30 Ocak 2013 Çarşamba

ELBİSTAN TAVA

Dün akşam yemeği için biraz eskilere gidip değişik birşeyler hazırlayım dedim..Seneler öncesinden bir Türkiye ziyaretimde, Bingül arkadaşım yemek dergisi hediye etmişti..Sofra isimli..içinde çok güzel reçel yapımından ekmek yapımına kadar değişik tarifler olan ve önceleri elime alıp“kolay“ tariflerini denediğim,  nedense uzun zamandır hiç bakmadığım dergi aklıma gelince ve Elbistan Tava tarifini ve resminide görünce “hmmm güzel ve değişik“ diyerekten aldım ve uyguladım..Kahramanmaraş yöresine ait yemek olduğunu herkes biliyordur ve belki farklı tarifleri de vardır bilemiyorum ama lezzetli bir tat olduğu tarafımızdan onaylandı:)


MALZEMELER:
500 gr.küçük doğranmış dana eti
2 çorba kaşığı tereyağ
1 orta boy soğan(ince doğranmış)
1 ad. domates(doğranmış)
2 diş sarımsak(incecik kesilmiş) 
2 ad. orta boy patlıcan(istediğiniz gibi doğranacak)
2 ad. yeşil biber(irice kesilecek)
az miktar rendelenmiş kaşar peyniri
4 çorba kaşığı yoğurt( az tuz ilavesi ile çatalla çırpalım)
sıvı yağ( Biber ve patlıcanı kızartmak için)
tuz, karabiber
YAPILIŞI:
Önce etimizi haşlayalım, kenara alalım. Tavada tereyağını eriterek, soğan ve sarımsakları kavuralım, domatesi doğrayarak ilave edelim, birlikte biraz daha kavuralım, tuz ,karabiber ilave edip ocaktan alarak, kenarda bekletelim.
Patlıcanları küçük/ yada istediğiniz gibi doğrayalım, biberleride iri olarak doğrayalım, ve sıvı yağda önce biberleri arkadan patlıcanları kızartalım.(Arzu ederseniz tuz ilave edelim..)


Küçük güveçlere önce etleri sonra sırası ile patlıcan, az yoğurt, domatesli-soğanı, biberleri paylaştırarak en üstede kaşar peyniri rendesini ilave edip, 180’/350’ derecede önceden ısıtılmış fırında peynirler eriyene, hafif kızarana kadar bekletip servis yapalım.. Dikkat edelim çünkü güveçler elimizi yakabilir:) 
AFİYET OLSUN!

Not: Ben dana eti kullandım. ama kuzu eti ilede yapabilirsiniz seviyorsanız.
Büyük domates olmayınca evde, birkaç tane küçük kullandım.
Ve küçük güveçler yoksa, büyük olanda “tek“ olarak pişirip sonra tabaklara servis yapabilirsiniz..Şimdiye kadar hiç yapmadığım ve yapmamakla ayıp etmişim dediğim,  son derece lezzetli bir yemekmiş..Bundan sonra arada sırada yapıp yenilecek.Tavsiye ederim:)

71 yorum:

kış güneşi dedi ki...

bende hatırlıyorum sofra dergisini güzel bir tarif hele güveçde enfes olmuş eline sağlık canım

vişnap dedi ki...

İnan adını duyupta yapmaya cesaret etmediğim bir tattı elbistan tava .Arkadaş yapıpta beğenmedik döktük deyince geri çekmiştim kendimi.Sen değilmi ki beğendin yapmam şart oldu canımcımmm senin tariflerine damak tadına güveniyorum.Afiyetle yiyin sevgilerimle...

Nurşen Aksoy dedi ki...

canımm ellerine sağlık,akşam akşam olmdı bu..canım çekti çanım ..hemde çok..artık yarına yapılacak bayıldımm..ellerine sağlık..

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Kardelen Sezgin..Sofra dergisinin tarihi 1998..o yillarda birkac sene olmus geldigim yemek konusundada beceriksizdim :) sagolsun arkadas almis bana verdi..iyikide vermis ..seneler sonra hala bakiyorum:)) Guvecte gercekten cok guzel oldu..sevgiler:)

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Visnapcim..dergi bende 1998 den beri var icinden cok seyi denemistim ama bunu degil birazda korkmustum..inan dun deneyince hem cok zor degil hem gercekten cok cok lezzetli oldu..bence mutlaka dene derim..kucuk guvecte bu olcu ile 4-6 adet cikiyor (guvece koyacagin miktara gore) tavsiye ediyorum:) sevgiler..

