27 Mayıs 2013 Pazartesi

BALIK SOS...

Güzel ve güneşli br haftaya başladık-umarım..Hafta sonundaki soğuk hava bir gece evin ısıtıcısını bile açtırdı..Güneş olsada rüzgar herşeyi bitiriyor, soğutuyor  havayı: hırkalara, ceketlere sarılmadan dışarı çıkamıyoruz ama yinede güneşin olması bile artık ızgara zamanı, içerde yemek pişirmek yok, herkes bahçeye dedirtiyor ve özellikle akşam üzerleri herkesin bahçesinden ayrı-güzel ızgara kokusu dağılıyor..hal böyle olunca sebzeler bile ızgaraya taşınıyor..yaşasın yaz geliyor:) Türkiye oldukça sıcakmış, serin seviyorsanız buralara gelin derim..bir gün yaz bir gün kış..arada şikayet ediyoruz artik yeter bizde ısınalım diye ama bu haftadan itibaren daha çok sıcak hava olacakmış,,rüzgar olmasın razıyım:) Herkes ızgara başında olunca dün akşam bende hem tatlı patates ve biber karışımını hemde balıkları ızgarada yaptım..(yani BBQ de yaptım..hani biliyorsunuzdur emiminde, bilmeyen olupta BBQ yaptım diye duyarsanız aklınızda olsun oldukça büyük, tüplü ızgaralar burada herkesin bahçesinde..hatta kimi tüp kullanmayıp içine kömür doldurup, kömürdede pişiriyor hemde lezzeti açısından mutlaka daha güzel oluyor, sanırım Türkiyedede vardır artık bahçesi olanlara hatta balkonlara bile ideal ızgara çeşidi) Evet tatlı patates le başlayım..iki adet patetesi iyice yıkayıp incecik kesin..1 adet herhangi çeşit biberi minik doğrayın, folyo üzerine pişirme kağıdı koyup önce biberleri, üzerine tatlı patatesleri koyup az zeytinyağı gezdirip, tuz ve taze çekilmiş karabiber ilavesi ile folyoyu kapatın ve bir kenarda bekletin...




Balıklarımız 3 parça idi, ikisi mahi mahi biri somon..Istediğiniz beyaz etli balık çeşidi kullnabilirsiniz..Buralarda taze balık olayı varsada ne kadar taze oluyor bilemediğimden Okyanus balıklarını da, çiftlikte yetişmişlere tercih ettiğimden, genelde tek- tek dondurulmuş olarak paketlenmiş, Somon, Mahi Mahi veya Tilipia çeşidimiz buzluktan eksik olmaz..bazen taze satılan somon yada bizim lüferlere benzeyenleri(ismini unuttum) alsamda, dediğim gibi balıktan çok anlamadığım için ve kafa, göz, deri, kuyruk kemik bana göre olmadığından steak tarzı olanlar herzaman tercih sebebi oluyor..öyle balık temizlemek, ayıklamak bana göre değil:)
Aslında paylaşmak istediğim sadece balıktaki sos..yoksa ızgara balıkta bir özellik yok..Birde ben hazır-herçeşit sos ada karşıyımdır- mümkün olduğu kadar doğal hazırlamaya çalışırım ama tabiki alınan her malzemede farklı içerikler olduğundan yine çok organik olmaz ama..kendi kendimi kandırırım biraz daha sağlıklı diyerekten..


