9 Ocak 2013 Çarşamba

YENGEÇ ETLİ SOS

Sos lardan başlamışken, yine sos la devam edeyim..Bu resimdeki sos benim tarafımdan yapılmadı,  Ali tarafından yapıldı(komşumuz): her gittiği yere yapıp götürdüğü yada her evine gittiğimizde mutlaka masada yerini alan ve Ali nin sos dediğimiz yengeç etli dip/sos..Aslında ben çok deniz ürünleri seven biri değilim, balık haricinde, birde özel ekmek kırıntısına batırılmış ve kızartılmış karides, yada kalamar haricinde; dolayısı ile her seferinde denemem için ısrar edildiysede (kesinlikle tadına bakmadığım halde) hep sevmiyorum - istemem der geçerdim, ama geçenlerde arkadaşlarda iken yine masada yerini alan sos neden bu kadar özel, neden bu kadar çabuk bitiriliyor deyip şöyle ucundan tadına bakayım diyerekten kraker in üstüne az birşey sürdüm..amanın, o nasıl güzel bir sosmuş öyle..boşuna hemencik bitirilmiyormuş..bunca zaman tadına bile bakmadan “ben sevmem“ deyip te geçiştirdiğim, ama o gece nerdeyse yarısını bitirecek kadar yiyip..tarifini versene deyip, verilen tarif sonucundada son derece basit ve kolay bir sos olduğunu ögrenince sizlerlede paylaşayım istedim..malzemeleri istediğiniz şekilde kendiniz ayarlayabilirsenizde (tadının çok değişme ihtimali olduğunu sanmıyorum-biraz ekşi yada tuzlu olmasından başka , kullanılacak peynir çeşidine göre) yinede ilk denemeyi verdiğim ölçüye göre yaparsanız sonrakilerde kendinize göre azaltma yada çoğaltma yapabilirsiniz.


Malzemeler
1 ad. “çorba kasesi büyüklüğünde“ ısıya dayanıklı kase
1 su bardağı yengeç eti-(Crab meat)(Sanırım büyük marketlerde bulunur)
1/2 pk.krem peynir (125 gr)
1 su bardağı dolusu karışık rendelenmiş cheddar ve mozzarella peynir
1 kaç damla limon suyu(isterseniz)
az acı pul biber(isterseniz)
Yapılışı:
Yengeç etini küçük parçalar halinde kesin ve bir kaseye alarak, yarım paket krem peynir ile birlikte karıştırın, içine az pul biber ve birkaç damla limon suyu ilave edip, rendelenmiş peynirin yarısınıda ilave ederek tekrar karıştırıp, ısıya dayanıklı kaseye boşaltarak üzerini düzleştirelim ve  kalan rendelenmiş peyniride en üste döküp, 350’ ısıtılmış fırına koyarak peynirler eriyip hafif kahverengi renk alana kadar 10 -15 dk.kadar fırında tutalım. Ve elimizi yakmadan fırından kasemizi çıkarıp, servis tabağına alıp, yanındada tuzsuz krakerler yada incecik dilimlenmis kahverengi ekmek yada pide lerle servis yapalım..Hafta sonları gelen arkadaşlarınızla, sevdiklerinizle yada sadece kendiniz için kolay, lezzetli, belkiii azcık kalorili ama bir okadarda “nefismis yahu“ yengeç etli sos umuz hazır. Umarım benim gibi “ben sevmem“ demeyip, dener ve beyenirsiniz..AFİYET OLSUN.

Not: Yengeç eti hazır kesilmiş küçük parçalar olarak ve kullanıma hazır satılıyor buralarda..(Ayrıca pişirilmiyor- alınan paket üzerinde belirtilir)Genelde King-Crab Meat diye satılıyor, hani marketlerde görürseniz alın diye..Birde mutlaka krem peyniri kullanmanız gerekiyor ama rendelenmiş peynir için istediğiniz bir başka çeşitte kullanabilirsiniz, hatta içerisine incecik kesilmiş taze soğan, sevdiğiniz başka baharat ta ilave edebilirsiniz..Baştada bahsettiğim gibi kendinize göre hazırlayabilirsiniz yani..Miktarıda arzuya göre çoğaltıp, azaltabilirsiniz..

