30 Ocak 2012 Pazartesi

SUSAMLI TUZLU KURABİYE

Bazen çay-kahve içerken yanında illede atıştıracak birşeyler olsun isteriz. Benim sevdiklerim pastanelerde satılan tuzlu çubuk yada tuzlu kurabiye çeşitleridir. Türkiyeye gittiğimde en çok yediklerim onlar olur..tabiki fazla yağlı olanlar sağlık ve kilo açısından zararlıysada yinede arada da olsa yeniyor.. Buralarda “hemen gidip pastaneden alayım“ olmadığından, ev yapımıda daha lezzetli,daha az katkı maddeli olduğundan bugün tuzlu kurabiye yapmak istedim. Eski bir şekerli kurabiye tarifi vardı ablamdan aldığım, deneyip, beyendiğim, aklıma o geldi. Şekerli kurabiye tarifi ama ben şekerini çıkardım..oldu tuzlu kurabiye)) 
Susamli tuzlu kurabiye

Malzemeler:
2 dolu yemek kaşığı margarin(oda sıcaklığında)
1 yumurta (beyazı içine, sarısı üstüne)
1 çimdik toz şeker
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı kabartma tozu
Aldığı kadar un..
Üzeri için susam 
Yapılışı: 
Un hariç tüm malzemeleri bir kap ta hafif karıştıralım, aldığı kadar unu aza azar ilave edip, yumuşak ele yapışmayan hamur olunca, üzerini örtüp yarım saat dinlendirelim. Hamurdan küçük parçalar koparıp, minik halka şekli verip, üzerine yumurta sarısı sürüp susam a batıralım. Önceden ısıtılmış fırında 180’/ 350’F ta 15-20 dk. pişirelim, Kontrol ederek fırından çıkarıp soğuyunca servis tabağımıza alıp, çay /kahvemizin yanında afiyetle yiyelim..Tadı çok güzel oluyor...Tavsiye ederim)))

Not: Siz isterseniz aynı malzemelere 1 çay bardağı pudra şekeri ilave edip tuz koymayıp aynı şekilde susamlı, şekerli kurabiye de yapabilirsiniz. Verdiğim ölçüden minik 30 adet kurabiye çıkıyor. Pişirme süresi her fırına göre değişik olduğundan, 15 dk. sonunda kontrol ediniz..

5 yorum:

Birkaselezzet blogspot.com dedi ki...

ohhh çıtır çıtır nede hoş
:))))

sarımutfak-hande dedi ki...

Offf çay ve yanında bunlardan istiyorumuummmm:)))

Tulay, dedi ki...

Emelcim bugun bunu cayin yanina yaptim gercekten cok guzel oldu cerez gibi yendi ve bitti ;)

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Bir kase lezzet ve Sari Mutfak Hande..gormemisim canlar yorumlarinizi:( Kusura bakmayin ..sevgiler:)

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Tulaycim cok sevindim denemene ve beyenmene..bak simdi benimde canimi istettin..hmm belki yarin yapsammi ne :))) xo