Burgundy(Bordo) diye başlık koyunca bu neyin nesi diye düşünsenizde bazılarınız arkasından neler geleceğini tahmin etmişsinizdir eminim.
|
Hem meyvesi hem suyu en sevdiklerimden .. |
Bordo, bir renk, birde Fransa nın tarihi bölgelerinden biri olup, ayrıca şarapları ilede çok ünlü olduğunu hepimiz biliriz..Şimdi acaba oraya gittimde oradan birşeylermi paylaşacağım diye tahminde bulunacaksanız , bulunmayın..çünkü Fransaya iki kez gidip bazı bölgeleri gezdiysemde henüz Bordo ya gitmiş değilim..ee ozaman bu paylaşım neyin nesi diyorsanız, sadece ve sadece dün akşam seyrettiğim, Bordoda bir yıl yada “a year in Burgundy“ isimli harvest zamanını anlatan bir film. Şu zamanlarda bağ bozumu zamanıdır bilirsiniz, üzümlerin özenle toplanma ve sonrasında özenle işlenip şarap olma yolunda atılan adımlardır. Film okadar güzeldiki inanın yaklaşık iki saat tv.nin içine girecekmiş gibiydim..
Bağ bozumu için kısa zaman -genelde Üniversite ögrencileri idi- işe alınanların yasal olarak imzaladıkları evraklar ve hükümet tarafından çok sıkı bir şekilde, çalışma zamanları dahil, kontrol edilmelerini özellikle belirttikleri film de toplanacak üzümlerin toplanma günlerinin hangi gün olması gerektiğini, titizlikle hava durumu raporu incelenerek, ayarlanan günde ve günlerde ve belirli saatlerde toplamanın yapılması gerektiğini ve üzümlerin ne gibi işlemlerden geçtiğini zevkle seyrettim. Yıllarını vererek işin içinde her gün, her saat olmak ve sonunda zahmetli bağ bakımı ve şarap üretimi sonrasında: birde kaliteli tarafından olanını yani (üzüm özelliğine, ayrıca beyaz ve kırmızı üretimine göre)asit oranı, şeker oranını, tanen lerini, aroması, fermantasyonu, bekletilme olgunlaştırma zamanı (liste uzar gider) herşey tam istedikleri kalitedeyse üreticilerin keyiflerine diyecek olmaz....
|
Burgundy degil Niagara :)) |
Gerçekten oldukça zahmetli ve bir okadarda bilgi gerektiren ama bana göre dünyanın en zevkli ve en keyifli işlerinden biri bağcılık ve şarap üreticiliği. Filmi seyrederken üreticilerden biri mahzenlerini gezdirirken fıçilarda bekletilen şarapları için (ve tabiki kendileri içinde:) )klasik müzik çaldıklarını söylemesi en hoşuma giden oldu. Sakin usul usul şişelenecekleri zamanı beklerken dinletilen klasik müzik belkide daha bir olgunlaşmalarını, ipek gibi olmalarını, kadehlerde içildiklerinde klasik müzik dinler gibi zevkle yudumlanmalarını sağlıyor..
Bulursanız -ilgi alanınıza giriyorsa-filmi izleyin derim..oldukça kısa olarak özetlediğim hasat zamanı ve sonrasındaki işlemleri görüp dinlediğinizde bu meslek tekilere hayran kalacağınızdan eminim...
|
Maksat mantarlari gostermekti :)) |
Bilelim:
Bu arada -ağaç mantarlı-şarapların neden yatırılarak bekletildiğini bilsenizde yinede not düşeyim..yatırılarak saklanmayan şarapların mantarları kuruyacağından ve kurumada şişe içine hava girmesine neden olacağından şarabın bozulmasına neden olabilir dolayısı ile yatırıldığında mantar ıslak olacağından hava girmesini engeller...Bunu gectiğimiz haftalarda bu işte çalışan birinin sorması ve bilmediğini söylemesi çok garibime gitmişti. Böylesine keyifli bir iş te bu kadar basit bir bilgiyi bilmeden, işi ile ilgili basit konularda araştırma yapmadan, sadece para kazanmak amacı ile satıcı olarak bile olsa işe başlamamalı bir insan :))
30 yorum:
üzümü uzanıp alasım geldi canım.çok güzel.sevgiler canım.
