25 Kasım 2012 Pazar

BİLİN BAKALIM BU NEDİR ? :)


Başlığa bilin bakalım bu nedir dedim ama sanırım tahmin ettiniz:) Evet siyah Pirinç. Sizler daha önceden görmüş olabilirsiniz ama ben ilk kez geçen hafta alışverişe gittiğimizde farkettim, üzerinde doğal, organik yazdığı için değilde, daha çok rengi nedeni ile dikkatimi çekti diye aldım..
Hafta sonu pİşİrdim sonuç: oldukça lezzetli, beyaz pirinçten çok az -tad- farkı olan görünümü farklı ama yinede pilav tad lı pirinç. Paylaşmamın nedeni tabiki pilavın nasıl yapıldığı değil, farklı bir pişirme yöntemi yok sadece biraz daha uzun tutuyor, 40 dk. kadar..ve ortadan az ateşte tabiki:) ve hani markette görüp acaba diye düşünmeyin diye yazıyorum. Gönül rahatlığı ile alıp pişirebilirsiniz...

Bu arada bu pirinç-siyah- Çin de çok eskiden sadece ülkeyi idare eden kişi ve ailesine pişirilip, halktan olanların alması yasakmış, dolayısı ile diğer bir ismide yasaklanmış pirinç..Aslında bu bilgiyi okuyunca yazık dedim ama pirinç dünyasının içinde yaşayan insanlar için belkide hiç önemli olmayan bir tahıldı, ve ozamanlar hiçte tadına bakmak istememişlerdi. Hikayenin böyle olduğunu düşündüm..Bu çook eski bir hikaye belkide doğru bile değil, bence siz yinede alıp deneyin, birde düşündümde misafirler gelince yanınada beyaz pilavı yapıp iç içe geçmiş halka şekli verip ikram etmek siyah ve beyaz olarak gayet güzel olur...Hmmm fena fikir değil bir Beşiktaşlı olarak :)))

Ne pirinçmiş diyeceksiniz,  biraz daha lafı uzatırsam: o nedenle hepinize sağlıklı, mutlu, güzel bir hafta dileyerek, kaçıyorum:)

Not: Siyah pirinç beyaz ve kahverengi olanlara göre çok daha sağlıklı, 18 çeşit aminoasit içerip, demir ve zinc oranı diğerlerine göre oldukça yüksek olup, böbrek ve mide dostuymuş..Bkz. google:)

41 yorum:

Unknown dedi ki...

Siyah pirinç hiç görmemiştim paylaşım için teşekkürler.Sevgilerimle..

mutfagabuyrun dedi ki...

pirinç memleketinde oturan biri olarak bu pirinci burada hiç görmedim canım.neden bunuda ekmezlerki.denemek lazım bence.ellerine sağlık.sevgiler.

ilhan dedi ki...

Herşey güzeldi baştan taki olay Beşiktaşa bağlanıncaya kadar. Ne yani biz de şimdi dolmalık sarı-kırmızı biberlerden yapıp mı paylaşalım? (Bloğun ilk zamanlarında paylaşmıştım galiba?) Şaka bir tarafa çok güzel ve ilginç gözüküyor. Dediğin gibi misafirlere süper olur. İlk başta sormuşsun ya bu nedir diye. Ben siyah havyar olarak düşündüm. :)) Ya oralarda havyar çok ucuz ki böyle dağ gibi yiyebiliyorlar, ya da Emel hanımlar çok zengin diye düşündüm. :))) Ellerine sağlık süper. Hemen bulmam gerek bu pirinci.

~♡ηυяѕαℓкιмι™ dedi ki...

Ben bu pirinci kora dizilerinde gördüm ama gerçek pirinçle alakası olacağını hiç düşünmemiştim :)
İlginç geldi doğrusu biz hep beyaz olanını yedik bu güne kadar :)
Merak ettim şimdi :)

Heyyfi dedi ki...

Dostların en tatlısı, bu pirinç bulunacak, alınacak, yapılacak ve senin kulakların çınlatılacaktır. Bu bir görev bilinmiştir. :))
Bugün bulmaya çalışacağım canım. Belkide görüyorum ama algımdaki seçiciliğin dışında kalıyor.
Bu gün çok mutluyum. Sebebini bilmiyorum ama çok mutluyum, heyecanlıyım. Belki de yeni gelen yıl için. Dubrovnikte, benim kar küresi biryerlerde beni bekliyor. Sanırım onun heyecanı sardı beni. Gördüğüm herkese sarılıp, onlara mutluluk bulaştırmak istiyorum bugün.
Şimdi spor yapmak üzere harekete geçip, duşumu alıp, proteinimi içip, yollara döküleceğim. Sokak sokak dolaşıp gezeceğim. Keşke sen de olsaydın canım Dost'um. Bu msj mektup gibi oldu yahu :))
Sevgilerimle canım Dost'um...

pasta köşesi dedi ki...

ellerine sağlık ablacım ben tahmin edemedim :) yazıyı okuyunca tahmin edemememin normal olduğunu anladım çünkü hiç yemedim :)
görüntüden dolayı çok merak ettim bak :) mutlu haftalar bu arada ...

