28 Ağustos 2013 Çarşamba

CHINESE HORN WORM ve SEBZELER..

Dün bahçede domates toplarken domatesin dalında bakın ne buldum:)) 

Chinese horn worm..He likes to eat tomato:))

Çok enteresan görünüşlü bu minik yaratık azbirşey  tırtıl a benzesede, incelenirse çok farklı yapısı olduğu farkedilir..oldukça sevimli tabiki elime almadım, sadece dalı koparıp karşıdaki ormana koyduk. Deren Chinese horn worm olduğunu söyledi ve minicik kuyruğu nedeni ile (horn/boynuz) o isim verildiğini söyledi, ve büyüme zamanını doldurunca çok güzel kelebek olduğunu ve sırtındaki beyazlarin bebekleri olduğunu soyleyince yakından inceleyince kımıldadıklarını gördük..ayrıca dikkat ederseniz kafasındaki gözlerin aynısı vücudunda her bölümde var ama onlar göz değil, sadece hayvanın kendisini koruması için tüm vücudunda göz varmış gibi kendini bir nevi koruma şekliymiş,,ben Deren in yalancısıyım..o nereden biliyor tüm bunları derseniz, birkeresinde evdeki Lizard ları beslemek için almak istediğinde araştırmış, ve hayvan yerlerinde satıldığından oradaki kişilerden öğrenmiş..yani bu minicik hayvanların benzer türünü başka hayvanları beselemek için satıyorlar..düzen böyle malesef istesekte istemesekte..

From the garden
Her neyse bu güzel minicik hayvanın resminden sonra birde yine dün topladığım domates, kiraz domates, salatalık, biber ve salatalıkların resmini paylasmazsam olmaz:)) Bu sene minicik ekili yerden hergün(son iki haftadır) nerdeyse 5-8 tane salatalık, domates, biber almaya başladım..


Dünde ilk kez fasulyeleri toplamaya başladım ve tabiki hemen zeytinyağlı fasulye yapıp afiyetlen yedik yanına birde cacık daha ne olsun değilmi:)) Öyle çok domates ve salatalık varki evde ne yapacağımı bilemiyorum, komşulara hergün veriyorum komşuda pişer bizede düşer misali...birde bolca rendeleyip kavanozlara doldurup buzluğa attım, en azından kış zamanı kullanırım..evet salçada yapılır ama kim yapacak?? işin kolayı rendelemek. malum zahmetli işleri sevmiyoruz:)) 

70 yorum:

gügüyle hersey dedi ki...

Bende ilk defa görüyorum ama bana cok tatli göründü:) Kis hazirliklari basladi desene malum yaz bitmek üzere bir daha ne zaman yiyecegiz dime taze taze:) ellerine saglik canim sevgiler♥

Nurşen Aksoy dedi ki...

Doğanın kendine göre muhteşem bir düzeni var..!!Ne güzel bir şans ufacıkta olsa bir bahçeye sahip olabilmek ve taze sebze meyva yiyebilmek..Keyfini sür bence..Tazecik dalından kopan fasulyeler ne lezzetli olmuştur şimdi,ellerine sağlık..afiyetler olsun..sevgiler..

*mehtap dedi ki...

canım ya o ne değişik ve ne güzel bir yaratık öyle, gerçi yakınımda olsa öyle dermiyim bilmem ama:) sebzelerine de hayran kaldım, ne güzel olmuşlar burada pazarda böyle tazesi zor, emeklerine sağlık, kendi topladığını pişirip yemek ayrı bir mutluluk ,afiyetler olsun, sevgiler...

bücürükveben dedi ki...

ıyyyy ben çok korkarım bu tür tırtıl mırtıldan:)))valla ilginç halbuki ne yapacak ki minicik şey:)))vaktiyle ıspanak ayıklarken aynı bunun gibi içinden çıkmıştı canlı canlı şok geçiriyordum:))))zeytinyağlı fasulye ve cacık mis afiyet bal olsun, eline sağlık canım..sevgiler

Lezzet Senfonisi dedi ki...

Merhaba Emelim, özlemişim seni :)
Gözlerimi alamadım nekadar ilginç bir canlıydı o öyle, hele yavruları aman allahım, doğaüstü varlıklar sanki.
Nasıl tatlı olmuştur, kendi bahçenden topladığın fasulyeleri pişirip, yemek ellerine sağlık canım.
Öpüyor ve kucaklıyorum canım sevgiyle...

mutfagabuyrun dedi ki...

tırtıl ne kadar ilginç canım.hiç görmemişim.ALLAH ım neler yaratıyor.sezelerini afiyetle ye inşallah.sevgiler.