Fıçılarda bekletilen şaraplara, klasik müzik çalınıyor olması... Bu iş başka bir kültür Emelim. Oluşan ve olgunlaşan güzelliğe bundan daha güzel ve pozitif bir etken olabilir mi? Şarapçılık, üretiminden tüketimine başlı başına bir eğitim ve öğretim gerektiren olgu. Sana hayranım bu konuda. Bunca bilgi birikimine rağmen, kendini geliştirme konusundaki çaban takdir edilesi. Filmi indiriyorum güzel arkadaşım seyretmek üzere, bir kadeh şarapla seni anmayı ihmal etmeyeceğim. Sevgiler benim canım kardeşim.
Emel'im tam sana göre bir filmmiş, hep bekliyorum bir gün senin de üzüm bağın olsun kendi şaraplarını mahzende sakla diye ay inşallah olur...yürekten dileyince olur derler:) sevgilerimle
Mutfaga buyrun :)) tesekkurler sevgiler..
Nilguncum sayet filmi seyredebilirsen goreceksin nasil bir sevgidir baglarla sise icindeki arasinda kurulan bag.
Keske profesyonel olabilseydim bu konuda. Bambaska bir kultur gercekten vede cok zevkli. Benim bilgim genel ve kisiselligin otesinde degil ama guzel sozlerin icin tesekkur ediyorum. Simartiyorsun :)) birgun karsilikli kadeh kaldiracagimiz gun gelecek yine :)) sevgiler diyor kucakliyorum canim benim.
Mujdecim kocaman bir aminn diyorum guzel dilegin icin olmayacagini bilsemde..ama yinede belkiiii bir gun diyorum..ben sadece kendim icin uretim yapsamda raziyim :)) sen yine benim icin dilemeyi ihmal etme sen orda ben burda bakarsin olur..sevgilerimi gonderdim canim sana ve yaksikli Bucuruk e:))
ne kadar keyifle okudum belgesel olan seyleri her zaman keyifle izlerim ne neyi nasil yapilmis merakla bile internette arastirim ögrenirim tavsiyen icin tesekkürler ben sarapla ilgi bir kore dizisi izledim dünyanin en pahali sarabi olan bordo fransada bir tek kiside bulundugunu ögrendim dizi o kadar güzeldi ki acaba tatlari nasil diye icimden gecirmedim desem yalan olur :)sana isinde kolayliklar diliyorum müjde ablamin dedigine katiliyorum insallah dilegin olur sevgiler♥
Guguyle hersey..sagol canimm insallah diyorum :)) severim belgeselleri genelde ilgi alanima girenleri..acaba bahsettigin kore dizisinin adini hatirliyormusun bulup izlemek isterdim. Dunyada sadece kollekt yapanlar icin uretilen saraplar vardir icilmez sadece el degistirir bazen ve fiatlari dudak ucuklatir..yillandikca fiati yukselir ama icindeki bilinir de -bilinmez-Tad olarak- o tamamen ayri bir konu ve kultur ve cok maddiyat gerektirir.bende cok yillanmaz saraplar :)) uzun bir konu bu baslamayim simdi. Okudugun icin tesekkur ediyorum. Sevgilerimi gonderdim :)
tabii ki canim ne demek dizinin ismi Terroir 20 bölüm asya dizi olarak google amcaya gir ve bu yazdigim ismi verince cikiyor
iyi seyirler
sevgiler
Gugucum coooook tesekkurler hemen bakacagim :) iyi gecelerr :))
doroti idın:acı şarap-yabancı dilde tam emin değilim,ben bulgarcada okudum bu kitabı,akşam bitirdim,şarapçılık yapmadan önce bu kitabı düşün,çok zor iş.....en iyisi sen tatmaya devam et canım.
