30 Ocak 2015 Cuma

ICE WINE-BUZ ŞARAP

Bu memlekette hafta içi herkes ev -is -ev arasında mekik dokuyup(çalısmayanlarda sadece ev içerisinde ev halleri ile mekik dokuyorlar:)) hafta sonları herkes kendine göre plan proğram yapar..tiyatrodur, arkadaş toplantısıdır, yemektir, yada bir kahvecide kahve içmek, haftalık yemeklik alışverişi yapmak, varsa etkinliklere katılmak gibi..genelde oldukça planlıdır günler..bazen plan dışınada çıkılır tabiki..Aslında konumuz plan program lı yaşam değil tabiki, konu hersene ocak ayı içerisinde Niagara On the Lake te düzenlenen ice wine festivali :)(Buzlu şarap)

Bu sene sevdiğimiz şarapsever arkadaşlarımızında bize eşlik etmesi ile geçtiğimiz hafta sonu şöyle bir Niagara ya doğru gidelim dedik..biz genelde ayda bir ziyaret ederiz. Yazın tabiki bir başka güzel ama kışında ayrı bir havası vardır bağların..Bu sefer sadece iki şarap evini dolaşıp dışardaki festivale katılmadık, havamız çok soğuk olunca insan fazla tad alamıyor buzzz gibi havayı solumaktan..neyse efendim..
ilk ziyaret Trius idi ki bizim olağan duraklarımızdandır bu arada son yıllarda bazı kırmızılar ve beyazlarda oldukça başarılılar..orada birkaç tadım yaptık..ufaktan bir atıştırma eşliğinde ateş yanındaki koltuklarda oturup buzlu şarap ları tadtık. Ikinci durak Peller Estates olup orada da tura katıldık, mahzeni gezdik, şaraplarla ilgili bilgi aldık ve tabiki ice wine, beyaz ve kırmızı şarap tadımında bulunduk..
Keyifli güzel bir hafta sonunu keyifli dostlarla geçirdik..
Ice wine ın ne özelliği var derseniz..bağlarda belli bir kısımda sonbaharda, harvest zamanı üzümlerin tamamı toplanmaz, üzerleri net ile örtülerek kuşlardan korunur, üzümler kurumaya ve yoğunlaşmaya bırakılır ve böylece her bir üzümdeki şeker oranı yükselir aroması zenginleşir. Ve hava derecesi  dikkatle bağcılar ve üreticiler tarafından izlenir -10 -12 olduğunda (aralık ve şubat ayları arasında ki bu dereceler üzümlerin en tatlı olduğu ve toplanmaya elverisli olduğu zamanlardır) gece yarısı ve genelde el ile toplanır. Ve toplanması ile şaraphanede ezilmesi arasında sadece 6 saat vardır(Buzlarının çözülmemesi gerekir)..Üzümlerin ezilmesinden elde edilen gerçek üzüm suyu miktarı sadece %15 olup geri kalanı buzlu sudur ki kullanılmaz. Toplanılan üzüm suyu son derece tatlı olduğundan fermantasyonuda zordur ve erken biter dolayısı ile alkol oranı daha düşük ama yüksek şekerli şarap elde edilir. Tatlı ama bir okadarda dengeli asitli, tropical meyve aromalı ice wine lar genelde Vidal, Riesling ve Cabernet Franc üzümlerinden yapılirsada bazen daha küçük ölçekli alanlarda Chardonnay ve Cabernet Sauvignon larlada denenir..Genelde yemek öncesi aperatif olarak yada yemek sonrası tatlı yanında küçük kadehlerle az miktarda içilir..

Ama bazen baharatlı yemeklerdede oldukça uyumluysada ben senede birkaç gün sadece tadımlarda içmekten yanayım :)
Donustede soyle bir selaleyi gorduk 
Bu arada şayet buraya gelen olursa sizleride mutlaka buradaki bağ ve bahçelerinde ne kadar keyifli olduklarını görmeye ve tadımlara vede Niagara selalesine götürürüm hani haberiniz olsun:)) Keyifli hafta sonu diledim hepinize, cheers!!