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Nursencim ..bu bloglar hep karin aciktiriyor degilmi:)) Yarinki menun bu olsun ozaman yaninada pilav:)) sevgiler canim iyi aksamlar sizlere..

Birkaselezzet blogspot.com dedi ki...

MMMM sen yaparsın güzel olur canım.
ellerine sağlık:)
gözüm doydu mmmmmmm:)

AslıASLI dedi ki...

Dostbahçem bizde de vardı bir zamanlar Sofra dergisi. Hatırlıyorum teyzem oradan tarifler alır yapardı, birebir bu derginin tarifleri derdi :)
Elbistan Tava adını duydum yöresinide biliyorum ama hiç yemedim. İçinin malezemeleri çok güzel, sunum da çok güzel kısacası nefis olmuş. Bizde küçük güveçler vardı denemek isterim :) Ellerine sağlık.

Hanife Mert dedi ki...

harika gözüküyor elinize sağlık.. Tava yapacağım zamantarifinizden faydalanırım...
sevgiler.

Gurme Şirine dedi ki...

çok leziz görünüyor :)
ve şu an karnım çok aç :)
ellerine sağlık canım...

mavii dedi ki...

Ablacım yeni evli iken yapmıştım aklıma getirdin taa on sene önce eşim begencek mi diye kalbim küt küt çarpıyordu:))) ama ben beşamel katmıştım yanılmıyorsam katı bişey olmuştu bizde alattaki etleri yemiştik:))
bu üzümler kışın mı olgunlaştı yandaki :)) elimi uzatıp alasım geldi tema degişti sanırım gene yeşildi ama var bi degişiklik elerine sağlık ablacım afiyetler olsun:)

yildiz dedi ki...

Asli Elbistan degil ELBASAN tavadir.Ama K.Maras yöresine ait olunca ve K.Marasinda Elbistan diye bile ilcesi olunca bu sekilde söylenmeye baslamis....Cok güzelbir lezzettir,ellerine saglik DostBahcem,yiyenlere afiyetler olsun...

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Bir Kase lezzet tesekkur ederim:)) sevgiler..

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Aslicim, musait bir zamaninda dene derim..bendeki Sofra dergisine senelerdir bakarim ama bu tarifi denemeye cekinmistim acikcasi ama son derece kolay ve okadarda lezzetli..son gunlerin yemek tarifleri Sofradan olacak gibi:))Yaparsan Seversiniz eminim..sevgiler:)

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Hanife, guzel ve lezzetli bir yemek oldu..sevdik..denerseniz beyenirsiniz eminim..sevgiler..

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Sirinem, sende vardir daha guzel yemekler bu aksam icin:)) Afiyetler olsun..(Mantin da gayet lezzetli gozukuyordu:) )

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Maviicim..simdi sen yine yap ama besamel sossuz sadece az yogurtla..eski gunlerin anisina..yeni usul ile:)) Sayfamda degisiklik yapmadim ama bilmem? belkide soguktan renkleri karardi onlarinda :)))Ama bugun cok guzel 12 derece havamiz:)) sevgiler canim..

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Yildizcim dogrusundur..benimde aklimda vardi Elbasan tava diye ama tarifte Elbistan yazinca..baslik Elbistan oldu..Yedik afiyetlen:)) sevgiler.

Unknown dedi ki...

nefis görünüyor.ellerinize saglık.takipteyim banada beklerim:)

mutfagabuyrun dedi ki...

gece gece canım çekti.nefis olmuş canım.ellerine sağlık.sevgiler.

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Zerrin ziyaretiniz icin tesekkur ederim. Bende gelecegim:)

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Mutfaga buyrun birdahakine gelirsin birlikte yeriz:) sevgiler..iyi geceler ..

sekermutfagimiz dedi ki...

Ellerinize sağlık, nefis olmuş.çok iştah açıcı görünüyorlar.Sevgiler

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Sekermutfagimiz tesekkur ediyorum. Sevgiler:)

http://sulemmutfak.blogspot.ca/ dedi ki...

Tabii ki olmustur guzel. Bakarmisin icindekilere.. Patlican, biber, et, peynir. Hemde guvecte. Afiyet olsun!

ilhan dedi ki...

Sen işi büyüttün valla. Müthiş bir yemek ama adı galiba farklı. Senin paylaşımını ve sondaki notunu okuyunca kuzu etide yakışır diye düşündüm ben de. Denemek üzere not ettim. Yanında şarap? :))

Depresif Ayu dedi ki...

Ellerine sağlık, enfes görünüyor yaa. Nasıl canım çekti gece gece anlatamam :)

Bulbulunyeri dedi ki...