Malzemeler: 3-4 parça balık için
1 yemek kaşığı yoğurt
1 tatlı kaşığı hardal
1 tatlı kaşığı mayonez
1/2 tatlı kaşığı kırmızı acı toz biber(Paprika)
4 sap dereotu-ince kıyılacak
taze çekilmiş karabiber-az tuz
3-4 yemek kaşığı z.yağı
Bir miktar folyo ve pişirme kağıdı(balıklar için)
Yapılışı:
Bir kase içine, malzemelerin hepsini koyarak iyice karıştıralım, balıklarımızı, donmuş halde paketlerinden çıkarıp(Yıkanmış ve temiz satıldıklarından tekrar yıkamıyorum, ama siz arzu ederseniz  taze balık kullanıp yıkarsınız ve iyice kurularsınız) pişirme kağıdı koyulmuş folyonun üzerine yanyana dizelim..üzerine sosumuzu dökelim..ve paket şeklinde kapatıp, önceden az ısınmış ızgara üzerine koyup yanınada tatlı patates paketimizi koyup ızgaranın kapağını kapatalım(Kapak yoksa- açık kalacak tabiki:) ) 15-20 dk. içersinden hem sebzemiz hemde balığımız pişsede yinede balık paketini açıp, balıkların pişip pişmediğini kontrol ederek ızgaradan alalım ve sebze ve arzu ettiğiniz ilavelerle -pilav, salata vs.- afiyetlen yiyelim..


Ah yanındada taze çilek, buz ve meyveli yoğurt karışımından yapılmış içecek vardı:)
Gönlünüzce mutlu keyifli hafta diliyorum...

48 yorum:

bücürükveben dedi ki...

Valla benim gibi otoburların bile canı çekecek fotoğraflar:) afiyet olsun Emel'ciğim, tatlı da güzel gözüküyor...ya çok sıcağı ben de sevmem evi satıp sizin oraya geleyim:)))sevgilerimle...

Bulbulunyeri dedi ki...

Canım,
ellerine sağlık. Nefis görünüyor. Bahçede yemek yemek ve oturmanın zevkini yaşamak için yazlığı bekliyorum. Sanki yenilenmiş gibi hissediyorum kendimi açık havada.
Sevgiyle kal.

AslıASLI dedi ki...

Canım Dostbahçem bizde bu sene ilk bahçede mangalımızı yaptık ve evet haklısın havalar çok sıcak :) sen sıcağı sevdiğin için inşallah bir an önce havalarınız düzelir diyorum.
Balığı bizde folyoya sarıp pişiriyoruz genelde ama daha çüpra yapıyoruz. Umarım doğru telaffuz etmişimdir :) işte bende hazır sosları hiç sevmiyorum içinde mutlaka katkı maddesi vardır gibi geliyor. O yüzden kendimiz yapıyoruz.
Ellerine sağlık çok nefisler ve o çilekli içeceği yapıcam bende :)
Mutlu ve güneşin açtığı günler diliyorum...

VuslaT dedi ki...

Heyyyyy bloger arkadaşlar, balık o kadar lezzetli olmuş ki, tadından Emel kendinden geçmiş veee bu günü Hafta sonu sanıvermiş. Bu gün hafta başı emelcim anlaşılan mohikanlar şahaneydiii..
Yeni bestem:
Mohikanları her yiyişinde,
Çıtır çıtır yanan mangal üzerinde,
Ve gecenin güzel kokuları eşliğinde
Ben geleyim aklına...

Şaka bir yana sos tarifini aldım canımsın. Sos tarifleri biriktiriyorum. Bende sana yazacaktım değil mi?..Yarın yazarım. Ellerine sağlık afiyet olsun. En derin sevgilerimle sarıp sarmaladım seni..


VuslaT dedi ki...

Bana iyi uykular sana iyi sabahlar:))

Hanife Mert dedi ki...

Eline emeğine sağlık Emel hanımcığım... Hangi ülkedesin bilmiyorum. Öyle güzel anlatıyorsun ki, imrenmemek elde değil. Bizler apartmanda olunca piknik keyfi pek mümkün olmuyor. Mutlaka şehir dışına çıkmak gerekiyor. Balık tarifini deneyebilirim ilk fırsatta...
Sevgiler.

Heyyfi dedi ki...

Canım, ne kadar güzel anlatmışsın öyle:)
Ama bana göre değil bu bahçe ve mangal işleri. Çok işi var. Ben o kadar detaylı hazırlıkları ancak katılımcı olarak seviyorum:)
Tembelim, bunu kabul ediyorum :)))
Mis gibi kokular yayılmıştır sanırım etrafa...

