24 Eylül 2014 Çarşamba

DOLDURULMUŞ SU KABAĞI

Bu mevsimin en güzel yanı elma bahçelerinin açılmış olması ve dallarından kendimizin toplayabilmesi..

Tazecik misss gibi kokulu elmalar toplamasan olmaz..yemesen hiç olmaz. Geçenlerde elma bahçesine gittiğimizde sonbaharın müjdecisi kabaklarda piyasaya çıkmıştı, özellikle minik (su kabağı) kabaklar, renkleri ile muhteşemdi..

Genelde ekim ayı içerisindeki özel günler için süs lemelerde kullanılsada yemek yada turta yapımında yada farklı tatlı yapımlarındada kullanılmıyor değil. Ben şimdiye kadar alıpta pişirmemiştim minik türlerini, ama geçenlerde senede dört kez yayınlanan “çok özel“ yemek-tatlı tarifleri verilen dergide doldurulmuş su kabağı tarifini okuyunca dedimki uygulamam lazım..Sonuç oldukça başarılı ve tadı da güzel olunca sizlerlede paylaşmak istedim..tarifi kendi uyguladığım şekilde yazıyorum. İçinde pancetta, yani Italyan bacon var idi onun yerine Türk usulü olsun dedim ve pastırma kullandım. Küçük doğranmış-pişmiş-sosis ile de uygulayabilirsiniz yada hiç et kullanmadanda.


Malzemeler:(3-6 kişilik)
3 ad.su kabağı
1 küçük su bardağı buğday/yıkanmış-suyu süzülmüş
3 bardak su/yada tavuk suyu
1 yemek kaşığı z.yağ
7-8 dilim pastırma yada 2-3 sosis(pişirilecek)
1 orta boy soğan/minik doğranmış
1ad.kereviz sapı(istenirse)minik doğranmış
2 diş sarımsak
azcık toz kırmızı ve ayrıca acı pul biber
1/2 bardak varsa şeri yada brendy
2 tatlı kaşığı kekik


Yapılışı:
1-Kabaklarımızı iyice yıkayıp ortadan kesip içlerini temizleyelim, ve yağlı kağıt koyulmuş fırın tepsisine kesik yüzü alta gelmek sureti ile koyup üzerini folyo ile sıkıca kapatıp pişmesi için fırına verelim(350“/180’ de 25 dk.da pişiyor ama siz yinede kontrol edin pişip pişmediğini) 
2-Buğdayımızı üç su bardağı su ile tencerede(35-40 dk.) pişirelim(ben düdüklü tencerede-15 dk.da pişirdim) dikkat edelim, buğdaylar azıcık diri kalacak çok yumuşamasın. Suyu kalmışsa süzelim. Kenarda bekletelim.
3-(Pastırma yada sosis kullanacaksak önceden minik keserek pişirelim)
4-Tavaya yağımızı koyup orta ısıda, soğan ve kereviz sapını(kullanıyorsak) az yumuşayana kadar beş dk.kadar soteleyelim. Sarımsak, toz biber, pul biber, kekik ilave edip, karıştıralım. Kullanıyorsak şeri yada brandy ilave edip suyunu iyice çekene kadar karıştıralım(Yada az su ilave edelim).
5-Ve pişmiş buğdayımızıda soğan-kereviz karışımına ilave edip arzuya göre tuz ve karabiber eklemesi ile hepsini karıştırıp, pişmiş kabaklarımıza tepeleme doldurup tepsiye dizelim ve yemek öncesi-tekrar (üzeri açık olarak) fırına verip iyice ısınana kadar(15dk.) bekletip servis yapalım. Afiyet Olsun

Not: Sadece öğün olarak, yanına başka yemek ilavesi yapmadan da yiyebilirsiniz yada et yemeklerinin yanında da ikram edebilirsiniz

32 yorum:

bücürükveben dedi ki...

İnanmıyorum minnacık su kabağı ilk kez görüyorum:)))Emel'im görüntü leziz, içinde pastırma olmasa tam bana göre:)))afiyet bal olsun canım. Elma bahçelerini merak ettim nasıl yani gidip her isteyen kopartabiliyor mu? Yoksa ücretli mi? Bizde böyle şeyler yok ya da ben duymadım ne güzelmiş:)
Kucak dolusu sevgiler:)

Unknown dedi ki...

Emelciğim senin mini kabakları uzanıp alasım geldi.;) Renkleri,şekilleri oyuncak gibi bayıldım. Bir de tarifi okuyunca daha da hoşlandım. Buğdayı çok severim ve aşure, çorba haricinde de kullanmamıştım. Hafta sonu semt pazarına bakacağım, bazen Tuzla ya da Yalova'dan bahçesi olan hanımlar getiriyorlar bulursam mutlaka deneyeceğim. Ellerine sağlık kuzum. Afiyetler olsun. Kocaman sevgiler sana cancağızım.