Canım,
ellerine sağlık. Nefis görünüyor. Bazen gözümüzde büyüttüğümüz şeylerin başına geçtiğimizde neden şimdiye kadar yapmadığımıza şaşırırız, iyi ki denemişsin ve bu güzel lezzeti sofrana konuk etmişsin.
Sevgiyle kal.

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Sulecim icindekiler tam bizlik (hani et olmasada olurdu benim icin ama ozamanda tarif olmazdi:)) yanindada uzum suyu:)

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Ilhan sorma bende altta kalmayim diyorum sizlerin bloglardakileri gorunce hehehe..ismin asli Elbasan tava galiba ama tarifte Elbistan yaziyordu..Sen kuzu seversin mutlaka dene derim..yanindada Italyan Masi vardi..oldukca rahat icimli bir sarap paylasacagim:)

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Depresif Ayucum gece gece blog gezince insan tok olsada acikiyor yemeyecegi seyleri bile yemek istiyor:))Sagol canim, artik uyumussundur sen:))

Alyaminahome dedi ki...

Gece gece bir aç daha geldi.İnanın ağzımın suyu aktı.Nefis görünüyor.Ellerinize sağlık.Birde birşey daha diyeceğim.Acemice olsa artık benim de yemek blogum var beklerim Sevgiler http://alyaminakuzine.blogspot.com/

Tulay, dedi ki...

ohhh mis olmus, ellerine saglik canim, XOX

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Bulbulun yeri gercekten dogru soyledin..bende hep cekinirdim galiba zor diye..hem kolaymis hemde cok cok guzel bir lezzetmis..Iyiki denemisim:))Bundan sonra herseyi deneyecegim:)) Sevgilerimle..

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Ilknurcum cok kotu oluyor gece gezmeleri..keske isinlansa yiyecekler degilmi:)) Sen bu yorumu birakmadan once ben senin sayfandaydim gordum yeni blogunu cokta beyendim ve yorum biraktim..takip ediyorum :)) sevgiler.

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Tulaycimm sagol canim:)) oldu valla miss gibi..afiyetlende mideye indi:)) xoxo

~♡ηυяѕαℓкιмι™ dedi ki...

MaşaALLAH. Çok imreniyorum. Ne güzel yemekler hazırlıyorsun canım.
Resimlerden göründüğü kadarıyla çok lezzetli olmuş.
Afiyetle yiyin :)

Heyyfi dedi ki...

Amanda aman, benim canım Dost'um ne kadar da lezzetli ve muhteşem bir yemek yapmış.
Bu tarif benim sınırlarımı zorlamakla birlikte yapabilenler için tek başına ziyafet niteliği taşıyor.
Canım arkadaşım, ellerine sağlık. Afiyetle yenmiştir eminim ki.
Sana sıcacık sarıldım Emel'ciğim.

Hayatın Tatları dedi ki...

bazen çok zor sanıp yapmadığımız lezzetleri nasılda kaçırıyoruz değilmi. benimde üşenip yapmadığım çok şeyi geç farkettiğim olmuştur.Afiyet şeker olsun :)

Özgür Tatlar dedi ki...

ben de cesaret edemedim elbasan tavaya birturlu.senin tarifi gordum yada yaparim artik.ellerine saglik.kizimi sormussun.cok tesekkur ederim daha iyi artik yurumeye basladi.koltuk degnegiyle okula gidiyor.ilac tedavisine baslandi.yavas yavas iyilesecek umarim.sevgiler.

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

NUrsalkimi tesekkur ederim:) Arada sirada hamaratlik tutuyor :)) Sevgiler..

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Heyyficim, bu yemek benimde sinirlarimi zorluyor sanmistim ama okadarda kolaymis ki:)) bence esine sur[riz yapta bir gun azda olsa ikiniz icin hazirla derim..vaktin oldugunda:)) Bende sana sarildim canim sicacik..(Disarsi yine buzz ama icersi ohh sicak sicak..)

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Hayatin tatlari dogru yazmissin..bazen gozumuzu korkutuyor yemek sekli hazirlanisi ama bir bakiyorsun kolaycacik:))) Sevgiler diyorum..

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Ozgur Tatlar musait bir zamaninda dene derim..insanin gozunun korktugu kadar degilmis:)) Hemde cok lezzetli..Kizina sevindim, insallah dahada iyi olacaktir..ilaclarda faydasini gosterir..sevgilerimle..

Unknown dedi ki...

