1 Aralık 2012 Cumartesi

VILLA MARIA NEW ZELAND SAUVIGNON BLANC 2012

Dün öğleden sonra başlayan kar akşamda devam edince beyaz bir sabaha uyandık..Galiba yeni yıl a kar la gireceğiz, her nekadar  birkaç hafta varsada. Ben  kar ı seviyorum, bütün çirkinlikleri kapatıyor-bazen-..ama bu memlekette başlayınca durmayan, artık "kar yağsın istemiyorum" denilen zamanlarda oluyor..Bunu dememizin en büyük nedeni ise, her  yağışta kapı önünü, garaj önünü ve evinin etrafını-yürüme yolu varsa- temizlemek gerektiğinden..Bazende onca temizlikten sonra cadde kar temizleyici arabaların sokağı temizlerken garaj girişlerine karları tekrar tekrar yığıp, küfür kıyamet arkalarından söylenip, tekrar karı temizlemek gerektiğinden..yoksa evin içinde elimde kahve, güzel müzik, sokağa ve yağan kara bakmak kadar huzur verici birşey yok-benim için- yağsın bakalım:))
Aslında konumuz haftanın şarabı idi ama kar yağınca yazmadan geçmeyim dedim..

Geçenlerde alışverişe gittiğimde, şarap işinde profesyonel olarak çalışan bir arkadaşın tavsiyesi ile Yeni Zelanda Sauvignon Blanc aldım, hani kendi beyazımın dışına çıkıp farklı ülkeler ve beyazlarda deneyim istiyorum ya..eh tavsiyede bulunan da profesyonel, dedim iyidir.Birkaç kırmızı yı da sepete atıp, onları yerlerine yerleştirip, bu hafta beyaza takılayım ve yeni aldığım şarabı deneyim dedim..Sonuç benim için hüsran, niyemi? Her ülkenin kendine göre birçok şarap çeşidinin yanında en çok özelliği olan bir çeşidi vardır, gerek üzüm çeşidi olarak gerekse yetiştirildiği yer olarak nasılki Bordeaux denince akla Fransa( Gerçi tüm üzüm çeşitlerinin genel doğum yeri olarak ta Fransa belirtiliyorsada..geçenlerde internet ten bakınırken aslında ilk şarap üzümü yetiştiriliş ve yapım yeri olarak İran gösterilmişsede,  bu konu oldukça geniş bir alanı kapsadığından iyice incelemek okumak araştırmak gerektirdiğinden ilgilenen arkadaşlar isterlerse bunu internet aracılğı ile yapabilirler diyede bir not geçeyim ) Malbec denince Argentin, Chianti ve Sangiovese üzümleri denince akla Italya geliyorsa, Yeni Zelanda içinde Sauvignon Blanc ayrı bir önem taşır, yada bizim buralarda öyle deyim. Neyse..soğuttuğum şarabı açınca önce bir kokladım, bazen ilk açılışta güzel aroma, yada tadı ile ilgili hafif bir düşünce oluşuyor ve tabiki kadehteki şöyle bir kendi etrafında çevrildiğinde, ilk açılıştaki aroma farklılaşıyor..Lafı uzatıyorum dimi:) Burnuma biraz asit ve bolca limonumsu koku geldi yani citrus..ama Sauvignon da olan özelliklerden biri tabiki bu, ve hafif vanilyamsı ve bolca asit li tadımı ile daha çok şampanyamsı idi..Tabiki okadar tavsiye üzerine alınmış ve 1 kadeh içipte, tadına iyice varmak, hissetmek istediysemde ikinci kadehi yapamadım..1.cisi fazla asitli idi, 2.si vanilya- kurabiye pasta dışında kokusuna tahammülüm yoktur-biraz belirgindi..3.sü şampanya hiç sevmem, buda aynı öyle idi..Tabiki zevkler ve tatlar farklıdır ama şunuda belirtmeden geçmeyim şaraplarda yıl da çok önemlidir ama beyazlar genelde aynı yıl içerisinde yapılıp içilebilsede yinede bekletilen zaman, fermantasyon olayı, yapılan işlemler, bekletildiği fıçı ve en çokta üzümün yetiştirildiği toprak özelliği çok önemlidir, ayrıca benim uygun bulmadığım başka birine güzel gelebilir, tat alır keyif alır, ama ben şunu bilirim kesinlikle Sauvignon cu değilim..Tabiki bu sadece bir kez tatmış oldugum bir şarap çeşidi değil ve başka marka larda ve belki aynı markada da çok daha iyileri var. Başkalarına göre  iyi olan, kalite olan, benim damak zevkime uymadığından keyifli gelmiyor..Diyorum ya tamamen kişisel seçim ve -amatör-yorum...Belkide havamda değildim kimbilir:( 

Yinede sevenlerine hitap edebilir..CHEERS!!

29 yorum:

*mehtap dedi ki...

bayılırım kar yağmasına,pek sık görmediğimizden olsa gerek.Burada bol yağmur var ,yıldırımla eşliğinde..İyi akşamlar...

