4 Nisan 2014 Cuma

CABERNET FRANC ve karisik..

Bahar gelmeyecek mi acaba diye soruyorum kendime, yine karanlık ve yağmurlu bir gün..neyseki kar yok..elbet güneşte parlayacak, çiçekler açacak, çimenler yeşillenecek birkaç hafta sonra..
Disarda yok yesillik ama evde var:))
Az önce şöyle bir camdan baktımda: hiç iç açıcı bir hava değil:( yapılacak birşeyler bulmam lazım deyip, mutfak dolaplarını bir karıştırıp, bahar gelmediysede ufaktan bir temizlik yapayım dedim..öyle dip köşe değil elbet, bardakları tabakları farklı olarak organize etmek istedim, sırf evdekilere gıcıklık olsun diye:)) 

Bu arada geçtiğimiz zamanlarda bir ara bardak boyama sevdasına kapılmıştım, bazılarını arkadaşların doğum gününde ufaktan gönül alma hediyesi olarak vermiştim, birkaç tanede eve bırakmıştım..hazır tozlarını almışken, sizlerle de paylaşayım dedim:) birde bir sürü boncuk kolye yapmıştım kutu dolusu duruyor evde, takma huyumda yoktur benim incik boncuk fazla..sevmem pek. İnsanın işi gücü olmayınca kendince birşeylerle oyalanıyor işte:)) 


Şu aralar evde sıfırdan kendim için şarap imalatı gibi düşüncelere daldıysamda yaz ve üzüm zamanını beklemek lazım..Geçenlerde birkaç kitap la araştırmalarda bulunduysamda okadar zahmetli, bir okadarda zevkli bir iş ki “asıl“ bağcılık ve şarapçılık..ve oldukça yüklü yatırım gerektiren..arada sırada hayal etmeden olmaz, benimde hayalim bağ ve şarap üretimi ama, gelmişim bilmem ne yaşıma ancak tüketici ve tadım işi en kolayı deyip onunla kişisel olarak uğraşıyorum:)) Nigara ya bağlı üreticilerden birine-şarapsever olarak -üye olunca her ay 1 beyaz ve 1 kırmızı olarak gönderilen genelde yeni üretim şarapları bazen/henüz piyasaya çıkmadan deneyebiliyorum. 

Eslik edecek atistirmaliklar herzaman bulunur:)
Takip edip şarap sevdamı bilenler genelde Chili ve Argentin i tercih ettiğimi bilirler..O taraflardan Malbec, Tempranillo, Carmenere üzümlerinden olanlar genelde iyi içimli, benim tercihlerim kırmızılardır. Shiraz, Cabernet Sauvignon, Tempranillo, Carmenere, Malbec ve Cabernet Franc(bunu az tercih ederim) tarafımdan popüler olan, genel kırmızılar olup: kuvvetli içimli-dolu vücutlu dan, hafif vücutlu-orta içimli olarak kendime göre kategoriye ayırmışımdır. Kimi insan tanenleri yüksek, içimde kuvvetli, ağızda yoğunluk bırakan kırmızıları sever, kimiside hafif içimli, çok yoğun olmayanları..Dün akşam Cabernet Franc denedim..aklınızda olsun seçim yapmanız gerektiğinde hafif içimlileri seviyorsanız yukarda saydıklarımdan en hafifi Cabernet Franc tir ve rahatlıkla deneyebilirsiniz..Genelde ilk burunda(koklamada)nanemsi, tatlı(çiçeksi) gelsede, içimde baharat tadı, ve bazen is-duman hissedilir..Ve genelde genç-içilen yani üretim yılı 2013 olsa bile bekletmeden içebileceğiniz, tadı güzel keyifli kırmızılardandır.Mutlu hafta sonu olsun..Cheers!!

Not: Herzaman dediğim gibi tamamen kişsisel bir  zevk ve paylaşımdır ve profesyonel olmayan genel bilgiler olup, kesinlikle kimseyi özendirme gibi bir niyetim yoktur..

40 yorum:

Unknown dedi ki...