47 yorum:

bücürükveben dedi ki...

Valla ben çok isterim, gönül ister de ta Kanadalara gelmek kiiiiim, ben kiiiiimmm? :( olsun gönüller bir olsun di mi? :))? Kırışıklık var mı sende ben hiç farketmedim sen benimkileri görsen :( nasıl da sinir bozucular :( aman ne yapalım onca yıl geçti elbet izleri kalacak:)takma kafanı beybisi:)
tadımlıklara afiyet bal olsun
sevgilerimle öptüm

not: harvest: hasat:)))

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Mujdecim sen iste etrafta orman peri leri falan vardir belki dimi ama :)) sorma ya aynaya bakip hergun bir kirisiklik goruyorum amann napim..sarap gibi yillaniyoruz iste ictikce genclesiyorum hahhahah bende sevgiler kocaman..bir kadehte senin icin yudumlarim bu gece:))
Not: duzeltirim aksama:))

vişnap dedi ki...

Şekerim bir kadehte benim için içsen diyorum bir de o orman perilerine de ki geçerken buraya da uğrasınlar beni de alsınlar senin yanına taaa oralara getiriversinler bir zahmet olmaz mı canımın içi:))Şaraplar afiyet bal şifa olsun tatlım.Çok öptüm gittim görüşürüz.<3<3

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Visnapcim bir kadehte senin icin ictim ama kendim icin icmedim cok olmasin diye :)) evimizim tam karsisinda orman var soylerim yarin sayet ordaysa peri ler seni getirsinler buraya merak etme sen..sanada guzel hafta sonu olsun bol keyifli..kucakladim :)

Beşparasiz Blog dedi ki...

Canim soğuk hava olunca planlarınız hep kapalı ortamlarda oluyor otomatikmen.O konuda biz şanslıyız ,kar kış pek görmüyoruz.Ama yaşam devam edecek ,sosyal hayat hep olacak değil mi ?Soğuk olsada olmasada :)
Sevgilerimi gönderiyorum sıcacık Antalya'dan :)

Unknown dedi ki...

İşte cancağızım benim gibi tatlı içkileri sevenler için muhteşem bir tadım olurdu;) tam benlik. Benim gibileri düşünüp, üzümleri korumaya alıp, daha da tadlanmasını beklemek... Gerçrkten şarap ve üreticiliği bir derya.. Şu yaşıma geldim ve bu şekilde bir şarap yapıldığını yeni öğrendim. Buzlarının çözülmesini beklemeden, sularını almak;) düşüncesi bile güzel. Cancağızım sayende bir şeyi daha öğrenmiş bulunuyorum. Bu arada Niagara yazın güzel olabilir ama kışın da çok gizemli bir duruşu var. Buzlu dalların arasından, heybeti ne kadar çelişkili. Benim için de gezin dostlar. Bayıldım karelere de, şu meşhur ice wine a da;))) sevgiler yolladım güzel arkadaşım.

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Besparasiz Turkiyenin en sicak sehirlerinden birindesiniz:)) dedigin gibi soguk yada degil yasam hep tum mesguliyeti ile devam ediyor..bende sevgilerimi gonderiyorum kocaman :)) bugun yine sogukuz ama olsunn alistik :))

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Nilgunum canim ahh sen ne seversin ice wine lari..keske birgun on saat ucusu goze alsan gelsen bak biz sana ne tadimlar yaptirir nerelere gotururuz..hadi goturemedik bahcelerde ne mhabbetlerle ne tadimlar yapariz.belki bir gun diyorum.
Niagaranin resmini tam cekemedim cok soguktu ve bir iki kare ile arabanin icine kostuk..heleki suyun akisindan olusan buhar ve soguk etrafi buzdan masal sehrine cevirmisti...bir gun diyorum birlikte gideriz :)) kucakladim sevgiyle..