İstanbul Kazan Ben Kepçe dedi ki...

Ne güzel doğal besleniyorsun canım.İmrendim sana :))

Mert dedi ki...

Merhaba, yazınızla ilgili değil de Mert’in Gezegeni’ne yaptığınız yorum nedeniyle geldim. Artık orada değil, Kafa Dergi ve Ters Düz’de yazıyorum. Oralara beklerim.
Sevgilerimi yolluyorum… :)

Başak dedi ki...

Tırtılgillerden galiba çok değişik..

Ohh ne güzel böyle taze sebzeler meyveler yetişterebiliyorsanız çok şanslısınız. Çok da leziz olmuştur fasulye yemeğiniz.

Afiyetler olsun canım :)

Unknown dedi ki...

Emelciğim şu küçük serana bayılıyorum. Ve sana çok özeniyorum. Bahçeden sebze toplamak... Nerdeee burada sağa bak bina, sola bak bina...Kısacası gördüğümüz beton yığını. Küçücük balkonum çiçek içinde, bir de sebze ekersem bizi atarlar buradan herhalde. Kısmet senin görüntülerde seyretmekmiş.:) Ne yapalım hakkımıza razı olacağız. Ellerine sağlık canımcım.:)

Unknown dedi ki...

Bu arada şu küçük yaradılana bayıldım. Ben onu amorf olmuş bezelye kabuğuna benzettim ilk bakışta.:) Çok şirin birşey:))

Asiye VURAN dedi ki...

merhaba ziyaretinize geldimtoprak ana neler veriyor yeterki ekip dikmek lazım bayılıyorum bahçeye ama yok benim neyse köylere gidince gideriyorum hasretimi bu arada fasülyede harika olmuş ellerine sağlık sevgiler

tubanne dedi ki...

:)Ayy hayvancık çook tatlıymış,bebekleri ne kadar da şirin durmuş:)Bahçendeki mahsüllere bayıldım,renkler harika,afiyetle yeyin konu,komşu:)Demek salatalık o kadar bereketli,hiç bilmiyordum.Fasülyen harika görünüyor,ellerine sağlık:)Ben de bugün barbunya yaptım,hayret güzel oldu:)Öptüm çok:)

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Guguyle hersey bende sevimli buldum:) ama elleyemedim..firsat varken bahceden yiyoruz bu aralar:) sevgiler

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Nursencim gercektende son gunlerde bahcede sebze toplamakla vakit geciriyorum heleki fasulyeler buyudukleri icin cok sevindim..hemen pisirdim..birkac kez daha yaparim..sonra biter Eylul de burasi gece epey serin olutyor varsada sebze buyumuyor ama bellide olmaz bakalim..sevgiler

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Mehtpcim gercektnde muhtesem bir seydi..cok ilginc entresan..bazen ne yaratiklar var bilmiyoruz..
Bahcdeki sebzeleri son birkac gundur satsammiki diye dusunuyorum saka tabiki..okadar coklarki dolabin ici doldu hele salataliklar ..bu hafta sonu arkadaslara goturecegim biraz..sende istermisinn:)) sevgiler:))

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Mujdecim eskiden bende iyy falan derdim, simdi Lizard lari canli kurtlarla besliyorum ya arada alistim:)) ama buna dokunamadim yinede..Fasulyeleri sensiz yedim dun gece bu aksamada var biraz..yine cacik:)) ama cacik taze yapacam tabiki..onca salatayi ye ye bari degisiklik olsun yogurda karistiriyorum:)) sevgiler..Bucuruku de sev benim icin..

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Oznurcumm bende ozlemisim seni..evet ya cok muhtesem bana gore nefis bir yaratik..birde domatesleri cok seviyormus onedenle bazi domatesler hep yenmisti:))
Bu arada yakinda toplanti var galiba bizimkilerle:?? Umarim gerceklesir..sevgilerimi ilettim sarildim:)

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Mutfaga Buyrun tesekkur ederim canim..evet cok ilginc neler var bilmedigimiz ne yaratiklar..sebzeler toplaniyor yeniliyor hergun:)) sevgiler..

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Busracim mumkun oldukca dogal beslenmeye calisiyoruz iste..iyiki ufakta olsa ekili yerimiz var..sevgiler:)

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Mert ilk firsatta ziyarete gelecegim:))sevgiler..

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Basakcim tesekkur ederim, evet fasulye cok lezzetli idi birde taze ekmekle miss:)) bayilirim taze fasulye ye..
Tirtilgillerden ama bu biraz sosyete olani galiba pek bi degisik idi:)) sevgiler canim..