Akşam yemeğini salatayla geçiştirmiş biri için eziyet bu görüntü..:))
Ellerine sağlık canım..
Nefiss görünüyor.

Renkli Dünyam dedi ki...

Ellerine sağlık arkadaşım,sebze danaeti ve toprak güveç biraz baharat ve engüzeli Dostbahçesinden lezzetler...Sevgiler. :)

Hayat Mutfakta Güzel dedi ki...

ooo görüntü muhteşem, tadı da eminim öyledir, sizlere afiyet olsun, ellerinize sağlık...

anne eli gibi dedi ki...

yöresel yemeklerde tarifler üç aşağı beş yukarı aynıdır,seninki de nefis görünüyor ellerine sağlık canım..

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Renkli dunyam :) sagol canim..mutluluk verdin:) sevgiler..

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Anne eli gibi..tarifin farkliliklari vardir mutlaka bilmedigim. Guzel bir lezzetmis cok sevdim:) sevgiler..

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Hayat mutfakta guzel tesekkur ederim. Afiyetlen yedik:) sevgiyle

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Hayat cafe.bence salata daha iyi aksam yemeginde:) ama arada oluyor boyle:) sevgiler..

VuslaT dedi ki...

Emel'cim aştın kendini aştın. Canım benim sen bir daha ben kolaycıyım, nerde basit yemek ben ordayım deme bana canın isteyince bak ne şahane lezzetler ortaya koyuyorsun işte:))

Ellerine sağlık canım benim..Çok öptüm..

Asiye VURAN dedi ki...

ellerinize sağlık hoş olmuş sevgiler

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Vuslatcim astimmiii:)) yok canim ya bu yemek gozumu korkuttugu kadar degilmis:)) kolaycacik oldu vede cok guzelmis ama simdiye kadar neden denememisim dedim..sevgiler canim..(bu arada senin coban cokelegin her hafta sonu yapiliyor azcikta olsa, iyiki paylasmissin iyiki denemisim:))Mutlu hafta sonu..

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Asiye tesekkur ediyorum guzel hafta sonu diliyorum:)

Bak Bu Harika dedi ki...

Çok severim ama hiç güveçte yapmak aklıma gememişti süper fikir:)

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Bak bu harika tesekkur ederim ziyaretiniz icin..bence deneyin cok guzel oldular guveclerde..sevgiler:)

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Bak Bu harika sayetcevaplari okumak icin gelirseniz tekrar, sayfaniza giris yapamdigimi belirtmek istiyorum..adres olmadigi icin profil paylasimida olmadigi icin sayfaniza ziyaret edemedim.Kusura bakmayin.

Ozlemaki dedi ki...

nefis bir Pazar günü yemeğidir benim için. Babamın elleriyle yapılmış, en güzel çocukluk anılarımı canlandırdın içimde.

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Ozlemaki..o cocukluk hayalleri hele baba ile susluyse ne kadar guzeller degilmi? Huzur icinde uyusunlar..Ilk kez denedim ve cok sevdik..ne guzel bir yemekmis ogrendik..sevgiler..

Merinin mutfağından:) dedi ki...

tarifleriniz çok güzel görünüyor ellerinize sağlık sizi severek takip edeceğim ben daha yeniyim sizde beni takibe alırsanız çoook sevinirim:)) sevgiler...

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Merinin mutfagindan hosgeldiniz:) Sayfanizi en kisa zamanda ziyaret edecegim..sevgiler:)

YEMEK SEVDAM (ELİF) dedi ki...

Harika bir et yemeği. Ellerine sağlık canım. Sevgiler...

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Elif tesekkur ediyorum..buradan da sizlere sevgiler :))

Nuran dedi ki...

Nefiss ellerine sağlık emelcim sevgilerimle:))

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Nurancim tesekkurler gercekten de nefismis bu yemek:))sevgiler..

Unknown dedi ki...

Harika görünüyor bu kadar marifetli biri bence ne yaparsa yapsın lezzetli olur :)ellerine sağlık
sevgiler derya

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Hayat paylastikca guzel, canim:)) o guzel sozlerini hakediyormuyum bilmem ama yinede hosuma gitti sagolasin:)) sevgiler..

Unknown dedi ki...

güveçte yapılan yemekler favorim :)
takipçiniz oldum banada beklerim izleyicim olursanız mutlu olurum bende yeni katıldım bol bol görüşmek dileğiyle :)
http://ugurbocegimmutfagi.blogspot.com/

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Ugurbocegimmutfagi ziyaretiniz icin tesekkur ediyorum. Sayfanizi ziyaret edecegim kisa zamanda. Sevgiler..