6 Aralık 2012 Perşembe

MANTARLI PİLAV

Kış gelince bahçede ızgara yapmak zor olur diye düşünürüz genelde hani hava soğuk ya insan dışarı çıkmak, soğukta ızgara yapmak istemez, ama birkaç gün önce kötü olmayan bir havada somon balığını: pişirme kağıdı döşenmiş folyolarda hazırlayıp ızgara yaptım..Ben balığı genelde çok fazla soslamadan pişirmeden yanayım, limon bile sıkmam üzerine hani balık la limon iyi gider denir ya, bence tadını kaçırıyor gibi geliyor, sadece karabiber ve incecik kesilmiş soğan dilimleri ile pişiririm..Herkesin farklı pişirme ve yeme tarzı vardır mutlaka..ben en sade olandan yanayım.. 
Dolayısı ile somonlar yine en sade biçimi ile izgarada pişirildi, yanınada mantarlı pilav yapıldı ve afiyetlen yenildi:)

Mantarlı pilavı ben ablamdan ögrenmiştim eskiden hiç mantar yemezken son 1 yıldır oldukça sık alır ve çeşitli şekillerde pişirip denemeler yapar oldum..
Mantarlı Pilavı sizlerde yapıyorsunuzdur mutlakada herkes biraz daha farklı birşeyler kattığından benimkini sizlerle paylaşayım dedim, sizin benden benim sizlerden öğreneceğim birkaç farklı katkı olabilir.

Malzemeler:
1 su bardağı kahverengi pirinç
2 su bardağından -az fazla- su(Yada et/tavuk suyu)
arzuya göre tuz, 
az sıvı yağ

300 gr.istediğiniz çeşit mantar
1 yemek kaşığı tereyağ
1 ad.kırmızı biber
1 ad.küçük boy soğan
1 ad.patlıcan
1 tatlı kaşığı kuru maydanoz(istenirse)
az tuz, taze çekilmiş kara biber


Yapılışı:
Pilavımızı (bildiğiniz şekilde) pişirelim. Mantarları yıkayıp temizleyip ince keselim, soğanı temizleyip, incecik doğrayalım, kırmızı biberi, patlıcanları  yıkayıp ufak doğrayalım.. Tavada tereyağını eritip önce soğanları birkaç dakika kavurup mantarı ilave edelim, birlikte kavuralım, kırmızı biberi patlıcanları da ilave edip 5 dk.kavurup, -gerekirse çok az su ilavesi ile -suyunu çekene, mantarlar pişene kadar 20 dk.kadar ortadan az ateşte tutalım, ocağı kapatıp, mantar sebze kavurmasına tuz karabiber ve maydanoz ilave edip karıştıralım, ve mantarlarımızı pilava ilave edip bir iki kez karıştıralım, 5 dk. dinlendirip, ana yemeğimizin yanında servis yapalım. Afiyet olsun..
 
Not :Mantarlı pilav, yapımı son derece basit ve kolay ama bir okadarda lezzetli. Patlıcan olarak ince uzun açık renkli olandan kullanıyorum, tuzlu suda bekletmek gerekmiyor ve çok çabuk pişen acılığı olmayan patlıcan çeşididir.

76 yorum:

Gurme Şirine dedi ki...

bende balığa çok fazla birşey katmam, sade yemeyi severim yanına salatayla...
balığa bende asla limon sıkmam :))
sevmem zaten kendilerini :))
senin balık çok güzel görünüyor...
mantarlı pilavlada iyi fikirmiş...
sevdim....
canım ellerine sağlık...

bücürükveben dedi ki...

Mantarlı pilavın görünüşü bile harika! Ben aslında mantarı sevmem ve çok korkarım:(((ama protein kaynağı olduğunu duydum yemem lazım ama tadını hiç sevmiyorum:((pilavın içinde böyle senin yaptığın gibi patlıcan,domates vs. olunca seviyorum:)
eline sağlık canım afiyetle ye..:)
sevgiler

mutfagabuyrun dedi ki...

mantar yemediğim için lezzetini bilemem ama görüntü süper canım.ellerine sağlık.sevgiler.