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Nilguncum gercekten cok sirin idi..ama domatesleri yiyor bu minik sey:)) dolayisi ile ormana koyduk..oradki yapraklari yesin..Sebze konusunda biraz sansliyim..domates, biber salatalik taze baharat sarimsak sogan biber fasulye hepsi okadar ha birde erik agacimiz var..biraz oldu topladik yedik..kayisida var ama henuz hicbirsey vermedi..Seftali agacimiz ise galiba oluyor:( sada gecen senelerde yedik hep..bir gun gelip gormeni diliyorum..sevgiler sekercim:)

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Asiye merhaba, olsun sizde bahce yok ama en azindan koylere gidip taze almak toplamak var oradanda onlarda cok guzel..hepimize afiyet olsun taze sebzelerle yapilan yemekler..sevgiler..

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Tubacim gercektende ne hos bir hayvan ne sevimli degilmi:)) bahceden sebzeler bu sene sansliyiz o konuda..olsa idin yakinda sanada verirdim.Egecik taze domates salatalik yerdi..ama sen aliyorsundur ona biliyorum..Taze barbunyayada bayilirim..eminim cokta guzel yaptin neye yapmayasinki:)) Egeyi ve seni kucakladim..sevgilerimi gonderdim:))

Hanife Mert dedi ki...

Emelciğim harikasın inan sana çok gıpta ediyorum. Ne güzel toprakla haşır neşirsin. Sebzeni kendin yetiştiriyorsun. Ayrıca tırtıla benzeyen hayvan için verdiğin bilgi de çok etkileyici.
Öpüyorum seni canım kolay gelsin sana..
sevgilerimle..

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Hanifecigim..toprakla hasir nesirmi??? Yok hayatim elimi bile surmem ben toplayiciyim yani hazira konuyorum..sadece sebzeleri toplama isi bana ait:)))bir cicek bile ekmem ve evdeki tum saksi ciceklerini oldururum:)) ama is bahce mahsulunu almaya gelince ben en ondeyim:)) sanada sevgiler canim..

Beşparasız - Ayşegül dedi ki...

Senin tırtıla hayran kaldım yaa :)) Rabbim nasıl bir annelik yeteneği vermiş ona hayret ettim..

Sebzeler fulll organik görünüyor taa buralardan :) Afiyetle yiyin iişallah.. Tabii komşularada vermek lazım göz hakkı :))

Heyyfi dedi ki...

Emel'im şu hayvancağızı uzun uzun inceledim. Biraz ürperim ne yalan söyleyeyim...Bu tür küçük canlılar konusunda ciddi bir fobiye sahibim. En büyük korkumsa o kocaman kocaman olan çekirgeler...Köpekten falan korkmam ama bu tür küçük şeylerden biraz ürküyorum :)

Neyse canım, bahçe mahsülleri çok güzel ve bereketli. Keyifle ve sağlıkla yemenizi dilerim...
Mis gibi de kokarlar şimdi :)
Sevgiler canım...

Arzu Sarıyer dedi ki...

Ne güzel görünüyor sebzelerin Dostbahçem ,sevgi ile olgunlaştıklarından eminm.Emeklerine sağlık afiyetle.Selam ve sevgiler.

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Heyyfim..bu tur hayvanlarbazen galiba elleyemedigimizden urkutuyor bizleri..eskiden Lizard lar icin iyyy derdim simdi elime aliyor seviyor canli kurtlari veriyorum:))yani degisiliyor gerektigi zaman..
Bahceden epeyce toplama oldu son gunlerde..gondereyim biraz domates salatalik istermisin??:)) sevgiler sanada:))

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Aysegulcum evet tirtilimsi sey cok enteresan epeyce inceledim..ama bebekler biraz korkuttu beni:))
Sagol canim..herzaman komsuluk haklarini gozetir hatta pisirdigimden bile bazen veririm:)) sevgiler canim..

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Arzucum tesekkurler diyorum, guzel oluyor taze taze toplayip yemek..tabiki herzaman sevgi katiliyor buyuturkende yerkende:)) sevgiler canim..

Lezzet Senfonisi dedi ki...

Aynen Emelcim bekleriz canım 6 Eylül'de Heyyfim ile buluşacağız. Utangaç Ayumuz'da gelirmi acaba ki bilemedim :D
Seninde olmanı çok isterdim canım, kocaman sevgilerimle ve görüşebilmek dileğiyle...

zeynep dedi ki...