Şu şarap keyfinin, bilinç olgunlaştığı zaman çok özel bir zevk olduğunu düşünüyorum. Çok isterdim bu konuda yetkin olabilmeyi:) Ama nasip kendime değil, bu konuda özel merakı olan bir arkadaşım olmasınaymış.:) Bak Özel arkadaşım, geç kaldım diye bir şey yok. ne biliyorsun yarın lotodan büyük ikramiyenin sana çıkmayacağını?:)) Bağların başında Deren olsun, sen öner ve tadım yap:) Hayalini kur adım at ki, Tanrı da gerekeni yoluna çıkarsın:)) Hayranım sana. tekrar söylemeyi görev biliyorum. Bu çok özel bir zevk çünkü. Herkesde damak var ama bazıları özel:)) Tıpkı enstrüman çalanların kulakları, şarkı söyleyenlerin sesleri gibi:) Dile...Olsun. Bu güzel ve ayrıcalıklı paylaşımın için teşekkürler. Bu arada cam boyama falan helal olsun:)))Sevgiler yolladım size doğru.

Nurşen Aksoy dedi ki...

cheers arkadaşım,keyfin bol olsun..Beyaz kaşıkların içindekiler,balık yumurtasımı...

bücürükveben dedi ki...

Nilgün'e katılıyorum geç kalmak filan olamaz, hani 80, 90 yaşında olsan tamam:)))bu arada atıştırmalıklar çok lezzetli görünüyorlar, bugün Ankara'da soğuk ama güneşli...işin ilginci haftalarca güneşli ama ayaz olabiliyor...(hatta ocak gibi kış aylarında bile) fakat hiç kar yağmadan geçti kış (tek gün yağdı onu da saymıyorum)çok sinir çocukken Ankara'da kışlar enaz 15 gün karlı geçerdi...sizin oralar ısınsın güneş açsın diliyorum:)
sevgilerimle

icimdeki yolculuk dedi ki...

şaraptan anlamam verirlerse içerim:) atıştırmalıkların şahane görünyor bardaklarda hiç fena değil..

deeptone dedi ki...

hah haaaa çok eğlenceli anlatmışsın. fotolar da pek hoş zevkli zaaarif. sana da iti haftasonlarııı :)

yazdığım öyküler genelde yolda kafede metrodaki izlenimler gözlemlerden hayal ve kurgu işteeee hep aynı yerlerde geziyom ki. galata beşiktaş nişantaşı kadıköy. burlarda çıkıyo benim öyküler işteee :)

Unknown dedi ki...

O "kisiye ozel" bardaklara sahip olan sanslilardan biri de bendim ama gecen sene kirildiii :(

Su sarapciya biz de uye olsak bize de gonderir mi her ay dersin arkadasim?

Hayirli cumalar :)

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Sevgili Nilgun, yazdiklarinla beni hem mutlu ettin hemde acaba hala olabilirmi dedirttin:)) sagol canim ya sanirim sarap icmeyi sever herkeste bir kisisel damak zevki olusuyordur..benimkide bana gore iste..Hmm acaba lotto oynasam demiycem cunku her hafta sonu bir bilet alsamda simdiye kadar bedava biletten oteye gidemedi:{ zaten umudum lotto,cikti cikti cikmadi sadece tadimla devam edecek bu is:))istiyorum istiyorum ama anam buda oyle ufak tefek birsey degil ama yinede isteyenin bir yuzu diyorum:))guzel sozlerine tesekkur ediyorum, sevgilerimi gonderdim ve kolayliklar diliyorum vede guzel hafta sonu..

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Nursencim o kasiktakiler balik yumurtasi degil canim, aci recel:)) bildigin biber aciliginda ama bir yandanda tatli..ama cok lezzetliler krakerle..Belki vardir oralardada? Iyi hafta sonu olsun cheers!!

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Mujdecim bende hayal edip duruyorum iste:)) keske havamiz buradada guzel olsa gerci mart ayina gore oldukca iyi sayilir en azindan karlar eridi kalmadi gibi birsey..bugun oldukca yagmurlu ve soguktu ama yinede nisan ayina girmis olmak bahar geliyor dedirtiyor..sagol canim guzel dilekler icin, sevgilerimi gonderdim..iyi hafta sonu diledim:))

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Funda merhaba..acemi isi boyama bardaklar sada oyalanmak icin iyi oluyor, tesekkur ediyorum:)) iyi hafta sonu diliyorum

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

deep..demek guzel anlatmisim senden duymak mutlu etti:)) bak ben seni Kadikoyde yakaliycam ona gore:)
seni hala cozemedim ama ayni yerlerde gezmek, kurgu, hayal, gercek karisimi olsada hersey:)))cok gezmeli hafta sonu olsun:)

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Arnavut cigerim geldiginde vereyim bir tane daha:)) uye tabiki olabilirsin belirli ucret karsiliginda ve her ay iki sise evine kadar geliyor gayette guzel vintage wine lar..simdiye kadar hic beyenmedim demedim..cheers:))

pembe kekik dedi ki...