Heyyfi dedi ki...

Can Dost, yazının ikinci bölümü de bana keyif vermekle birlikte, ilk bölümü beni benden aldı.
Kar başladı dedin, evde kahve içip dışarıyı seyretmek dedin ya, içimden kocaman bir parça koptu, oralara geldi.
Yılın bu dönemlerinden en çok beklediğim şey kardır.
Yılın ilk karı yağdığında, bizim evde bayram havası yaşanır.
Mutluluktan gözlerim başka türlü parlar.
Şimdi oralarda olmayı, karlara çıkıp içinde yuvarlanıp yuvarlanıp, içeriye girip, sıcacık ev huzuru duygusu ile şarap içmek vardı.
Senden ricam, benim için de bak o manzaraya ve dilek tut. Çünkü ben her yıl, ilk kar yağdığında dilekler tutarım.
Dileklerin gerçek olsun canım Dost'um...

bücürükveben dedi ki...

Kar başladı mı?:)))ama ilk yağınca seyretmesi filan çok hoş oluyor di mi?:))Bakalım buraya ne zaman yağar, geçen kış kar bol olmuştu, belki yine öyle olur...kar bana hep bir mucize gibi gelir...sihirli, büyülü bir şey gibi...şaraptan anlamadığımdan pek bir yorum yapamıyorum sen öyle diyorsan öyledir:)))afiyet olsun canım
sevgiler

Nurşen Aksoy dedi ki...

ooo afiyet olsun canım..ama bende denin gibi vanilya kokusunu içkilerde sevmiyoru,tabii şampanyayıda..Demekki bana görede değil..Bu arada Adanada hala nerdeyse ceket giymeden sadece gömlekle dışarı çıkıcağız..Yani hala sıcak,kış gelmedi..Kaı benim içinde seyret..sevgiler..

pembe kekik dedi ki...

Vanilya konusunda hem fikiriz.Ama denemeden de bilinmiyor değil mi ? Farklı tadlar yakalamak için hep denemek gerekiyor. Sevgiler.

Tulay, dedi ki...

oh ne guzel yilin ilk kari yagmis bizde buralarda kuru sogukla mucadele ediyoruz dun gece -3 du ama kar hala yok, resimler cek bol bol bizde gorelim canim ;)

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Mehtapcim sizlerede iyi uykula deyim suan icin:)) Kar yagdi ama bitti..yagmuru severim ama yildirim olmazsa:)) sevgiler..

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Heyyficim, kar yagdi cok hosumuza gitti ama suan gelsen hicbirsey yok:( Resimde cekemedim mesguldum..bembeyaz derken baktik eridi gitti yani sende olsan yuvarlanamazdik karda..birdahakine hemresimlerim hem senin icin yuvarlanirim ben:)0 Bu arada demisin ya dilek tuttum ilk kez olarak :) ama senin icinde tuttum canim Heyyfim..Hepimizin dilekleri gercek olsun diyorum..belki bir gun:)) Guzel bir pazar gununuz olsun..sevgilerimle..xo

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Sevgili Mujde kar yagdi cok guzeldi suan gecenin 11 i ama gel bak hicbirsey yok ufak tefek kiyida kosedekinden baska..Ilk kar ygisini birde soyle kocaman yagar ya onu cok severim bende..yurumeyide kar altinda..basladi ya arkasi gelir artik, sevgiler diyorum canim..sarabim afiyet oldu :))Guzel pazar gunu diliyorum.

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Nursencim tesekkur ederim afiyet oldu :) Ohh ne guzel ya Adanada oyle incecik yazlik..burada kislik paltolar atkilar falan eger disardaysak:( Ama olsun..kis havasi iste..ben hepiniz icin seyrettim kar yagisini merak etme;))
Vanilya evet ya hic dayanam ben ona.kokusunu sevmem huyum kurusun:))sevgiler canim

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Pembe Kekik bende acaba benmi yim bir sevmeyen diyordum ama sagolun blog arkadaslarim varmis benimle ayni fikirde olan..ama dedigin gibi tatmazsak bilemeyiz:)) sevgiler diyorum,

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Tulaycim bu sefer cekemedim.aklima gelmedi gelene kadarda eridi gitti:))) Birdahakine once makinayi kapacagim elime:))) Burasida 0 larda geziniyor:( xoxo

Unknown dedi ki...

Ya...Keşke buralarada yağsa...Ben küçükken camın kenarına oturur başımı gökyüzüne kaldırır...Gözümün kestirdiği bir kar tanesini yakalar onu yere inene kadar gözümle takip eder, onlarla konuuşurdum.Kar duruncada aglardım. Kar psikolojımi çok etkiliyor. Her kar yağdığında çocuklar gibi eğlenmenin yanında dışarı çıkar tadını çıkartırım bu eşsiz eserin..

Ozlemaki dedi ki...

İzmir'e kar yağınca herkes sokağa dökülüyor, görmemişlikten =)
İlk karı anneannem pekmezle karıştırıp yer bir de.

siyah kuğu dedi ki...

