4 Eylül 2013 Çarşamba

DOMATES SOS LU SOMON..

Balık mevsimi başlamış diye duyduysamda buralarda o mevsim hiç gelmez yada hep balık mevsimidir..Sağolsun buzlatılmışlar. Tabiki taze-yada taze niyetine aldıklarımızda var, genelde tatlı su balıkları, malum biz biraz uzakız tuzlu suya..ama güzel olurlar, deniz, okyanus balıkları kadar olmasalarda. Hazır havalar henüz güzelken, tüm yaz zamanı bahçede ızgara ile geçirince, haftanın 2 günü de balık yenilince dün akşamda somonlar yine dizilmişlerdi bbq ye. Somon un pişirilisinde tabiki bir özellik yok herkesin bildiği şekilde, istediği şekilde pişirilir..ve ızgara yerine yağsız tavada 2 kaşık su ilavesi ile de 10 dk. da hazır olur..tek özellik kiraz domateslerinle hazırlanan sos idi..tavsiye ederim..hem kolay hemde bir okadar lezzetli idi..balığada ayrı bir tat kattı..

Malzemeler:
Balık için:
4 parça somon yada istediğiniz balık filetosu(175 gr.lık parçalar)
az tuz, karabiber, kırmızı toz biber, z.yağı ve taze kekik


Sos için:
1 su bardağı dolusu kiraz domates(Yıkanmış, ortadan ikiye kesilmiş)
1 avuç dolusu kesilmiş çekirdeği çikarılmış siyah zeytin
1 çay kaşığı acı pul biber
1 yemek kaşığı balsamic sirke
1 yemek kaşığı dolusu fesleğen(kurutulmuş)
2 yemek kaşığı z.yağı


Yapılışı:
Balıklarımıza az tuz, karabiber ve toz kırmızı biber, taze kekik serpelim, az zeytinyağını üzerine gezdirelim, ister ızgarada (ben pişme kağıdına sararak ızgaraya koyuyorum),  isterseniz yağsız tavada pişirelim.. Balıklar pişerken, kiraz domatesleri 2 yemek kaşığı z.yağı ve acı pul biber ile birlikte tavaya koyup , orta ateşte domatesler hafif buruşmaya, yumuşamaya başlayana kadar pişirelim(8-10 dk.) ve kesik zeytin ve sirkeyi ilave edelim ve karıştıralım bir iki kez..zeytinler iyice ısınana kadar birkac dk. daha ateşte tutup ocağı kapatalım ve üzerine kuru fesleğeni serpelim. 
Pişen balıklarımızı servis tabağına alarak üzerine zeytinli domates sosundan dökerek afiyetlen yiyelim..Son derece kolay bir sos ve bir okadarda lezzetli tavsiye ederim..

Not: Zeytin arzuya göre yeşil de olabilir..ve isterseniz servis tabağına önce sosu koyup balığı üzerine koymak sureti ilede servis yapabilirsiniz.Domateslerin pişme süresini daha az tutabilirsiniz, kabukları hafif yumuşamaya başlar başlamaz zeytini ve sirkeyi ilave edin..Ve domates sosu için verdiğim ölçü, orta boy 4 fileto içindir, siz kendinize göre malzemeyi çoğaltabilirsiniz..

47 yorum:

mutfagabuyrun dedi ki...

hımmm olsada yesem dedim canım.nefis olmuş.ellerine sağlık.sevgiler.

Unknown dedi ki...

Bak buna içilir.:) Çin Çin:)) Eline sağlık. Balıklar kuzu gibi serilmişler tabağa. Bu arada sosu harika. Tabağa koyup tek başına yemek diye yiyebilirim onuuuuu:))Sevgiler kucak dolusu:))

Nurşen Aksoy dedi ki...

Ellerine sağlık,çok güzel olmuş.Sosa bayıldım,çok lezzetli görünüyor..Somon yiyemiyorum ama görüntüsü çok iştah açıcı..sevgilerimle..

bücürükveben dedi ki...

eline sağlık Emel'ciğim, bahçede böyle mangal keyfi ne güzel oluyordur, bak ben de mangalda (tabii evde mangal değil köz tavasında ya da bildiğin teflonda)yeşil biber közlüyorum bayılırım kokusuna, yanında beyaz peynir,zeytin,domates,sıcacık çay, sıcakcık ekmekle en sevdiğim yemek:))))
afiyet olsun
sevgilerimi bıraktım

keyiflisofram dedi ki...

