1 Mayıs 2012 Salı

BAKLA

Seneler öncesinde Türkiyede yaşarken hiç sevmediğim yemeklerden biri BAKLA idi...Annem ne zaman pişirse tadına bakmaz ve suratımı ekşitirdim bunu kim yer diye..sonra yaşamıma buralarda yaban ellerde sürdürmeye başlayınca uzun seneler hep bakladan uzak durmuş, birkaç sene öncesinde bir yemek davetinde masadaki baklaya şöyle bakim deyip ağzıma bir parça atmış ve o gün sanırım annemin pişirdiği yemeklerin özleminin aslında içimde ne kadar yer etmiş olduğunun ve baklayı bile hiç yememiş olsamda özelediğimi farketmiş olup o günden itibaren özelliklede taze çıktığı zamanlarda sıkça alıp pişirir oldum...Ve galiba baklayı artık çok seviyorum:)))
Dün gece içinde taze baklayı pişirip afiyetlen yedim..Malum herkes tarifini biliyor ama yinede paylaşıyorum...
Bakla
Malzemeler:
400 gr.taze bakla(Yada istediğiniz kadar)
5 adet taze soğan
1/2 demete yakın dereotu(Ben bol dereotlusunu seviyorum)
bir miktar zeytinyağı
az tuz

Yapılışı:
Baklaların uç ve kenar kısmlarını bıçakla kesin..bazen kenar kısımlari hafif sert oluyor(yada kılçıklımı denir? )yıkayıp, istediğiniz boyda doğrayın, tencereye alın, üzerine yıkanmış ve minik doğranmış taze soğan ve dereotunu ilave edip, üzerine arzu ettiğiniz kadar zeytinyağı gezdirin ve az miktar tuz ilave edin..kısığa yakın ateşte yaklaşık 30 dk. pişirin.(Yada baklalar yumuşayana kadar). Tencerede hafif soğutup servis tabağına alın, ister üzerine ister yanına yoğurt ilave edin..AFİYET OLSUN

Not: Bazı kişiler sanırım pişirirken içine çok az da şeker ilave ediyorlar, Ben her türlü fazlalıkları kendi uygulamalarımda eksiltiyorum..

10 yorum:

mutfagabuyrun dedi ki...

az öncede çorbasını gördüm ama ben en çok yoğurtlusunu severim.ellerine sağlık cnaım.sevgiler.

mavii dedi ki...

bende dün yaptım canım ama henüz eklemedim bence şeker yakışmıyor tecrübe ile sabit kattım pişman oldum.tatlımsı tadı hemen agza geliyor bakla buruk nede olsa:))
senin bakla tabagın nefis olmuş ellerine sağlık:))
ben ek olarak salça ve un katarım.

YEMEK SEVDAM (ELİF) dedi ki...

Mmmm nefis görünüyor canım. Ellerine sağlık. Sevgiler...

Unknown dedi ki...

bende eskiden sevmediğim bir çok şeyi sever oldum bunu da çok severim ellerine sağlık:)

*mehtap dedi ki...

bende seveceğim günleri bekliyorum:)İşin kötüsü kendim yemiyorum diye evde pişirmiyorum,çocuklarda tadını bilmiyor.Kendime kızıyorum.
Eline sağlık..

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Sevgili dostlar..yorumlar icin tesekkurler..sevilmeyen seyler gun geliyor seviliyor iste boyle:)))
Canada dan sevgiler hepinize..

çeşnici Handan dedi ki...

Çok güzel olmuş ellerine sağlık afiyetler olsun.

Unknown dedi ki...

Bol yoğurtlu eşim çok sever..
Ellerine sağlık canım..
Nefiss görünüyor.

Tulay, dedi ki...

okurken ablamin kulaklarini cinlattim en son onda yemistim cok guzel yapiyor, ben hic denemedim ellerine saglik canim,X

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Sevgili Handan ve Hayat Cafe yorumlar icin tesekkur;er, Tulaycim..hep ablada yemek olmaz evde dene birgun:))Gulycigiminda ellerine saglik.xx