Renkli Dünyam dedi ki...

Somon balığını çok severim,bende kekik,karabiber,pulbiber,soğan ve sızma zeytinyağıyla marine edip fırınlarım çok nefis oluyor.Mantarlı pilavı deneyeceğim.Ellerinize sağlık arkadaşım.Selamlar.

Renkli Dünyam dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Nurşen Aksoy dedi ki...

ELLERİNE SAĞLIK CANIM..PİLAVINDA ,BALIĞINDA SÜPER GÖRÜNÜYOR..

ilhan dedi ki...

Mantarlı pilava patlıcan süper fikir. Kahverengi pirinç eğer kepekli pirinçse ben pişiremiyorum Burada olanını. Ne yaparsam yapayım diri kalıyor. Somonun her yere göre değişiklik gösterdiğini düşünüyorum. Burada satılan Norveç somonu pembe, sizinki daha beyaz sanki. menü süper ellerine sağlık.

tubanne dedi ki...

Ayy canım çok çekti,açım galiba:)Ben ilk defa görüyorum mantarlı pilav çok beğendim,eline sağlık:)Balık konusunda sana katılıyorum,limon tadını alıyor,balık balıklıktan çıkıyor.Afiyetle yiyin canım:)

Heyyfi dedi ki...

Canım, somon balıklar arasında en sevdiklerimdendir.
Ben de balığa asla limon sıkmam. Tadı değişiyor gibi geliyor gerçekten.
Mantarlı pilav da harika görünüyor. Ellerine sağlık canım.
Kek tarifi için ayrıca teşekkür ederim. Sana kocaman kocaman sarıldım canım Dost'um.

Depresif Ayu dedi ki...

Eline sağlık, çok hoş görünüyor gerçekten.

Pilavla sebzeleri ayrı pişirmeyi denememiştim bak. Sebzeli yada etli/sebzeli yapacağım zaman önce sebzeleri sote edip sonra suda bekletilmiş pirinçleri ekler bir süre kavurur ve su/et suyu ekleyip pişiririm.

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Gurme Sirinem, tesekkur ederim canim..sade yenilen herzaman daha iyi gibi geliyor bana:) sevgiler.

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Bucurukveben..Mantari bende hic sevmezdim tadini beyenmezdim ama simdi alistim, sade olarak yine yiyemiyorum ama boyle karisinca guzel oluyor..bir ara az birsey dene derim hem yararlida..ama korkmanada gerek yok bence. Migrostakiler oldukca kaliteli diye biliyorum(ablam dedi_)yada buyuk markette paketlenmis satilanlar.. sevgiler canim.

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Mutfaga Buyrun tesekkur ediyorum yorumun icin, sevgiler :))

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Renkli Dunyam somon u kekik ve pulbiberle hic denemedim, bir ara o sekilde pisireyim farkli bir tad oluyordur sanirim? Sevgiler.

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Nursencim tesekkurler canim sevgiler:)

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Ilhan patlican benim hic vazgecemediklerimden:) her yere katarim..Kepekli pilav olayi sen daha iyi bilirsin de fazla su ve uzun sure pismek gerekiyor..acaba ordakiler degisikmiki, birde tadi biraz daha farkli tabiki normal pirincten az birsey diri kaliyor gibi. Bizim Somon tam pembe degil pembe orange renkli ismide ordan geliyor galiba somon rengi..birde pismeden once daha renkli pisince aciliyor..Buda Alaska somon u idi. Sevgiler:)

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Tubanne caninmi cekti Hmmmm:)) Bence seviyorsaniz dene derim guzel bir tadi oluyor kahverengi pirinc yerine beyazlada yapabilirsin..Sevgiler:))

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Heyyficim, somon biraz yagli ama tadi guzel bir balik bizde cok severiz..haftada 1 yaparim..Bu arada senin haftan yemeklerle hasir nesir gecmis, misafirlerden tam puan da aldigina gore kimbilir ne kadar guzellerdi..artik dinlenme vakti:))Bende sana sarildim canim:)

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Depresif Ayu, tesekkur ederim. Senin tarifte guzel daha kolay belkide..ama sebzeler cok pismis olmuyormu acaba? Birdahakine senin usul deneyecegim..
Sevgiler:)

Depresif Ayu dedi ki...