Güzel havalarınız bol olsun canım arkadaşım...
Öpüyorum seni...

Unknown dedi ki...

Ben serin sevenlerdenim Emelciğim:) Bu nedenle benim oralara gelmem farz oldu artık.:)Yaz nasıl geçecek kara kara düşünüyorum. Bu arada balığın sosu harika, içinde yoğurt olması enteresan. Ben genelde, marine ederken kırmızı et ya da tavukta yoğurt kullanırım. İlk fırsatta denemem lazım.:) Ve tatlı patatese de hayranım lezzet olarak. Çok sık bulamıyorum, bulduğum zamanda kaçırmıyorum:) Sevgiler arkadaşım :) Afiyetler olsun:)

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Mujdecim bencede sen buraya gel..tam yanmizdaki ev satilik suan ne dersin?:) extra odamiz var bizdede kalabilirsin ev almasanda...bir dusun derim..bugun havamiz gercekten miss gibi..aksamuzeri bahce keyfi yapabilirim senin icinde..sevgiler:)

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Bulbulun yeri..hava guzel,ilik ve gunesli olunca insan bir baska oluyor..umarim yakin zamanda yazligin keyfini cikarmaya baslarsin..sevgiler ve keyifler olsun diyorum:)

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Canim Aslim, bahcedeki izgara keyfi yada balkonda bir baska oluyor..sicagi seviyorum ama gunesi cok sevmiyorum:( alerjimi ne bu yastan sonra kizarip kasiniyorum..ve rahatsiz ediyor ama golgede de olursam ve gunes sicaciksa keyfime diyecek olmuyor..
Cupra baligi bence benim donmuslardan cok daha lezzetlidir..buradakilerden anlamadigimdan mecburen donmuslara el atiyorum:( Cilekler evdeydi baktim biraz yumusamis atmaya kiyamadim blendirdan gecirdim gayette guzel icecek oldu..dene sende evdeki olmus meyvelerle:)) bazen dondurma da katiyorum..biraz kalori oluyor ama olsuunn..sarildim canim sevgilerimi gonderdim..

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Vuslatttt ne fenasin bana hergun hafta sonu oldugundan kendimi kaybedip oyle dilekte bulunmusum:)) ama duzelttim:))aklima herzaman geliyorsun artik oyle alistimki yogurt ve peynir yerken bile aklmidasin..ee artik sos gelsin senden ama soyle sadece sos olarak ta yiyebilecgim tarz olsun..yani sebze batirip kraker batirip cinsten ok.? Bekliyorum.. sevgilerimi yolluyorum sicacikkk bir oglen uzerinden:))

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Vuslat erkenden yatiyormusun??? henuz erkeen..

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Hanife Mert, tesekkur ederim, Ben Kanada da yasiyorum Toronto civarlarinda:) biraz uzakim yani memleketten..Baliktaki ozellik sos guzel ve lezzetli oluyor ozellikle donmus baliklara biraz daha lezzet katiyor ama sizler taze balik ile deneyebilirsiniz..Sevgilerimi ilettim:)

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Heyyficim, anacim sen beni hamaratmi saniyorsun..onan bu mangal izgara isi evin icinde pisirmekten cok kolay ve pratik..at izagaray oldu bitti..bahce ile ugrasan ben degilim hssss..kimse duymasin..ben sadece hazir toplayici ve yiyiciyim..ama BBQ isini seviyorum acikcasi..ama illede kadeh sarabim yada 1 sisede olsa bira(yaz zamani) olacak bana :))Millette sanacak beni hergun her saat iciyorum hasa yok oyle ama 1 kadehte olsa sarabimi seviyorum napim:)) sarildim..(bak buraya gelirsen sana en pratik tarafindan ogretirim izgara isini:))

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Nilguncum buyur gel arkadasim..bu yaz sanmamki cok sicak olacak simdiye kadar hergun farkli bir havadayiz..yaz ve kis -ikisinin arasi ise yok..bugun fena degil bahcede oturulacak gibi..hala hazirlayamadik verandayi havalar nedeni ile umarim bu hafta..bak hafta sonu gelirsen herseyi hazir ederim senin icin:))) bu sos cok kolay pratik ve lezzet veriyor bir ara denersin istersen..iyi aksamlar canim sevgiler:)

Nurşen Aksoy dedi ki...