60 yorum:

bücürükveben dedi ki...

Günaydın canım, yengeç denince aklıma hep Tenten'in 'Altın Kıskaçlı Yengeç' isimli macerasının kapağı gelir:))))

Komşunuz çok seviyor ki, her gittiği yere taşıyor:))çok hoş:)

Ben malum tarifle ilgili yorum yapamayacağım:)yeğenim okumalı bayılıyor bu tür şeylere.Çin mutfağı filan da çok seviyor hatta çubukla yemeği bile biliyor bana verseler tutamam:)))

Ben başka şey anlatayım mı sana?:)

Geçen gün lahana dolması yapmaya kalktım. Küçük bir lahana aldım, yıkadım,yapraklarını ayıkladım,haşladım ve zarzor 10 tane anca sarabildim. Ayol yemek deyip geçmemek lazım rahmetli annem ve saran diğer insanlar nasıl beceriyor bunu? Yok katiyen yapamadım, ya bir püf noktası var ben bilmiyorum,ya bende beceriksizlik, bir daha tövbe:(ziyan oldu lahana:(( işte böyle:))

canım sevgilerimle...
ben yiyemesem de sana afiyet olsun:)

huuuubakbi dedi ki...

çanakkale de kaldığım yıllarda paula yengeciydi galiba adı onu tutar hemen deniz kenarında ateşte çeviriverirdik...çok lezzetli olurdu..o geldi aklıma bak şimdi ...sevgiler cnm

MAZES dedi ki...

metroda gözüm hep bu yengeç etine kayıyor ....hmmm,gittiğimde alayım .Yapanın ellerine sağılık,yiyene de afiyet olsun diyeyim bir de.

pembe kekik dedi ki...

Yengeç etini çok sevdiğim için bu sosu da seveceğimden eminim. Peynirle hiç denememiştim. Çok merak ettim şimdi.Arkadaşınızın da sizin de ellerinize sağlık. Sevgiler.

Heyyfi dedi ki...

Canım, öyle bir anlatmışsın ki tadına bakmak istedim ve çok merak ettim. Önyargını bu kadar net bir şekilde yıkmış olması, çok lezzetli olduğuna işaret.
Eğer marketlerde rastlarsam deneyeceğim.
Ellerine sağlık canım arkadaşım...

Hanife Mert dedi ki...

Merhaba, dost bahçesinden lezzetler
sizi izlemeye aldım...
yengeç etli sos isminden dolayı olacak ki, biraz garip geldi.. Eminim tadı güzeldir.
Emeğinize sağlık..
Hoşça kal.

Gurme Şirine dedi ki...

eee o zaman komşunuzun ellerine sağlık :))

Ferkay dedi ki...

Buralarda yengeç eti bulamayacağımdan deneme şansım yok ama ellerine sağlık canım..

Lezzet Senfonisi dedi ki...

Bizim evde, denizden babam bile çıksa yerim durumu var :)) fakat yengeç etini denemedik henüz, çok orjinal bir sos en kısa zamanda marketlerde arayışa geçeceğim, zira çok merak ettim.
Sevgilerimle...

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Mujdecim, tenten i bende cok okurdum, Tommiks texas falan..ne gunlerdi ya..gecen Turkiye gidismde Texas bulup almistim yol boyunca okudum kitaplari:)) halada severim..
Yengec eti sen sevmezsin ama yegenine soyle belki o yapar yer bir hafta sonu yanidada guzel bir kirmizi ile:)) Demissin ya yemek yapmak zor diye sende en zorunu secmissin arakadsim lahana dolmasini bende yapamam daha dogrusu buradakiler oyle sertki kabuklar haslasanda saramazsin:( puf noktasi varsa kolay sarmanin ogrenirsen banada yaz:)) sevgiler canim:)

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Mormenekseler tadini bildigine ve sevdigine gore denk gelirsen alip bunuda dene yapipta:) seveceksindir eminim ..ben senelerdir agzima koymadim sevmem sevmem diye ama megersem guzelmis:)) sevgiler..