Tabi ayrı ayrı pişirme yöntemindeki gibi sebzeler diri olmuyor ama dağılacak gibi yumuşakta olmuyorlar. Bu şekilde herşeyin tadı pirince geçiyor sankim :)

Adsız dedi ki...

Mantarlı pilavı hep beyaz pirinçden yapardım.Tarifiniz ilginç geldi.Kahverengi pirinç, patlıcan,biber ve mantarla güzel olmalı:-)

Sule dedi ki...

Aferin yakalayivermissiniz izgarayi azicik yumusak olunca hava sartlari. Biz izgara yapamadik ama evimizi yilbasina hazirlik icin isiklandirarak istifade ettik durumdan. Afiyet olsun!

lezzettabağı dedi ki...

Patlıcanlı pilavını not ettim canım deneyeceğim her ne kadar mantarı pilav içinde sevmesemde..güzel bir hafta sonun olsun, sevgiyle kal..

MAZES dedi ki...

ben pilavı aldım,böylesini görmemiştim ,yanına sadece ayran ile bile mütiş olur,ellerine sağılık canım.

VuslaT dedi ki...

Canım benim bencede bu pilav çok güzel olmuştur. Ve somonu çok seviyorum..Ayrıca artık bütün uzmanlar balığa limon sıkmayın, balığın yanında limonlu salata yiyin diyorlar. Yani senin yöntemin doğru kuzum..Ellerine kollarına sağlık. bende mi yarın yapsam ki:) çok öptüm..

AslıASLI dedi ki...

Bu tarif için çok teşekkür ederim, kardeşim dün Somon almıştı nasıl yaparız diye düşünüyordum. Tam üzerine geldi bu tarifin :) denicem mutlaka.

Mantarıda çok severim ve pilav nefis görünüyor ellerine sağlık.

anne eli gibi dedi ki...

bizim artık mangal yapma şansımız kalmadı malesef,bende balıkta sos falan pek sevmem.mantarlı pilava da bayılırım.eline sağlık canım...

pembe kekik dedi ki...

Mantarlı pilavı çok severim. patlıcan hiç ilave etmemiştim. Denemeli ellerine sağlık.

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Depresif Ayu, birdahakine kesin seninki gibi yapacagim aslinda dogru tadi daha cok gecebilir pirince ve daha fazla lezzet verir..Guzel bir hafta sonu diliyorum:)

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Destiny tesekkur ediyorum ziyaretin icin:) uzun zamandir beyaz yerine her renk pirinc kullanmaya basladim gerci oglum beyazdan yanaysada pirincte ben arada kahverengi yapiyorum mantarli sebze ilede cok guzel oluyor,Guzel bir hafta sonu olsun:)

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Sulee biz isik isini coktan hallettik:)) agaci bile cikardik yerlestirdik..hava guzelkende BBQ yu kacirmayalim dedik:))

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Sukran bir ara denersin degisik, sevmezseniz yapmazsin birdaha:) Arada lazim farkli tatlar denemek..sevgiler guzel bir hafta sonu diliyorum.

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Mazesss dondun demek..Hosgeldin diyorum..Umarim hersey iyi gecmistir sevgiler :)

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Vuslatcim, demekki yanlis bilmiyormusum :))) Yarin yap tabiki soyle guzel bir balik, yaninada pilav misss ler gibi:) Guzel hafta sonu diliyorum canim..

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Asli sizlerede simdiden afiyet olsun ozaman..izgara olmasada firinda da yaparsin baligi..sevgiler, guzel hafta sonu diliyorum:)

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Anne eli gibi aslinda bakma buradada soguk olunca disari cikip izgara yapmak isimize gelmiyor ama biraz iyi havayi goruncede kacirmayalim diyoruz bazen..Sevgiler iyi hafta sonlari..

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Pembe kekik tesekkur ederim canim yorumuna , dene bir ara..sevgiler..Iyi hafta sonu..

coco-jelly dedi ki...