Emelcimmm eline koluna sağlık,keyfin bol olsun..Nasıl güzel bir balık sofrası bu..Nefis olmuş..Sosa bayıldım..afiyet şeker olsun..Bahçede bir kadehde benim için içç canım..sevgilerimle..

PaSaSofraM dedi ki...

nefis olmus bende cok severim soslari

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

PasaSofram tesekkur ederim:)

Unknown dedi ki...

İzmir'e yaz geldi bile yakında deniz sezonunu açarız galiba:))balık ve içecek harika görünüyor eline sağlık:)sevgilerimi yolluyorum:)iyi haftalar...

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Elifcim ne guzel sizler iyice isindiniz..bizde ins.diyoruz yakinda:) umutsuz degiliz yani..sanada guzel bir hafta olsun sevgiler Canada dan:)

keyiflisofram dedi ki...

Balık şahane görünüyor ,afiyetler olsun hele bahçe keyfi ile birleşince başka güzel oluyordur.
sos tarifine bayıldım ellerine sağlık
sevgilerimle...

Kurabiye Atölyesi dedi ki...

her zamanki gibi harika görünüyor :) balığa bayılırım birde sosla harika olur

Depresif Ayu dedi ki...

Benim gibi yılda 2 bilemedin 3 kere balık yiyen birinin bile canını çektireceksin arkadaşım :)

Ben pek balık yemem ama yediğimde de levrek, çipura ve mezgit tercih ederim. Bazen de sardalya yerim.

İstanbul Kazan Ben Kepçe dedi ki...

Her zamanki gibi güzel bir sofra ve lezzetli göze hitap eden yiyecekler :)Ellerine sağlık ve afiyet olsun canım :)

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Cizel Pezuk tesekkur ederim bahce keyfi guzel oluyorda dogrultamadikki su havalari..bir gorseniz suan kapkara gokyuzu ve yagmur:( gunesli gunler gelecek elbet umudumu yitirmedim:)) sevgiler..

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Damla Baser tesekkur ederim..kolayda olsa lezzet verenler her daim kabulum:) sevgiler

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Ayucum biz senin yediklerini bulamayinca ancak bunlarla idare ediyoruz ama yok biz senede degil haftada 2-3 kez yiyoruz:) Keyfin yerinde..mutlulugun sonsuz..hep oyle olsun..sevgiler:)

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Busra Kahveci cok tesekkur ediyorum cok gezip farkli seyler yiyemeyince evde farklilik yaratiyorum bende arada :)) sevgiler

ilhan dedi ki...

Mahi mahi balığını çok merak ediyorum. O da somon türü zannedersem. Benzer bir şekilde benzer balıklarla ve sosu da farklı olarak ben fırında yapıyorum. Sosunu not ettim. Eline sağlık.

anne eli gibi dedi ki...

oh oh miss,bahçesi olanlara ne çok özeniyorum bir bilsen.Biz de bu beton yığınlarında çürüdük valla :)keyfiniz daim olsun,eline sağlık canım...

Bak Bu Harika dedi ki...

Balığı ter türlü çok severim. bu hali ile de denemek lazım. Ellerine sağlık

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Anne eli gibi tesekkur ederim..bahce guzel guzel olmasina ama birde havalar musait olsa artik yeter diye isyan edesim var..bugun 3.gun yagmur hep yagmur:( sevgiler.