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Mazesim bulursan al bir dene az birsey de olsa..gercektende afiyet oldu:)) biraz dikkat etsem iyi olacak ama neysem..sevgiler canim

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Pembe Kekikcim mutlaka dene firsatin olunca..seversin sende..tesekkur ederim, sevgiler..

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Heyyficim ben bazen on yargiliyimdir bana ters geliyorsa yemem diye tuttururum tadini bilmesemde ama sonrada boyle olur iste yarisini yerim hehehe..firsatin olursa dene derim..daha kucuk olcu yapabilirsin denemelik..daha kucuk kap kullanarak..sevgiler canim:))

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Hanife, ziyaretiniz icin tesekkur ederim..evet banada ters geliyordu ama hicte fena degilmis:) sevgiler.

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Sirinem komsuma soylerim:)) sevgiler:))

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Feray aklinda bulunsun belki denk gelirsin ve denemek istersen diye:)) sevgiler..

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Lezzet senfonisi ozaman bu tam sizlik gerci peynir yengec etini kapatiyor gibi ama sosun ozelligi, denersen bildir sonucu..sevgiler..

Hayat Mutfakta Guzel dedi ki...

aslında ilk defa gördüğümüz lezzetlerin tadına bakmaya çekinmemek gerek, bazen görünüş aldatabiliyor ya da içinde kullanılan bir malzeme bize göre uygun olmayabiliyor ama tadı çok farklı olabiliyor, onun için azıcık ucundan bile olsa denemek gerekli bence, geçte olsa iyiki bakmışsınız tadına, böylece bizde yeni bir tarif öğrenmiş olduk, teşekkürler...

Depresif Ayu dedi ki...

Nedense midye dışında diğer deniz canlılarını yiyemiyorum. O da midye dolma olmalı. Herkes bayıla bayıla anlatır ama kemirir gibi köşesinden bir parça tadına baktığımda hoşuma gitmedi hiç. Belki de hayvancıkların bacakları antenleri falan aklıma geliyor.

İzmirlilerin yüz karasıyım sonuçta :)))

*mehtap dedi ki...

yengeç etinin tadını bilmiyorum ama tarife bakarsak benimde bir parça ekmek bandırasım geldi.Sevgiler.

anne eli gibi dedi ki...

bende balıktan başka deniz ürününü ağzıma bile süremiyorum ama öyle bir övmüşsün ki benim bile yiyesim geldi :)arkadaşının eline sağlık,hepinize afiyet olmuş..

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Hayat Mutfakta Guzel, cok dogru yazmissin ama ben biraz garipmiyim ne :) aklima yatmiyorsa hic denemem, ama sonra boyle cok sevecegim birseyde cikiyor ortaya o ayri..birde kolaymi kolay.. belki bir gun denersin..sevgiler:)

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Depresif Ayucum Izmirlilerin yuzkarasi degilsindir canimm bazilarimiz yiyemez hersey, bende senin gibiyim mesela midye dolma yaparim misafirlere bazen ama ben yemem onuda, hic tatmadim, ama bunun yaninda escargo/sumuklu bocegede bayilirim..bulunca hic kacirmam:)..biraz cins imdir bende :)) sevgiler..

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Mehtapcim birdahakine ben senin icinde bandirir yerim istersen, alistim nasilsa:)) sevgiler

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Anne eli gibi..bugune kadar cok direndim ama sonunda yedim:) iyide ettim diyorum simdi:))yinede peynir tadinla karistigi icin yedim galiba diyorum..bu arada senin baharatli kurabiyelerden yaptim:)) heyy nefisler..

Igne oyam dedi ki...

ben tadını bilmem hiç yemedim ama siz beğenmişsiniz afiyet olsun size

tubanne dedi ki...