Mazescim sarap uretim isinin cok zor oldugunu bildigimden bende kisisel tadimlarla ugrasiyorum :) ama yinede firsat buldukca konu hakkinda kitaplari okumaya film seyretmeye devam ediyorum :)) sevgiler
Fransız filmleri ve müthiş bağları.. bizde kışın izlediğimiz bir filmin peşinden bu sene güney fransayı gezdik ama Bordo aralarında yoktu. Bu filmi izlemedim ama en kısa zamanda izleyebilmek için iple çekiyorum:) kırmızı üzüm sevmezdim, onu da sağlıklı diye yemeye zorladım kendimi ve üzümün gerçeği kırmızıymış gibi geliyor şimdi, o aromatik tadı hissediyorsunuz.. fotografta görünce yazmak istedim:)
Yesimdusova film seyredip onlarin pesinden yola dusmek ne guzel...umarim Bordo yada gidersiniz tabiki bende :) baglarda gezip o havayi solumak incelemek cok keyifli..hem beyaz hem kirmizi kabuklu her ikisinide severim..tabiki icimdede:)) umarim filmi seyredebilirsiniz. Sevgiler
Senin sayfana girince ilk aklıma gelen şarap..mis kokulu:))) emel ablacığım, klasik müzik ayrıntısı çok şaşırttı ve bu fikir bana göre müthiş...ayrıca çalışmak severek ya da para odaklı...ama satıcı sevse de sevmese de bilmeli işini ve ayrıntılarını...çok sevgiler sunuma ayrıca bayıldım
Üzümleri görünce şarap olayını anladım da şarapla ilgili film sana nasıl denk geldi . :)) Mantarlar tamam da salata sunum nefis gerçekten. Mantarlar 35 adet falan galiba değil mi?
Mugecim canim :)) klasik muzik ayrintisi cok hos..bende uretim yapabilirsem hep klasik muzik dinletecegim ama simdilik sarap yudumlarken kendim dinliyorum:)) seni ve Atesi kucakladim sevgiler yolladim :)
Ilhan ing.Fransizca filmlerden gectim simdi kore sarap dizisi seyrediyorum :)) bu arada mantarlari eksik saymissin tam bildiginde bir sise sarap kazanacaksin :)) tesekkurler sevgiler
Emelciğim harikasın... Üzümü görünce ilk aklıma gelen bu üzümü de mi sen yetiştirdin oldu. İnsan istedikten sonra olmayacak şey yoktur. Ben de Müjdenin dileğine katılıyor, öpüyorum seni canım.
Sağlık ve huzurlu bir hafta sonu diliyorum. Sevgiler...
Klasigin Su Molekülleri üzerinde nasil bir etki yarattigi deneysel olarak ispatlandi, demek ki Sarabin olgunlasmasi süresinde de etkili bir yolmus...
Cocuklugumda bag bozumunu hatirliyorum. Pestiller, cevizli sucuklarin yapildigi zamanlardi..
Güzel bir haftasonu gecirmenizi diliyorum sevgili DostBahcem
Emelcim uzun süren tembelliğin sonunda önce bir hal hatır sormam lazım :) umarım herşey yolundadır. Şu an gece 10.20 ama bana kapalı şarabı açtıracaksın , can bu çekiyor napıcan :) sevgiler
Hanifecigim aslinda uzum veren bir asma vardi ama ne uzumlerini nede yapragini kullanamadigim icin kestik :( guzel dileklerin icin tesekkur ediyorum. Gonlunuzce bir hafta diliyorum. Sevgiler
Yildizcim sarap olgunlasmasinda etkili olmasa bile muzik dinlemek ve dinletmek cok ozel ve hos mahzende:) sanirim ceviz lerde bu zamanlarda buyuyor dimi?? Bak simdi canim taze ceviz istedi :)) guzel bir hafta diliyorum sevgiler..
Nesecim hos geldiin:) sagol canim hersey iyi umarim seninde oyledir. Bircogumuz biraz uzak kaldik hem yaz hem is-guc bloglar yanliz kaldi. Bence ac derim canin istediyse :)) o kadar gec degil :)) sevgiler
Emelim hepsini şarap yapım teknesine atmadan ben bi salkım rica edeyim :)))) özledin demi beni. bende özledim seni. Kocaman açtım kollarımı ve sarıldım sana sıkı sıkı (çok sıkı değil ha, bunaltmadan sarıldım) Sevgilerimle..
maşallah maşallah alemin keyfi yerindeee :)
Vuslatcim sen iste koca bag uzumler senin olsuun :)) ozledim ama biliyorum mesgulsun..bende sana sarildim sekercim :))
Deep gece gece guldurdun beni cocuk :))) hem uyusana sen bakim :)
Son kısımda not düştüğün mantar bilgisini bilmiyordum :) Teşekkür ederim.
Nursalkimi boylece ogrenmis oldun :)) ben tesekkur ederim sevgiler..
Yorum Gönder