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Bak bu harika tesekkur ederim..bir musait aninizda bu sos ile denerseniz tadini seveceksinizdir..sevgiler:)

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Ilhan mahi mahi somon a gore cok daha az yagsiz ve kuru bir balik..eti daha sIkI..Okyanus baligi diye biliyorum..buzlukta satiliyor burada belki bir gun Turkiyedeki marketlerdede olur nerdeyse yok yok orada..senin balik yemeklerinin soslarin yaninda benimki neki..ancak ehh idare eder modunda:))

Yaşamın kıyısında dedi ki...

Ziyaretiniz ve yorumunuz için çok teşekkür ederim. Bende güzel blogunuzu ziyaret ederek yeni lezzetlerle tanışma fırsatını buldum:))
Sevgiler...

vişnap dedi ki...

Şekerciğim gel istavrit yiyelim seninle burada ellerimizle miss misss.Emel'imm bu balık sosunu bir daha ki balık yapışımda mutlaka deneyeceğim canımmm .Dediğin gibi bundan böyle artık bahçeler de ,teraslar,da balkonlardayız yaşasın yaz ahhh bir de sıcak olmasa acaba senin oraya mı gelsem ben tatlım.Canısı çok öptümmmm.

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Ah canim Visnapim..sen benim icinde ye bolca istavrit, cinokop taze taze miss gibi balik kokusu duyarak..gel canim gel..bugun 35 derece idi..yarin 30 sonra 25:)) ama bugun ilk kez bu kadar sicak oldu..yanliz yagmurumuz bol bu sene..hic dinmeyecekmis gibi her gun yagiyor nerdeyse..sen yinede orada gez sicak sicak deniz kenarinda pufur pufur..ama gelmek istersen buyur beklerim yanlis anlama ha hani hava icin gelme diye diyorum benim icin geleceksen gel:))Sarildim canim bende.

Renkli Dünyam dedi ki...

Canım ellerine sağlık,negüzel hazırlamışsın valla canım çekti... :)
Hepinize afiyet olsun.Sevgiler.

Adsız dedi ki...

Havalar bir değişik bu sene. Dün haziranın birinde rüzgarlı ve yağmurlu bir hava vardı ve gece oldukça serindi. Mevsim ayları sanki bir evvelki ayı takip ederek ilerliyor.
Ancak her mevsim ve iklimde tariflerin her zaman lezzetli görünüyor:-)

Ellerine sağlık,sevgiler...

Asiye VURAN dedi ki...

merhaba tarifin çok güzel sanırım ızgaranız bizim kara denizde guzine diyoruz öyle bir şey olmalı keşke ızgaranın resmini de çekseydiniz çok merak ettim şimdi balığa bayılırım bende kafasıyla pişirmem ellerinize sağlık sevgiler

Gamze Esra Ersöz dedi ki...

Yaptıklarınız çok lezzetli görünüyor, ellerinize sağlık.

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Yasamin kiyisinda cok tesekkur ediyorum, geciktigim icin kusura bakmayin:)

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Renkli Dunyam tesekkur ediyorum..sevgiler :)

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Sevgili Destiny evet havalar bir degisik bu sene..dun sicak simsciak bugun serin, yarin yagmur obur gun kimbilir nasil..her an hazirlikliyiz havalara..bu aralar blog ziyaretlerini ihmal ediyorum biliyorum affola:) sevgiler..

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Asiye hanim merhaba uzun zamandir yoktunuz? Hersey yolundadir umarim..Birdahakine ceker sizin icin paylasirim buyukce bir izgara..her evin bahcesinde bulunan..tesekkur ediyorum sevgiler.

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Yasam Izi cok tesekkur ediyorum, sevgiler:)

MAZES dedi ki...

mayıs ayı bizde çok sallantılı ,o kadar ki hastalıklardan baş kaldıramıyorum,üstelik de çoğu ilaçlara alerjim varmış,sallanıyorum ,ama direnmeye de devam etmeye çalışıyorum ,sen sen ol kendine dikkat et bu havalarda .Mangal keyifler başlamış ,afiyetler olsun canım.