..sevgiyle kucakladim :))

deeptone dedi ki...

son yazımı okusan yaaaa ama sen varsın kii :)

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Deeptone tamam hemen gelecegim :))
Bu ara mesgulum aksatiyorum :(

deeptone dedi ki...

iyi işler neşeli günler dilerim ki. bi deee benim için kar fotoları çekip koyar mısın blogunaaaa noluur lüfteeen :)

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Deeptone tesekkur ediyorum vede temam :))

MAZES dedi ki...

Kırmızı şarap bilmem kaç dk spora bedelmis, hm , galiba hem spor, hem tat...afiyet olsun canım...Bu sene eşim de yapmış kırmızı şarap, süper olmuş, üzüme bağlı güzel olması.

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Mazes hemde saglikli tabiki kararini bilince :) cok isterdim esinin yaptigi ev sarabindan tatmayi..hangi uzum cesidi kullandiki acaba? Afiyetler olsun sizlerede :)

VuslaT dedi ki...

afiyet afiyet afiyet olsun..Benim içinde mamalar yiyin. Ben kilo alıyorum zira :)))))

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Vuslatcim yok ben sadece kendim icin yiyeyim sonra cok kilo alirim :)))