Şarapçı seni:)))) Canımsın beni merak etmişsin iyiym kocamannnnnnn sarıldım uzak diyardaki dostum...

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Fatos, gercekten kar a bakip asagi dususunu seyretmek cok ta ilginc geliyor..ne kadar guzeller ama degilmi? Suan yagmurdayiz :( sevgiler

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Ozlemaki gormemisler ne olcak :)aslinda buradada kar yagsa ki alisikiz, coluk cocuk sokakta olur ilk kar in serefine, ama son yillarda azaldi yagislar global degisiklik etkiledi:( Dun "0" iken bugun 12 derece ?? ve yagmur yagiyor..Pekmez olayini bende hatirlarim babaannemden rahmetli cook eskilerde oda yerdi bereketmi birseyde derdi ilk kar yagisi icin..

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Kugummm canimmmm sesini duydum bak simdi daha iyi oldum, bende sarildim sana kocaman:))

huuuubakbi dedi ki...

ay var ya benim cnm senin evde olmak istiyor hep sayfana geldiğimde ...

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Mormenekseler, canim buyur gel ne zaman istersen..verilecek bir odamiz paylasilacak yemegimiz ve 1 kadeh sarabimiz olur herzaman:) Ama baharda yada yaz in gel daha eglenceli olur:)

Sis dedi ki...

Sauvignoncu değilim dediğinizde ilk aklıma gelen ülkemizin üzümleri oldu. Bir narince veya emir,bir sultaniye ne yazık ki bu toprakların şarap dünyasına hediyesi olmasına rağmen son on yıldaki politikalar yüzünden yeterince geliştirilemiyor. Bu devleti yönetenlerin hiç bir zaman anlamayacağı bir şey bu; üzümün geliştirilmesi ve yatırım yapılması gerekliliği.şampanya sevmem demişsiniz;ben size Corvus şaraplarının Çavuş üzümünden yapılan Teneia şarabını önereyim. Oralarda bulmanız imkanı var çünkü tüm dünyaya satılıyor,ayrıca net üzerinden de alma imkanı var. şampanyaya beş basar bir şaraptır kendileri. ve markanın ucuz kategorisinde olduğu halde fiyatını bence aşan bir kalitesi vardır.

Blogda son yuva aradığım yazıdaki yorumunuza istinaden; hani yaşadığınız ülkede bu hayvan barınakları,sokak ve ev hayvanları,başka ülkelerde uygulamalar nasıl bir yazı yazsanız ne kadar bilgilendirici olur.

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Sevgili Sis guzel yorumuna tesekkurler. Corvus Teneia yi not aldim, buradaki dukkana bakacagim, anvak ben hic gormedim , bazen Amerikada satilsada burada satilmiyor. Canada hukumeti yiyecek ve icecek konusunda oldukca siki bir politika uyguluyor. Burada varsa mutlaka alacagim ve deneyecegim bildiririm size , eger US de varsa o tarafa gecince alabilirim. Aslinda son yillarda Turkiyemizde oldukca basarili sarap ureticileri var nolmaya basladi. Ben cok fazla tadamadim her gidismde alip denemeye calisiyorum, ve ozellikle kirmizilarda cok sevdiklerim oldu. Beyaz olarak cok denemeye acik degilim ama, egerki bana tavsiye markalar verirseniz bir ara, not alir gittigimde Turkiyeye mutlaka denerim.
Buradaki hayvan barinaklari konusundada medya dan ve lokal olarak genel bilgi sahibiyim, bu konuda bir ara yazi yazmaya calisacagim.
Sevgiler :)

huuuubakbi dedi ki...

çok sağol kimbilir belki birgün o da olur çok teşekkür cnmcım

ilhan dedi ki...

Senin bu şarap paylaşımlarını ders gibi çalışmak gerekiyor. Bu seferki iyice zor. Ama azimle çabalıyorum, öğrenecğim bu işi. Bakalım yarın İstanbul'da da kar gösteriyor. Sana mutlu, şanslı bir yeni hafta diliyorum.

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Mormenekseler hic belli olmaz gun dogmadan neler dogar degilmi :) Belki bir gun:))

coco-jelly dedi ki...

Severim Kari ama usumemek ve dusmemek sartiyla;))) ankara da da bekleniyor bu ara kismet;))) izleyiciniz bizde bekleriz sevgiler ;)

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Ilhan estagfurullah..ben sadece amatorce kisa ve yalin aciklamada bulunuyorum-kendimce-Azda olsa faydali olup, birseyler ogretebiliyorsam ne mutlu bana..o da senin iyi bir ogrenci olmandan kaynaklaniyor:):) benden degil..sevgiler!

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Coco-Jelly tesekkurler yorumun icin tabiki ziyaret edecegim..Bu iki gundur 12 derecedeyiz ama carsamba 2 olacak yine..garip inisli cikisli havamiz suaralar..sevgiler

Adsız dedi ki...

Saved аs a fаѵогite, ӏ rеаlly like уour blog!


Viѕit my wеbsіtе - http://gnd.com.tr/gndtr