Taze sebzelerle yapılan yemeğin tadı bir başka. Ellerine sağlık .
Tırtıl çok sevimliymiş . Nasıl bir kelebek olacak merak ettim doğrusu .
Sevgiler.

Unknown dedi ki...

Şu küçük yaratık pek şirinmiş:))şu bahçene bende çok özeniyorum doğrusu nasip olursa seneye köye babamın bahçesini sebzelerle dolduracağım insanın sebzelerini kendisi yetiştirmek gibisi yok:))öpüyorum emel ablacım:) iyi hafta sonları...Sevgiler

Hayatın Tatları dedi ki...

Oo ne güzel demek bir bahçen var ! Harika.. Tırtıl benzeri hayvan ise çok daha enteresan :))

Sulemmutfak dedi ki...

Ormana biraktik dedigine gore senin Lizardlar yemiyormus bu tirtili demek. Tenezzul mu etmiyorlar acaba senin asortik Lizardlar :-)

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Oznurcum ahh keske..o gun kalbim sizinle olacak umarim utangac ayu da katilir:))umarim seneye birlikte olma sansini yakalayabiliriz..keyfiniz bol guzel hafta sonu olsun..xo

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Sevgili Zeynep heleki bahceden toplandiysa cok cok lezzetli..degisik bir kelebek oluyor..normal kelebeklerden farkli guzellikte..sevgiler..

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Elifcim gorunce bende cekindim ama Deren anlatinca daha oncede gormustum ama farkliydi..
bahce imkanin varsa seneye mutlaka dene nasil hosuna gidecek goreceksin hem prenses te cok eglenir:) sizlerede keyifli hafta sonu olsun sevgiler:)

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Hayatin tatlari evet bir bahcem var minikte olsa..yaz zamani dimates salatalik biber almiyoruz hic:))evet o tirtil domatesleride yiyen bir tirtil.yaramaz tirtil:)))

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Sulecim pet store dan alinmadiysa verirmi hic Deren:))halbuki ne olacak onlarda tirtil buda..ama bu biraz buyuktu kiyamazdim dogrusu:))

AslıASLI dedi ki...

Dostbahçem şimdi birde büyütüp baktım ne kadar muhteşem bir şey bu ya :) çok tatlıymış.
Kendi elinle toplamak sebzeleri harika bir şey, bizde domates biber ekmiştik domatesler olmadı ama biber epeyce topladım. Öyle hoşuma gittiki :) çok şanslısın gerçekten.
Fasulye ve cacık nefis ellerine sağlık :)

deeptone dedi ki...

sahiden ne sevimli ya.
deren de çok şey biliyo amaaa.
:)
bahçeden sebze toplamak mutluluk olsa gerek. taze fasulyeee foto çok güzel bayılırım bayılırım.

:)

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Aslim gercekten degisik muhtesem birseydi ama yavrular ustunde birazda korktum:)) Sizinde bahce var hemde ekilmis olsun biberde yeter miss gibi az yagda kizartip birde yogurt ustune hmmm ekmegi de batirip:))sizlerede afiyet olsun..kucakliyorum..keyifli pazar gunu diliyorum:))

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

deep sevimliydi sevimli biran evde beslesemmi dedim ama yok:)
Deren isine gelenleri biliyor sadece:)) fasulyee hmmm birde taze ekmek soyle batirip batirip suyuna bende bayilirimm:))

BAL ANNE dedi ki...

tırtıla inanamadım saatlerce bakakaldım)) ne kadar enteresann!!!
domatesler çok güzel kızarmışş...afiyet olsun....

Depresif Ayu dedi ki...

Tırtıl türü yaratıkların hepsinden bir iğrenirim anlatamam. Çok iticiler. Hele bu Çinli olanı iyice garipmiş :)

Sebzelerin harika. Domatesleri rendeleyip dondurucuya kaldır bence. Kışın çok iyi oluyor.

ilhan dedi ki...

Zaten kaç tane sardunyam var bir de bu yaratığın benzeri tırtıllar musallat oldu akşamları çıkıyorlar ve yaprakları yiyorlar. İlacı da yokmuş. :(( Senin bahçede nasıl böyle çabuk oluyorlar ya. Oranın suyundan falan herhalde. Fasülye de cacık ta süper gözüküyor, ellerine sağlık.

Depresif Ayu dedi ki...

İlhan Bey'e yanıt :

Abim tırtıl ve diğer tür zararlılar için çiçekleri arap sabunu ile ilaçlıyor ve iyi sonuç elde ediyor. Siz denediniz mi acaba?

Necla Şölen dedi ki...