Off bu çok güzel birşeye benziyor ama ben yapsam kimse yemez ki,eşim çok önyargılı bu konularda.Birgün bir yerde görürsem şayet kesin denerim:)Bundan sonra marketlerde daha dikkatli olacağım,hiç gözüme çarpmadı yengeç eti,ama dediğin gibi büyük marketlerde vardır,öpüyorum çok:)

Kurabiye Atölyesi dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Kuzununannesi dedi ki...

bayılırımmmmm yengecccceeee olsada yesem dedım hemen:))) bu arada cekılısıme beklerım ..sevgılerr

http://www.kelebegingozunden.com/2013/01/hediyeeee-varrrrrrrr.html

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Igne Oyalarim tesekkur ederim sevgiler..

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Tubanne, sayet bulursan, misafir gelince yapip ortaya koy..ozaman hem cabuk biter, hem belki esinde azcik ucundan tadar..oda benim gibi onyargili anlasilan..yememde yemem diyenlerden:) Bende optum ikinizi..

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Damla Baser, onca zaman yemem dedim ama sonra cook beyendim:)Gercekten guzeldi!Kaliplardan bakacagim bulunca alacagim..cok hosuma gitti cunku, iznin icinde tesekkur ediyorum sevgiler.

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Kokos Kelebek, cekilisine katilmak isterim ama birde cikarsa buralara kadar gondermek zor olur diye "kimseninkine" katilmiyorum:)) ama bakacagim yinede ..tesekkurler sevgiler..

AslıASLI dedi ki...

Yeni tatlara açığım hatta balığı çiğ olarakta yerim. Hani sushi falan değil ayıklarken yerim :)
Yengeç hiç yemedim ama diğer deniz ürünlerinin çoğunu yemişimdir :)
Senin önerilerin çok değerli benim için, olurda alırsak mutlaka denenecektir.
Birde insan hiç denemeden asla yemem dememeli dimi dostbahçem? böyle böyle bir sürü güzel tattan mahrum kalıyoruz.
Ellerine sağlık.

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Aslicim bulursan dene mutlaka seversin . Hatta guzel bir kirmizida eslik ederse dahada sevilir:) bundan sonra ne bulursam deneyecegim yemem demek yok:) keyifli guzel bir hafta sonu diliyorum.

Alyaminahome dedi ki...

Merhabalar, hiç yengeç eti yemedim ama çok güzele benziyor.Denemek lazım komşunuzunda sizinde ellerinize sağlık sevgiler

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Ilknur merhaba..ziyaretin icin tesekkurler:) yengec eti bulunca alin 1 kerelikte olsa denemek lazim. Sevgiler.

pasta köşesi dedi ki...

oh ne güzel afiyet olmuş ablacım hepinize deniz ürünlerini severim ben ama henüz yengeç yemedim senin bu yazından sonra mutlaka denerim o zaman ölee tatlı anlatmışsın ki herşeyi :) mutlu haftasonları :)

BOŞNAK KIZI dedi ki...

çok değişik bir lezzet yengeç etini daha önce denememiştim ama yorumlara bakılırsa çok lezzetli denemek lazım :) ellerinize sağlık :)

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Pasta kosesi tesekkur ederim canim..ben herkes icin yedim:)) ama sen yine dene buldugun zaman.. guzel bir hafta sonu diliyorum, sevgiler:)

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Bosnak kizi ziyaretin ve yorumun icin tesekkur ediyorum. Guzel bir hafta sonu diliyorum sevgiler

siyah kuğu dedi ki...

Canım ben yengeç burcuyum:))))
ellerine sağlık.

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Siyah kugum bende yengecim:)) iyi geceler sana:)xo

siyah kuğu dedi ki...

Demekki ondan bu kadar kanımız ısındı :))) iyi geceler canım öptüm.

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Belkide:)) burada saat 5 aksam yemegi hazirligi..gel hadi:) bende optumm

Adsız dedi ki...

ya okudum da yapması zor geldi!!!
Herkese ve bana bir ALİ komşusu dilesem:-))))..