VuslaT dedi ki...

Bende ilk defa gördüm Alıp yapmak isterim doğrusu.. Ellerine sağlık canım.. Bu arada yaptın mı tarifimi. Eminim şahane olmuştur seninki de. Resimledin mi bari:)) Sevgilerimle..

Gurme Şirine dedi ki...

ben hiç görmemiştim...
ilk defa sende gördüm...
ne bileyim renginden dolayı tercih etmem herhalde :((
sana afiyet olsun canım...

Nuran dedi ki...

Görüntüde biraz insanın içi ürperiyor ama, sağlık ve değişik bir tat için denemek lazım. Bu pirincin sarı kırmızısı yokmu acaba? Sevgiler:))

Sule dedi ki...

Kara Katalim benim ne guzel dusunmussun Besiktasli pilavini. Biz gelince isterim! Fenerliler catlasin (hehehehe).

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Mehtap Kaya bende yorumun icin tesekkur ediyorum sevgiler :)

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Mutfaga Buyrun, galiba biraz zahmetli en farkli bir uretim istiyor, internetten okuyunca oldukca uzun bilgi vermisler..yada renginden dolayi sicak bakilmiyor:) Belki bir gun ekilir oradada..sevgiler diyorum:)

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Ilhan cok hos yorumun:))Ama bende portakal ve greyfurt u sari kirmizi olarak yayinlamistim farkindaysan:)))
Gercekten bu pilav havyar a cok benziyordu pisince..bundan sonra havyar bulamayinca pilav yiyecegiz hehehehe. Hosuma gitti gercekten siyah rengide sevdigimden olsa gerek eh tadida superdi neden pismesin degilmi:)Arastir bence mutlaka vardir..Turkiyede yok yok cunku..sevgiler :)

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Nursalkimi bu pirinci alana kadar bende hep beyaz yada kahverengi yedim ama bunu bulunca cok ta sevdim..sevgiler diyorum:)

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Heyyfi canim, sen bu pirinci yapmasanda sadece simit yiyip cay icsende benim kulaklarim cinliyor:))Dubrovnik e aralik sonu gideceksiniz sanirim, eminim orda kureni bulacaksin..Keske o kureler cok agir olmasada bende buradan bakabilsem senin icin ama gondermek oyle zor olurki:( Mutlulugun hep bu gunku gibi olsun..Yeni yil yaklastikca mutluluk artiyormu ne :). Spor yapmak cok guzel de birde ben baslasam:( sevgiyle canim , sarildim:)

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Pasta Kosesi, guzel kardesim benim:) Bende biraz ilginclik olsun dedim..yoksa bildigin pilav iste de renk farkli olunca :)) sevgiler canim..Sanada guzel hafta diliyorum..sevgiler:)

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Vuslatcim, buldugunda alip dene derim,senin tarifi o msg yazdigimda yapiyordum ve o an denedim.Resimledim tabiki, bu hafta bloglardan secmeler diye paylasirim.Gercekten cok sevdik, ve afiyetlen yedik..Sagolasin:))Ben kolay ve lezzetli herseyi severim, ve firsat olduukcada denerim ama kolay olacak :)) senin tarifte dedim ya tam benlik..sevgilerimle :))

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Sirinem biliyorum sen pembe seviyorsun :))) Senin yerine siyah olanida ben yerim artik :)) sevgilerimnle canim..

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Nurancim, siyah guzel renktir yahu:)) Birde tad ta guzel olunca neden olmasin dedim:)) sevgiler hemserim:))

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Suleee tamam siz geldiginizde bundan sonra siyah havyar ay pardon pilav yapacam :)) Mucck.

ilhan dedi ki...

Tam bugün senin bu yazıyı okuduktan sonra Macro center da gezinirken " aaaa bu nedir" diye bir şeyin yanına yaklaştım, siyah pirinçmiş. Farkında olmadan kahkaha atmışım, yanımda da arkadaşım vardı neye güldüğümü anlayamadı.

anne eli gibi dedi ki...