Nefis bir görüntü ellerinize sağlık,

Depresif Ayu dedi ki...

Eline sağlık. Gerçi balıkla pek aram olmasa da yemek çok hoş görünüyor. Özellikle sosun görüntüsü hoş. Bir ara TV'de puttanesca sosu yapımı izlemiştim, onu andırıyor :)

vişnap dedi ki...

Emelimmmm burada da başladı balık sezonu bugün taze istavritlerle merhaba deyip başladık keyfini çıkartmaya.Umarım bol bereketli olur balıklar bu mevsim.Canım somonu yaptığımda senin tarifinle yapacağım ellerine sağlık olsun tatlım çok öpüyorummm.

gügüyle hersey dedi ki...

canim ellerine yüregine saglik en sevdigim balik somon ve cipura ikisina hayir diyemem görüntü mükemmel oh oh afiyet seker bal olsun canim bizimkiler olsaydi simdi yaninda mutlaka raki icerlerdi sen saraptan yanasin sevgiler♥

*mehtap dedi ki...

ellerine sağlık emelcim, afiyetler olsun ay yalnız benim gözüm mısırda kaldı desem,nefis rengi ve görüntüsüyle balığa ve harika sosuna ayıp olmaz inşallah, çünkü mısırı çok severim:))

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Mutfaga buyrun tesekkurler canim..ben sizin yerinize yedim:))sevgiler.

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Nilgun bu sosu mutlaka dene derim son derece basit bir okadar lezzetli.yaninada taze ekmek balik bile olmasa olur ama birde sarap..serefe:))

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Nursencim somonu sen yiyemiyorsun dogru bahsetmistin bir kere..sen somon bosver sos u dene..seveceksin eminim:) sevgiler..

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Mujdecim senin yesil biber kozlemelerde miss gibi oluyordur..dur onuda yapayim yarin..bayilirim hafif yemeklere peynur ekmek yogurt olsun yeterde artar bile..ac kapiyi sana geliyorum:)) gelemezsemde sevgilerimi yolluyorum:))

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Cizel Pezuk tesekkur ediyorum..sevgiler.

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Depresifcim bir balik sevmeyende sensin:))..sen sosu yersin ben baligi..puttanesca ya bakmam lazim hmm..benim yaptigim nefisti ama:))

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Visnappp canim..sen istavritleri benim icinde yersin..burada olmadigindan okyanus baliklarina talim:)) hayat nasil gidiyor orada..keyfin iyi sanirim..bende optum:))

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Gugucum cipura benim cocuklugumun baligi sandalla kuzenlerle acilir onlar balik tutardi ben kurek cekerdim ..eskilere goturdun beni..ahh raki onada muhabbet lazim ben sarap la idare ediyorum:)) sevgiler canim sanada

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Mehtapcim buranin misirlari bir baska 10 dk da piser suda yada izgarada yarim saatte.ve inan balli gibiler nasil guzeller..baliklada cok iyi gidiyor..olsun sen misiri seviyorsun madem birdahakine bol misir resmi paylasayim:) sevgiler..

Hanife Mert dedi ki...

Emelciğim sabah sabah balıkları görünce ağzım suladı... Eline emeğine sağlık canım. Hem kolay hem de lezzetli.
sevgiler canım.

Emel Yılmaz Akan dedi ki...

Ellerine sağlık sevgili adaşım ...
Nefissss olmuş bayılırım balığa ve sunumunda harika olmuş...
Sevgilerimle...

Sulemmutfak dedi ki...

Balik mevsimi bizim mahalleye ugramamis anlasilan. Afiyet olsun!

deeptone dedi ki...

üfff hemen not aldım.
somon da alabalık da peek severiim.
:)

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Hanifecim sagol canim malum kolay seyler benim bas tacim:)) onemli olan lezzeti iyi olsun..sevgiler.