Hanife Mert dedi ki...

Emelciğim elmalara bayıldım. Ben zaten elmayı çok severim. Hele de Amasya elması.. Çerez gibi yerim. Su kabağı dolmasını severmiyim bilmiyorum. Su kabağını pek sevmem. Canım eline emeğine sağlık...
Öpüyorum seni çok. Sevgiler.

Zeyno'nun Mutfağı dedi ki...

Emelcimmm elmaları da minnak kabakları da çok sevdim ben:)Ne kadar güzel görünüyorlar öyle..Çok şık olmuşlar..Hemen yapasım geldi desem:)Ellerine sağlık canımcım..Kabak tatlısına bayılırım..Çorbasını da beğendim ama bu şekilde bir sunum hiç görmemiştim..Şahane görünüyor..Ellerine emeğine sağlık canım..Kocaman öpücüklerimi ve sevgilerimi bıraktım <3 <3

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Mujdecim cok sevimliler dimi:)) sen pastirmasiz dene sayet bulursan seversin belki. Elma bahceleri ekime kadar acik kendin topluyorsun bazen tartip aliyorlar parasini bazende torba veriyorlar fiat bicmisler ne kadar doldursan ayni fiat oduyorsun. Agactan koparip yemek bedava..cok guzel oluyor her hafta farkli elma bolumleri aciliyor. Belki bir paylasim yaparim :) iyi geceler sana sevgiler olsun.

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Nilguncum tavsiye ederim bir kerelikte olsa dene..gorunumu sunumu hos oluyor. Etsiz dene pilav gibi ama kabagin tadi da fark katiyor cok. Umarim bulursun..sagol canim sizlerede sevgiler..kuzuyuda op :))

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Hanifecigim heleki taze elma bayilirim bende. Su kabagini(bu miniklere oyle deniyormus Turkiyede) ilk kez kullandim yemekte. Cokta cabuk pisti. Sevmeyebilirsin biraz tatlilikta var yerken. Farkli oluyor belki bir gun denersin? Kendine olmasa bile:)) sevgi ve selamlar olsun

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Zeynepcim cok hoslar dimi?:)) bende seviyorum yilin bu zamani bol miktarda oluyorlar. Tatlisini farkli bir kabaktan yapiyorum. Bunu ilk kez kullandim ve beyendim. Sunumda cok hos oluyor. Sagolasin canim bende kocaman sevgilerimi yolladim <3

Unknown dedi ki...

Ne kadar şirin bu kabaklar daha önce hiç görmedim...Birgün bulabilirsen denemek isterim:)) sunum harika ellerine sağlık canım benim:) kocaman sevgilerimi bıraktım; ))

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Elifcim bulursan dene mutlaka. Senin kucuk cadi bile bayilir kabaklara ;) tesekkur ettim sevgilerimi yolladim hepinize :))

Heyyfi dedi ki...

Canım arkadaşım, sizleri ziyaret ettiğimde yuvama dönmüş gibi hissettim inan ki :)
Bu arada minnak kabaklar beni benden aldı.
Elmalar ise Süper Anne isimli bir filmi hatırlattı. Sanırım 6-7 kez izlemişimdir. Çok severim :)
Seni sıcacık kucakladım ve elmalardan bir tane aldım gidiyorum :)

Besparasiz dedi ki...

Canim çok ilginç bir lezzet yapmışsın yine.Ama o kabakların görünüşü çok şeker.Mutfakta süslü kavanozda dekor olarak kullanılabilir cinsten :)
Afiyet olsuuun :)

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Heyyficim yeniden buralarda gormek seni cook guzel bir duygu..bebis buyudukce kendine zaman ayirabileceksin:)) elmalarin hepsini alabilirsin :) yanina birkacta kabak ilave ettim..kucakladim kocaman..

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Besparasiz evet gorunumu hos tadi guzel bir lezzet oldu..aslinda dekor olarak daha cok kullaniliyor dedigin gibi :))sagol canimm oldu afiyet :)

vişnap dedi ki...

Emelimm huuu huuu ben geldim hayırsızın geldi uzun zamandır gelemedim bilmem bana neler oldu ahh o instagram yok mu ah o instagram bütün zamanı çalan ama bundan sonra ilk planda bloğum ve sizlerin blogları olacak sizleri instagramda değil evinizde yerinizde ziyaret etmeyi düşünüyorum ve yeter artık bu kadar tembellik diyorum Emelciğimm içimi döktüm durdum ve bir sürü öpüyorum sevgilerimi bırakıyorum senden sonra da Zeynoma doğru gideyim istiyorum bu gecelik bu kadar olsun yarın blog ziyaretlerime kaldığım yerden devam edeceğim tatlım :* :* <3<3

VuslaT dedi ki...