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Destiny yapmasimi zor geldi..yahu birsey yok yapilacak karistir peynirle yengeci at firina oldu bitti:)) Yada sanada kisa zamanda boyle komsular nasip olsun deyim komsuda piser bizede duser misali:)) sevgiler canim.

durutarifler dedi ki...

Ben de tam tersi denizden babam çıksa yerim.
Bu dip sos tam benlik
Ellerine sağlık arkadaşınızın
Sevgiler

VuslaT dedi ki...

Canımmm benim yerimede yapıp yermisin sen?. Burda yengeçi nerden buabilem ki?..
Sık giremiyorum ama çok özlüyorum haberin ola..
Güzel bir hafta dilerim.. Çok öptüm..

Unknown dedi ki...

komşunuzun ellerine sağlık..bende balıktan ve kalamardan baska deniz ürünü asla tüketmezken gecen yıl tatilde yediğim yengeç etli salataya bayılınca yengecle ilgili tüm düşüncelerim değişmişti..:))yengeç bulabilirsem bu sosu denemek isterim eminim harikadır ..
sevgiler..

ilhan dedi ki...

Ben bu tarife bayıldım ya. Yengeç etleri konserve olarak var, bir de dışı turuncu, içi beyaz yengeç bacağı satılıyor. Hangisi uygun acaba? Çok güzel bir paylaşım olmuş, eline sağlık. Not alınmıştır.

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Nilay ozaman bir ara deneyip tadina bakacaksin demektir:)) Arkadasima da soylerim..sevgiler:)

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Vuslatcim bende ozluyorum seninde haberin ola:)) Olsun canim onemli olan saglik ve keyfinin yerinde olmasi..kalpler bir olsunda..sevgiler :)

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Sevil yengec konusunda bu sostan sonra benimde fikrim degisti..ama peynirdenmi ettenmi bilmiyorum suan..birdahaki degisik denemelere kadar simdilik yengec i seviyorum:) Bulursan sayet az da olsa denemeni tavsiye ederim..sevgiler

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Ilhan bence disi turuncu ici beyaz olan bacaklardan alip kucuk dograyarak yap..(Burada satilan -sos lar salatalar icin- disi turuncu ici beyaz ve incecik dogranmis, plastik vakumlu ambalajda satiliyor) dolayisi ile konservesinden olan yerine bacaklari alip yaparsan daha iyi sonuc alabilirsin "diyorum". Bu aralar mesgulsun sanirim:)

mavii dedi ki...

Nasıl başarıyorsun bunu? Taa uzaklardan bir insanın yüreğine nasıl dokunabiliyorsun? Sayende kendimi özel hissettim ablacım yorumunu okuyunca ne kadar vefalı bir insansın.Çok haklısın bloguma bakamıyorum. Yoğunluk normal hayatın akışı ama blogla ilgilenmek bana çok iyi geliyordu.Sanırım asılmalıyım çok mutlu ettin beni
Yengeç eti hiç yemedim ama eşim bayılır öyle şeylere o güzel ellerine sağlık ablacım

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Maviim ya bak simdi gozlerimi doldurdun:) Canim aslinda bakma blog da insanin epey vaktini aliyor bazen istesende vakit ayiramiyorsun aklinda kaliyor ziyaret edemiyorsun..hele kucuk cocuklar sahibi olup birde hayat telasi ile mesgulsen, olduramiyorsun..onemli olan orda bir blog oldugunu bilmek:)) esine icin dene bu sos u birgun..cokta basit..sevgiler canim..

Deniz dedi ki...

Yengeç etini daha önce denemiştik ve o haliyle hoşumuza gitmemişti. Ama bu şekliyle de denemek gerek bence de. Abim bayılacaktır hele buna. Migros, Carrefour gibi büyük marketlerde var buralarda da. Ellerine sağlık.

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Denizcim,sadece eti olarak bende sevmem ama bence bunu bir ara alip daha az olcude dene derim, eminim seveceksinizdir..sevgiler