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Emel evet adasim:) bayilmayan cok azdir sanirim baliga..herzaman tercihimdir..tesekkurler sevgiler:)

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Sulecim baktim baliklar cogalmis eh bizdende olsun bir tarif dedim:) taze bulamayinca donmuslarla idare..mersii oldu afiyet:)

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Deep simdi sen cello calarken bir ara baligida araya katarsin..nasil lezzetli goreceen.ama domates sosunla dene ok.?:))

Tulay, dedi ki...

mrh.emelcim sosu deniycem bugun bende somon yaptim keske daha once baksaymisim,ellerine saglik,sevgiler

deeptone dedi ki...

tımım.
:)

pasta köşesi dedi ki...

Balık tarifini görünce aa işte benim ablam ya dedim ellerine sağlık enfes enfes :))) seni çok seviyorum benim duyarlı ve tatlı ablacım öptüm seni çok çok....

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Tulaycim ozlemisim seni:)) mutlaka dene cok basit ama bir okadarda lezzet katiyor..denersen bildir:) sevgiler

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

deep :))

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Pasta kosesi canim ozledim senide:) hersey iyi keyifler yerinde dimi?? bende seni seviyorum vede opuyorum:))

Birkaselezzet blogspot.com dedi ki...

balım ya nefis olmuş mmmmm eline sağlık:)))

Unknown dedi ki...

Balığa hayır diyemeyenlerdenim:))eline sağlık canım:)kocaman sevgilerimi bıraktım...

ilhan dedi ki...

Sos müthiş. hemen notumu aldım. Sizn orada balık sezonu geldi, gitti gibi bir sorun yok değil mi? Somon çok güzel balık ben de seviyorum. Ama ben devamlı balık yemek istiyorum ama somon biraz ağır balık olduğundan onu yediğim zaman bir süre balık yiyemiyorum. Eline sağlık süper olmuş görünüşünden belli.

yildiz dedi ki...

Evet yaa burda da durum ayni,balik mevsimi diye bir zaman yok,ayni tip baliklari her zaman bulabiliyoruz....
Ellerine saglik DostBahcem,güzel bir ´haftaya baslamani diliyorum...

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Bir kase lezzet tesekkurler sevgiler:)

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Elifcim bende severim baligi:)) bugun heyecanli bir gun sizin icin..umarim prenses memnun doner okuldan:)) sevgiler sarildim ikinizede:))

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Ilhan evet somon cok yagli dolayisi ile haftada 1 gun ancak yeniyor aslinda Okyanus kiyilarinda Vancouver tarafinda ve Nova Scotia tarafi tam sen lik denizden cek baliklari istakozlari ahtapotlari taze taze ye..ama bizim buralarda en tazesi bir-iki gunluk:))birde ayiklayamama ve derisine dokunamama problemim var:( o nedenle buzluktakiler benim icin en uygun olanlar..sosu mutlaka dene basit ve nefis bir tat..

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Yildizcim tesekkur ederim sanada guzel bir hafta diliyorum..yasasin buzluktakiler diyorum:)) alistik artik seviyoruz yiyoruz degilmi?:))

durutarifler dedi ki...

Offf buna bir de kaşar
Bomba bomba
Bayılırım ben de
Sevgiler

Unknown dedi ki...

somonu çok severim ama bu sosla daha çok seveceğime eminim..nefis görünüyor ellerinize sağlık..

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Nilay bir dahakine kasarla deniyecegim:) sagolasin:))

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Sevil merhaba uzun ara verdin umarim keyifler iyidir?? sos nefis oluyor tavsiye edilir..sevgiler:)

Heyyfi dedi ki...

Ne zamandır buralarda yoktum ve buralara balık mevsimi gelmiş :)
Somonu da çok severim ama sos çok hoşuma gtti. Kolaycada yapılacak gibi görünüyor.
Sizleri çok özledim canım...
Sevgiler gönderiyorum...

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Heyyfim hosgeldin bende ozledim seni:))balik hep ayni buralarda asil mevsim Turkiyede:)) bende sana sevgiler gonderdim.Keyifli hafta sonu diledim.

VuslaT dedi ki...

Balık benim yiyeceğim. Bayılırım en sevdiğim et cinsi. Her gün yiyebilirim. Ellerine sağlık canım.