Heyyyooo o elmalardan bende koparıp yemek isterdim. Ne şahane bir uygulama. Buraladra dalından birşey koparıp yemek için ancak saksıda maydonoz toplarsın :)) boconu maconu okuyunca aman dedim yoksa Emelde mi onlardan koyacak. Şükür Türk pastırması bulmuşsun..Ben yinede kabakları süs olarak kullanayım pek şirinler. Su kabağı ile bizim oralarda ölü yıkamak sevap derler, her evde bir tane kurutulmuşu bulunurdu. Hatta bende bir tane var.. Aman nerden ne sevimsiz konuya geçtim bende sulu bir beyin mi oluştu. Özür.. Yazmadım say Emel'im. Sen baconu ben ölü yıkamayı yazmadıkki:) nerden çıktı bu cümleler..
Kırmızı elmaları yerken beni an. Afiyetle ye. Kabağı da afiyet ile ye..Sevgiyle sarıldım..Güzel bir hafta sonu dilerim..

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Visnapcim sen uzulmee dayanamamm.boyle sarki vardi sanki dimi:) canisi yaz aylarinda biraz uzaklasildi bloglardan ama normale donulur elbet:) instagram kolay geliyor sanirim banada:) ama malum benim paylastiklarim:))hadi sende bloguna don bakim artik..guzel bir hafta sonu diledim..yazin gormedigimiz havayi son gunlerde yasiyoruz. Firsat bu firsat deyip havanin keyfini cikariyoruz..sevgiyle kucakladim :)

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Vuslatcimmm evet ya dalindan koparip yiyoruz vede topluyoruz taze taze :) ac elini attim bir tane :)) hahah nerden cikti olu yikama isi yahu surada guzel guzel yerken..neysem ben yine yiyim guzeller ya hafif tatli mmmm :)) bende sizlere guzel bir hafta sonu diliyorum bizim bahceden uzum suyum yanimda muzik obur yanda sana el salliyorum :)) aksama misafir var sende gell :)) kucakladimm

MAZES dedi ki...

b a y ı l d ı m .....

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Mazes tesekkurler :)

Bulbulunyeri dedi ki...

Ay ne şirinler öyle. Bahçeden dalından yemek muhteşem bir duygu bence. Benim ülkemde bir tane koparsan arkandan kovalarlar herhalde. Ne güzelmiş dalından koparıp yiyebilmek. Sonuçta bir insan kaç tane yiyebilir ki değil mi?
Ellerine sağlık. Görüntü de çok güzel.
Sevgiyle kal.

Adsız dedi ki...

Ellerine sağlık canım :) Bilmediğim bir yemekti ve lezzetli olacağa benziyor,teşekkürler..

yesimdusova dedi ki...

ufak dimi bu kabaklar.. bir porsiyonluk görünüyor. Çok güzel bir sunum, hemde kabagın farklı şekilde sunulması çok güzel. Eşimin anneside az şekerli suda kabuguyla haşlıyor kabakları, bizim evde su kabagı pişmezdi. Ama bunu en kısa zamanda denicem, kabagın her halini çook seviyorum.ellerinize sağlık..

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Bulbulun yeri evet hem yiyip hem topluyoruz topladiklarimizida satin aliyoruz..bu mevsimi baska guzel oluyor
sevgiler..

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Destiny arada farkli yemekler denemek iyi oluyor :) lezzetliydi :) sevgiler

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Yesimdusova evet ufak bir porsiyonluk. Aslinda bunlarda tatli olarakta cok guzeller. Kabuklari ince oldugundan pisince kabuklada yeniyor. Bulursaniz mutlaka deneyin farkli ve lezzetli sunumda hos oluyor..son zamanlarda kabak tatlisi istiyor canim bende onu yapayim belki :))) tesekkurler sevgiler..

Deniz dedi ki...

Yaaa bunlar su kabağı mıymış.. Her sene bu zamanlarda ortaya çıkıyorlar her blogda ve ben sevimliliklerine bitiyorum :)) Çok tatlı görünüyorlar. Hep süslemelerde görüyordum. Tarif de harika. Çok lezizdir ama görüntü olarak da süper. Ellerinize sağlık.

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Deniz turkce karsiligi su kabagi diyor :) buradada daha cok masa suslemelerinde kullaniliyor bu aya ozellikle. Sevimliler dimi?:) lezzetide cok guzel goruntude..tesekkurler sevgiler

Unknown dedi ki...

karelerin hepsi birbirinden guzel...
ben arsizlik ettim:)hepsinden biraz biraz aldim,,kaciyorum:)

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Cihanin bahcesi hepsi senin olsun :)) sevgiler

Özgür Tatlar dedi ki...

Ben bunlari sirf dekorasyon icin kullaniyordum.sonra pisireyim bari.fikir icin tesekkurler.

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Ozgur Tatlar bencede:)) ama cok uzun bekletmeden..cok hos oluyor tavsiye ederim..sevgiler