23 Kasım 2011 Çarşamba

TAHİNLİ KURABİYE

Hafta sonu gezmelerinde yediğimiz tatlılar bir hafta yetecek kadar vücutta depolanıp bir hafta hiç tatlı yemeyeceğim diye kendime söz  versemde, herseferinde bu söz daha haftanın ikinci gününde bozuluyor..üstelik evde oturmaktan ve atıştırmaktan karın bölgemde genişlemeler olsada yinede kahvemin yanında tatlı sevdamdan vazgeçemiyorum..Sabah kahvaltısndan sonra ilk işim dolapta duran yarım kavanoz tahin i değerlendirmek amacı ile kurabiye yapmak oldu..
Bu haftaki ilk ve son kurabiye diye kendime söz vererek
Tahin in de sağlıklı olduğunu bildiğimden bu bahane ile az önce kahvemin yanında iki tanesini afiyetlen yedim.

(Ölçü olarak büyük çay bardaklarından kullandım.)
Malzemeler:
1 çay bardağı tahin
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı pudra şekeri
1 yumurta / sarısı içine, beyaz ı üstüne
1/2 pk.kabartma tozu
1 pk.vanilya
Aldığı kadar un (2 çay bardağı genelde yeterli)
Üzerine dökmek için bir miktar iri dövülmüş ceviz, yada toz şeker.

Yapılışı:
Bütün malzemeleri un hariç karıştırın. Unu azar azar ilave edin.Orta sertlikte hamur elde edilecek. Çok yumuşak olursa (az) un ilave edilir. 30 dk. hamuru dinlendirin. Ceviz büyüklüğünde toplar yapıp önce yumurta beyazına sonra ceviz e yada toz şekerine batırıp 180 derece de 15-20 dk. pişirelim.
Kurabiyelerin üzeri çatlayınca pişmiş olmasi gerekiyorsada kontrol edip fırından çıkarıp soğumaya bırakalım. Ağızda ve elde dağılan bir kurabiye olduğundan ben genelde kağıt kalıplarda ikram ediyorum...Afiyet Olsun..

Her fırın ın pişirme özelliği farklı olduğundan derecesini kendinize göre ayarlayın.

Tahin in faydalarından bazıları:
E, C ve B vitamini açısından zengindir. Hücre yeniler, cildi güzelleştirir, kansere karşı koruyucudur. Kış aylarında vücudun direncini arttırır.

1 yorum:

Sule dedi ki...

Aaaah ah.. bende kendime boyle kurabiye yememe sozleri verip tutamiyorum :-)