Emek isteyen biseye benziyor harika canim ellerine saglik;) bu arada son postumuza yapmis oldugun guzel yorum icin sonsuz tesekkurler face den duyurursan bisey olmaz galiba kisiyi taniyan yoktur;) insallah ayip olmasin;) gerci bende allelen adini verdim de napim yardim toplansin yeter di mi;) cok tesekkurler canim <3

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Coco-Jelly tesekkurler canim..senin sayfadan kopya yapip yayinlayacagim ozaman..da cekincem hesap numarasi varya o dusundurdu beni..ama sanirim bir sakincasi yoktur kisi icinde..onemli olan yardim ulasmasi..sevgiler sanada:)

reyhan kokulu mutfağım dedi ki...

harika iki lezzet olmuş arkadaşım emeklerine sağlık.

( benim blogda resimlerimin görünmediğini yazmışsın arkadaşım, ben görebiliyorum ancak başka bir sorun mu oldu acaba anlamadım )

Arzu Göncü Hangül dedi ki...

miss gibi balık yarın da bizim balık günümüz şimdiden canım çekti:))mantarlı pilav da çok güzel görünüyor ellerinize sağlık güzel yorumunuz içinde çok teşekkür ederim ..Sevgiler..

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Sehrinz tesekkur ediyorum yorumun icin..sayfanda hersey gozukuyor sadece o gunkuresimler acilmadi ama benim serverden de kaynaklanmis olabilir..Bakacagim biraz sonra yine sayfana:)Guzel hafta sonu diliyorum:)

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Vanilins balik siz olmuyor degilmi, haftada 1 gun mutlaka balik olmasi lazim hatta 2 gun:)) Sizede afiyet olsun simdiden..guzel hafta sonu olsun sevgiler:)

Hayat Mutfakta Guzel dedi ki...

ben de balığa limon sıkmayanlardanım, hele hele somon balığına asla, tadını hissetmem lazım. Somonlar çok lezzetli olmuşlardır eminim, pilav da mantarlı çok lezzetli oluyor, ellerine sağlık...

Mehmet Osman Çağlar dedi ki...

Mantarlı pilav ve somon tarifi sezon olarak çok iyi bir seçki alternatif oluşturmuş. Ellerinize, emeğinize sağlık. Bence de -özellikle bazı küçük balıklarda- limon ve sos gerçekten balığın orijin lezzetinden bir şeyler götürüyor ama kiremitte lüfer gibi büyük balık olursa iş değişiyor... hatta şarapla fırına vermek vb... Mantar konusunda uzun yıllar önyargılı davranıp, flaminyon ile bunu kırmıştım.:)

Güzel yemekli.. Güzel hafta sonlarına..:)

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Hayat Mutfakta Guzel tesekkur ederim yorumun icin guzel bir hafta sonu diliyorum :)

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Mehmet Osman bey, sizler sanslisiniz orada lufer zamani kiremitte yapabiliyorsunuz bizde burada somon la idare ediyoruz iste:) Luferi sarap la firina vermek demissiniz, acaba ozel bir tarifmi bana yazarsaniz sevinirim, lufer olmasada benzerini alip denerim:) Sizlerede guzel keyifli bir hafta sonu olsun:)

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Canan Tesekkur ederim, guzel bir hafta sonu diliyorum :)

siyah kuğu dedi ki...

Canımmm mantara bayılırımmmm mantarlı pilavada bayılırım, içinde mantar olsun yeter, ellerine sağlık,afşyet bal olsun...
Sevgiler sarıldım uzak diyardaki dostum...

Özgür Tatlar dedi ki...

Goruntu cok guzel.ellerine saglik.

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

nefis olmuş..
bende böyle zengin pilavlara hayranımdır..

çok sevgiler..

Ozlemaki dedi ki...

ben de yalınlığı seviyorum balık konusunda. gerçi biz Giritliler ota bile limon sıkmayız. ellerine sağlık.