Ben bu paylaşımları zevkle okuyorum. Malbec hiç denemedim.Arjantinlerden En çok Shiraz (benim tercihim) ve Cabernet sauvignon (eşimin tercihi) seviliyor bizde...Cabernet Franc'ı denemedim ve merak ettim...Eşlikçiler, bardak süslemeleri hepsi çok güzel...Umarım birgün hayalleriniz gerçek olur ve üretim de yaparsınız.

Hanife Mert dedi ki...

İnsanın ilgi alanı olması ona yönelmesi ve hayalini kurması yapmak için ilk adımı atmış demektir. Belli mi olur? arkadaşım yarının insana nelerin getireceğini ne sürprizlerin seni beklediğini nereden bileceksin?
Buralara bahar geldi. Akasyalar, arguvanlar açtı bile. Ama hava tamamen ısınmadı. Güneş olsa da soğuk hala var.
Öpüyorum canım, gönülden sevgilerimi gönderdim sana..
Güzel bir hafta sonu diliyrum.
Hoşçakal.

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Pembe kekik cok tesekkur ediyorum. Mutlu oluyorum boyle yorumlari okudukca. Biliyorum sarapseversiniz sayet bulursaniz malbec (ozellikle Argentin den) deneyin derim. Oraya ozel oldukca keyifli kirmizilardandir. Cab franc sanirim Turk firmalari tarafindanda kullaniliyor. Her iki cedidide tavsiye ederim. Tabiki ulke ve yetistirilis iklimine gore farklilik gosterir. Ama bir kezde olsa tadin derim. Sevgiler iyi hafta sonu olsun:))

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Hanifecigim nasil olsa hayaller para ile degil:)) kimbilir birgun neden olmasin dimi?:)) bu sabah yine kar atistirdi:( ustelik ruzgarli ve gri bir gokyuzu var. Cimenlerin yesermesi ciceklerin acmasi ancak mayis basi. O zamanda bir gorsen hergun yapraklarin buyumesini gozlemliyebiliyorsun. 15 gunde nasil guzellesiyor doga anlatamam. Artik azda olsa isinalim gunesi gorelim istiyorum. Umudum var :)) gelecek gunesli gunler:))bende sana sevgilerimi gonderiyorum canim. Guzel hafta sonu olsun:))

*mehtap dedi ki...

niye öyle diyorsun sevgili Emel, yaşımız bilmem kaç olursa olsun hayallerimiz hep olsun bizimle, yoksa tatsız tuzsuz olur herşey..Sizin oralara da baharın en kısa sürede ulaşması dileğiyle mutlu pazarlar diliyorum...

Özgür Tatlar dedi ki...

Bize bahar geldi bile. Sana afiyet olsun.

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Sevgili Mehtap :)) dogru yasimiz ne olursa olsun hayaller ve umut hep olmali. Baharr gelsin artik..bu ay az birsey gunes le hasir nesiriz karlarda kiyida kosede kaldi yeyyy:)) guzel bir hafta olsun gelen..sevgiler..

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Ozgur tatlar burayada gelecek yakinda:))tesekkurler :)

mutfagabuyrun dedi ki...

boyama bardaklar çok şık canım.emeklerine sağlık.sevgiler.

ilhan dedi ki...

Biz bu sene kış falan yaşamadığımız için açıkcası yaza da bir özlem yok. Hatta sizin soğuk havalara imrendim desem yeridir. ( Kar bazında, kuru soğuğa değil ) Şaraba değil de yanındaki abur cuburlara imrendim. :) Şarap uzmanlığı çok farklı bir olay, önce herhalde şarap gurmesi olmak gerekiyor. Güneşli günler diliyorum.

Elifin Terazisi dedi ki...

Geç kalmış sayılmazsın ki, çok saygı duyuyorum ben senin bilgine , bize aktarışına vazgeçme emi:)
Çok özlediniz değil mi baharı, ah ah biz de sen yayın yapmasan kar görmedik diyeceğiz neredeyse.
Öpüldün canım:)

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Mutfaga Buyrun tesekkurler sevgiler:)

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Ilhan, burasida bui sene biktirdi hem kar hem soguk olarak. Halada gunesi gormus degiliz pek ama neyseki karlar kiyida kosede kaldi, etrafta kus sesleride basladi yavastan:)Sarap uzmanligi icin senelerini okulda gecirip ogrenebilenler gercektende cok sanslilar..Gurmelik benden cok uzak olsada kisisel olaraktan belli bir damak tadini yakaladim sayilir:)) tesekkurler,iyi hafta diliyorum:))

Arzu Sözen dedi ki...