YAPAYIM YAPAYIM DİYORUM DA BİR TÜRLÜ ELİM GİTMİYOR ŞU PİRİNCE,BENİMKİLER HAYATTA YEMEZLER :)AROMASIDA RENGİ GİBİ ÇOK FARKLIYMIŞ AMA CESARET LAZIM :)ELİNE SAĞLIK...

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Ilhan, havyarlari buldun desene:)) Pirinc oldugunu soylemeden pisir Rusyadan havyar getirttim sizlere deyip yedir:)) Ben zeytinyagi ile pisirdim, aldiysan sayet sen tereyaginla yap- Pilavi oyle seviyormussun ya- :)) beyeneceksin eminim..Sonucu bildirirsin.. Iyi geceler.

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Anne eli gibi inan normal pilav gibi oluyor sadece cook az tad farki var..az miktar yaparsan en azindan esin ve siz denersiniz..Yagiz yemeyebilir rengi siyah diye :) sevgiler:))

Arzu Göncü Hangül dedi ki...

merhaba..Öncelikle güzel yorumun için çooook teşekkür ederim..siyah pirinç hiç görmedim ve yemedim çk merak ettim..Ellerine sağlık olsun..Bundan sonra takipteyim..Arzu edersen bana da beklerim..Sevgiler..

MAZES dedi ki...

desene imparatora ulaştın ...şaka ,şaka ,sen sen ol,ellerine sağılık değişik ikram olurdu ,beşiktaşlı ....

Hayat Mutfakta Guzel dedi ki...

çok çok teşekkürler bilgi için, bir kere yemiştim ve beğenmiştim, değişik şeyleri denemek güzel, ellerinize sağlık...

yildiz dedi ki...

Bu pirinci biliyorum,ama henüz alipda denemedim.Artik denemek sart oldun
Sevgiyle ve dostca kal DostBahcem

cigdemonur2 dedi ki...

Migrosta vakumlu ambalajda görmüştüm sanki,denemedim ama.Beyaz yerine kabuklu esmer pirinci kullanıyoruz.

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Vanilins yorumun ve ziyaretin icin tesekkurler, ben seni sikca ziyaret ediyorum:)Sayet bulursan degisiklik oosun diye dene derim..sevgiler :)

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Mazescim, evet imparatora ulastim:))Siyah pirinc te guzelmis agizlarinin tadini biliyorlarmis :)))
sevgiler canim:)

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Hayat Mutfakta Guzel, arada sirada degisiklik iyi oluyor hep ayni seylere takilinca bazen monotonlasiyor yemek bile olsa :) sevgiler..

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Sevgili Yildiz, arada degisiklik lazim, alip mutlaka dene derim..sevgiler sanada uzak diyarlardan:))

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Cigdem, bu hepsinden daha saglikli diye soyleniyor ama bilmiyoruz tabiki, ama arada degisik yapmak icin guzel bir alternatif bence..Sevgiler :)

Unknown dedi ki...

Canım ellerine sağlık..Tadını bilmem ama renginden dolayı pek tercih etmiyorum...Siyah pilav yerine kırmızı, sarı, turuncu hatta yeşil bile olabilir...

pembe kekik dedi ki...

TV'de şeflerin düellosonda bir aşçı pişirdi orada gördüm sadece. Başka bir yerde görmedim. Henüz tanışmadık. Demir eksikliğim olduğu için ratlarsam kesin alacağım.
İlk görüşte ben de havyara benzettim :)

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Fatos ziyaretin ve yorumun icin tesekkur ediyorum. Rengi icacici degil belki ama tadi guzel:)) ama siz yine bildiginiz pirincten vazgecmeyin tabiki:))

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Pembekekik, yeniliklere acikcan rengi farketmez diyorsan bulunca mutlaka dene derim, hemde cok faydali..evet ya aslinda havyara cok benziyor :)) arada misafirleri kandirmak lazim.. sevgiler:)

ihlamurcum dedi ki...

Bende markette gördüm ama henüz almamıştım,bari alıp deneyeyim.Elinize sağlık.

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Ihlamurcum bence alip dene derim, rengi yaniltmasin tadi cok guzel:)) sevgiler.

Adsız dedi ki...

Merhaba arkadaşlar,
Siyah pirinç artık ülkemizde de yetiştirilmektedir.
Üreticilerle irtibat kurmak için www.karrapirinc.com adresine bakabilirsiniz.
Kesinlikle tavsiye edilir.