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Kugum bende sarildim sana canim:))

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Ozgur Tatlar tesekkur ediyorum, sevgiler:)

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Bir Dut Masali tesekkur ediyorum bednde sevgiler sizlere :)

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Ozlemaki,tesekkur ediyorum, Limon u tek sevdigim yer su, birde mercimek corbasi:)Giritten Ege den miss gibi kokular geliyor arada sirada buralara kadar:))

Ozlemaki dedi ki...

oralara kadar geliyor mu gerçekten?! vay be =) bir işe yaradığıma çok sevindim!

~♡ηυяѕαℓкιмι™ dedi ki...

Makarnayı mantarlı yemişimdir ama pilavı hiç yememiştim.
Ellerine sağlık.
Izgara somon güzeldir daha doğrusu ben her şeyin ızgarasını daha çok severim.
Ellerine sağlık.

Yaseminin Mutfağından dedi ki...

Merhaba Mantarlı her yemeği severim
eline sağlık
sevgiler

Unknown dedi ki...

ohhh eline sağlık çok güzel gözüküyor ikiside....bana bıraktığın yorum için teşekkür ederim sevgiler

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Ozlemaki:)) gelmezmi tabiki geliyor bugun evde yim dolayisi ile birkac cesit degisik yemek cikarabilirim ev halkina..senin sayfadanda alacam tarif bugun ama kolay olanlardan..superyemeklerin var..en guzelide diyorsun ya bazen aklima ne gelirse oyle yapiyorum bende senin gibiyim bazen biraz ondan biraz bundan :)Guzel bir hafta diliyorum..

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Nursalkimi tesekkur ediyorum yorumun icin..izgara en hafifi en lezzetlisi bencede..sevgiler :)

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Yaseminin mutfagi tesekkur ediyorum, mantara 1 senedir basladim oncesinde yemzdim hic :) sevgiler

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Pozitif Pembe hosgeldin:)) tesekkur ediyorum yorumun icin..mesgulmussun bu aralar? Sevgiler..

Unknown dedi ki...

Şu balığı kızartma huyumdan bir vazgeçebilsem,hem ev kokuyor hem hiç sağlıklı değil ama çok da seviyoruz.
Böylesi çok sağlıklı ve pratik..
Ellerine sağlık canım..
Nefiss görünüyor.

Unknown dedi ki...

cok hos tariflerinizzzzzz
sevgiler benim bahcemdende

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Hayat Cafe tarifleri, bulsak bende kizartacagim baligi ama nerdeee. ben balik elleyemem yani kafa kuyruk kilcik olayi olunca:( Onun icin varsa yoksa sadece et olaraktan izgara:)) sevgiler:))

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Cihan cok tesekkur ediyorum guzel yorumuna sevgiler :)

Ferkay dedi ki...

Bende hiç balık elleyemezdim artı sevmediğim için yiyemezdim. Çocuklar herşeyi yaptırıyor annelere onlar da babaları gibi balığı çok sevince bende mecburen herşeye alıştım.
Mantarlı pilavın harika ablanında seninde ellerinize sağlık.

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Feraycim ben hala elleyemiyorum, bizde oyle anlayanda yok..ama yapinca yiyorlar tabiki..birde ben etleride elleyemem kemikli falansa butun tavuk falan:( Bir garip huy iste:)) sevgiler..

pasta köşesi dedi ki...

ablacım tam bir ziyafettttttt süpersin süper ellerin dert görmesin :) bol sebzeli balıkta severim ben ay ben her türlü balık severim işte :))

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Pasta Kosesi, tesekkur ederim guzel kizkardes:))) Arada sirada hamaratlik oluyor ..balik sevilmezmi degilmi:)) sevgiler..

Unknown dedi ki...

Harika görünüyor ellerine sağlık canım.Bende mantarla yapıla tüm yemeklere bayılırım

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Hayat Paylastikca guzel tesekkur ediyorum,..sizin su profil resmine bayiliyorum:))

Tulay, dedi ki...

oh oh oh emelcim bunca guzel yorumlardan sonra somonlarin mutlulukdan ucarak buralara kadar geldiler ;) evet bendende 10 puan, ellerine saglik canim xxx

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Tulaycim bende benim somonlar neden eksildi dedim demekki sizin oralara uctular huh:)) sagol canim yuppiii verdigin 10 puanla gururlandim:) xoxo