İlk defa gördüm ne kadar değişik bir hayvan:=) Bu arada merhaba blogunu takibe aldım bana da beklerim. Sevgilerle:)

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Bal Anne ne kadar degisik ve sevimli degilmi gecenlerde bir tane daha bulduk..sanirim donateslerle besleniyorlar..Ziyaretiniz icinde tesekkur ediyorum sevgiler:)

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Ayucum bende sevmezdim ama simdi alistim ozellikle Lizard larimizdan sonra mecburen:))
Domatesleri tek yaptigim sey rendeleyip kavanozlara doldurup buzluga atmak..kisa kullanacagim bolca:)) Oyle salca falan hic benlik degil kolay yolunu bulmusum:)) sevgiler..

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Ilhan senin cicekleri bizimde domateslere musallat oldular insan kiyamiyorda oldurmeye koparip dali oprmana birakiyoruz cok enteresanlar ama..Bak Depresif sana cevap vermis tirtillara karsi savas nasil olur diye..
Bahcemizden bu sene oyle cok salatalik ve domates aldikki..ama yavastan bitiyorlar havamiz buzz gibi bugun cok dayanmazlar artik:(

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Necla Solen hosgeldiniz , tabiki ziyarete gelecegim..sevgiler..

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Depresifcim, arap sabunu ile ilaclamak hemde zarasiz..aklimda olsun benimde, gerci burada arap sabunu varmi onu bilmiyorumda..Ilhan yararlanabilir ama..

Hayat Mutfakta Güzel dedi ki...

Ne kadar ilginç bir canlı, çok da sevimli, dakikalarca inceledim...ne mutlu size yetiştirdiğiniz sebzeleriniz var ve onlardan nefis yemekler yapmışsınız, ellerinize sağlık...toprakla uğraşmak bambaşka bir mutluluk...sağlıklı ve mutlu kalın...

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Hayat mutfakta guzel..bende inceledim canlisini bebekleri de ilgincti:)bahce ile cok ilgilenmesemde sebze toplama ve keyfini cikarma konusunda iddialiyim..gercekten keyif veriyor..sizde saglikli ve mutlu kalin sevgiler..

Deniz dedi ki...

Wow! Çok ilginç bir hayvanmış. Bebeklerini sırtında taşıması da çok sevimli :) Kelebek halini görmek isterdim.
Fasulye de nefis görünüyor. Tam yazlık yemek. Ellerinize sağlık.

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Denizcim dimi ne kadar ilginc ve o bebek olayi hem cok guzel hem biraz urkutucu..oyle coktuki birde kimildiyorlardi beyaz minik seyler:))
Sagol canim, yaz boyu her hafta taze fasulye var bizim evde:))sevgiler..

Özgür Tatlar dedi ki...

Sizin oralar ne zaman güneş gördü ,sebzeler oldu.biz de hep kış oluyor sanıyorduk.afiyet olsun.buzlu atmak iyi fikir.

Tulay, dedi ki...

keske bende senin komsun olsaydimmm :(((

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Ozgur Tatlar bizim burada yaz cok sicak olur aslinda iki ayda da olsa..ama bu sene yagmurumuz cok idi ve mahsuller cok oldu en azindan bizim bahcede:)) kis geliyor soguklar basladimi yandik:( sevgiler..

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Tulaycim hadi gel olll:)) postalayimmi hala var:)) xo

ufuk-aysaatleri dedi ki...

Bloğunuzu keşfettim ve artık sizi izleyeceğim. Çok beğenim paylaşımlarınızı ve yaklaşımınızı. Tebrikler.

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Ufuk hosgeldiniz..tesekkur ediyorum guzel sozleriniz icin..

vişnap dedi ki...

Emelimm ahhh o çeri domateslerin var ya hah işte onlarda aklım kaldı.Hangisinde kalmadı ki hepsi nefis doğal nasıl da lezzetlilerdir,afiyetler olsun canımm.Tırtılım benim bahtsızım ya üzüldüm bir başka canlıya yemek olmasına.Doğanın kanunu işte,canım sevgilerimle..

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Visnapim canim cherry lerin sonunu bu gece yiyecegiz..artik bitti hersey ..son salataliklar dolapta okadar seneye kismetse..evet o tirtil cok guzel gorunumlu ama doga kanunu malesef ve domatesleri nasil yiyor gorsen:)) sevgilerimi gonderdim bende mutlu hafta sonu diledim:)

VuslaT dedi ki...

Bende istiyorum o bahçe sebzelerindennnnnn:(
Niye komşun değilim ki NİYEEEE :(