Bardaklar cok cici emeklerinize saglik. Bu arada hersey hayalle baslar ve hic birsey icin gec degildir.. hayale devammm.. cheersss...:-)

AslıASLI dedi ki...

Dostbahçem uzun zaman oldu uğrayamadım ama iyi olduğuna çok sevindim. Senin paylaşımlarını yeniden okumak mutluluk verici.
Orada havalar soğuk ama burasıda hiç iç açıcı değil inan :) hatta şu an baya üşüyorum :)
Boyama bardakalrın çok şeker olmuş bende denemiştim bir ara ama heves işte kaldı öyle :)
Öpüyorum çok :)

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Elifcim bunlar cok genel kisisel paylasimlar profesyonel olarak bu konuda calismayi cok isterdim(uretim ve tadim konusunda) bahar yavastan geliyor galiba havamiz 12 lerde arada sirada:)) cheers..

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Arzu cok tesekkur ederim..arada oyalanmak icin ugraslar..hayallerr birgun gercek olsun dilerim :) cheers..

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Aslim nihayet meraklandirdin. Gerci yogunsun biliyorum. Keyfin sagligin yerinde olsunda. Onemli olan o. Usumeee..buradada yavastan kar kalti havada ehh fena degil. Bu hafta sonu super olacakmis bol gunes ve 15' yeyyy.
Bardaklari bende bir ara yapiyordum sonra kaldi...ugrasmalik seyler iyi oluyor arada:) bende cook optum:)

siyah kuğu dedi ki...

Cnımmm nasılsın bakalım ben yaşıyorum:( Bu aralar canım sıkkın öyle sebebi yok:( Öpüyorum seni seviyorum.

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Siyah kugu..nihayet sesin cikti..meraklandiriyorsun. Iyi ol emi:))

yesimdusova dedi ki...

Raspberry balsamic vinegar mı? Hiç görmemiş ve duymamıştım. Önce şarap zannettim ama sirke? Çok ilginç.. Şarabı bende çok severim, bukonuda çok iyi olmasamda hafif yumuşak içimli olanlar her zaman tercihimdir..

vişnap dedi ki...

Canımmm ben geldim özledim geldim hasret gidereyim istedim ben anlamam şaraptan ama bir kadeh şarapla sana eşlik ederim sen bu işin uzmanı olarak bana en güzelini ikram edersin gözlerim kapalı içerim.Bana kalsa ben hiç bilemem alık alık bakarım kırmızılara Emelimm yakında size de bizde ki gibi baharlar gelecek çiceklenecek etraflar az sabır tatlım seni çok öpüyor sarılıyorum haa bu arada bardaklara da bayıldım muckkkk

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Yesimdusova dikkatlisin:))son yillarda oylesine guzel meyveli balsamicler ciktiki salatada ekmek ustunde heryerde kullaniyorum:) Demek sarap severiz sevindim:)) sanirim merlot-pinot noir gibi olanlar sana daha hitap edenler..hafif ve yormayan..cheers!!

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Visnapcim hosgeldin sefa getirdin ozlettin kendini:)) sen yeterki gel ben sana cesit cesit ikramda bulunurum hangisini istersen onu icersin kalanlari ben icerim:)) (yok akadarda icmiyorum yanlis anlama saka yaptim saka)Bahar gelsin artik biktik bu sene ama prs.gunu 15 derece olacakmis heyyy:)))bendende sana mucckkk:))

Unknown dedi ki...

Canım güzel ve keyifli bir yazı olmuş :) Kalemine yüreğine sağlık :)

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Busracim tesekkur ediyorum ;)

VuslaT dedi ki...

Ooo bizim emelde sanatçılık da varmış ha.. Harika. bana da öğretirmisin:))

Kaşıkların içinde ne var diyecektim, biri sormuş bende öğrendim acı reçel.. İlginç.. buralarda yok herhal..Benim yerime de ye emi:)
Sevgilerimle.

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Vuslat haha evet ya ne sanatcilik ama:)) ogretirim ogretirim:) Aci recel guzel oluyor krakerle falan beyazlarin kirmizilarin yanina..oralarada gelir yakinda..yada biz imal edelim ne dersin:)) kocaman sevgiler:)