Unknown dedi ki...

Saraplar guzeldi, mekanlar guzeldi en onemlisi de dostlarla olmak guzeldi!..

En kisa zamanda tekrarlamak dilegi ile...

Sevgiler,

Asuman

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Arnavut cigerim ne zaman isterseniz biz hep haziriz :)) xo

yesimdusova dedi ki...

Merhaba, şarabı ilk defa duydum, nasıl birşeydir diye merakla okudum.. Eşim geçen bahar gitmişti Niagara şelalesini görmeye ama bütün fotograflar yağmurluydu:(Böyle beyazlar içerisinde ayrı bir güzel görünüyor. kış sezonu herkes evine çekilir derken, busefer etkinlikten görüşme fırsatı olmuyor. Yazın tatillerden, kışın etkinliklerden ama toplu olunca daha bir keyifli oluyor.

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Yesimdusova merhaba sanirim ice wine daha cok buraya ozel..ve dis ulkelerde yavastan taniniyor..Demekki esiniz ziyaret etti buralari..yazi ayri guzel kisi ayri..birdaha gelirse ice wine alsin tadarsiniz..belkide sizde gelirsiniz bir gun?? Gorulmeye deger..sevdiklerimiz ve dostlarimiz hic eksik olmasin yasantimzdan sevgiler..

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Yesimdusova bu arada belki denk gelirseniz diye not dusuyorum: yapimi buradaki gibi saniyorum, Almanya ve sanirim Avusturya dada ice wine uretimi var..

çeşnici Handan dedi ki...

Sayende gitmiş gezmiş kadar olduk paylaşım için teşekkürler sevgiler.

ilhan dedi ki...

Bu kadar net anlatıma şarap sevmeyen biri bile ( örneğin ben ) imrenir. Aslında anlattığın ayrılan üzümlerin gece elle toplanıp şarap yapılması sürecinde olanlarl ilgili sorularım var ama cahillik etmeyeyim. :) Şelale tahmin ediyorum kışın bir başka güzeldir. Hiç olmazsa orada mevsileri zamanında yaşıyorsunuz. Burada kış mı bahar mı belli değil.

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Cesnici Handan ziyaretin icin ben tesekkur ederim..sevgiler

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Ilhan herzaman sarap severlere ihtiyac var..saf degistirebilirsin istersen..30 cesit meze olmaz ama peynir olabilir mesela yaninda:)) toplama ile ezilme arasindaki sure de kasalarla kisa seyahat var ve birkac islem dersime calistim haydi sor sor :)) belki bir gun bu taraflara yolunuz duserse hepbirlikte selale ziyareti yapariz :)gercekten gorulmeye deger bir guzellik..kis zamaninda guzel ama 6 ay+ gibi olunca I-Ih..sevgiler

Bak Bu Harika dedi ki...

ilk defa duydum bu şarap türünü. Sen bana bu şaraptan yolla ben sana koli koli bal yollarım:)

deeptone dedi ki...

kar fotosuuuuuu oleeey :)

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Bak Bu Harika ben niye varim? Bilmediginiz saraplari da ogrenin diye:))) olurrrr dur bir postaneye sorayim:))

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

deeptone bitmeyen kar:)) sizin ordada var simdii.gonderdim o taraflarada :))

Deniz dedi ki...

Ayyy benim en büyük hayallerimden biri Kanada'ya gitmek. Bir gün bu hayalim gerçekleşirse ne çok isterim seninle orada şarap içmeyi. Pek şarap sevmem ben ama bu buzlu şarap anlattığın şekliyle sanki bana hitap ediyor gibi :) Fotoğraflar çok güzel. Bir gün oralarda buluşmak dileğiyle :)
Sevgiler.

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Deniz birgun gelirsin umarim..ve ben seni gotururum Niagaraya :)) ama sakin Vancouver tarafi olmasin orasi uzak bize cok, gelirsen Toronto ya gel emi :)) keyifli hafta sonu olsun sevgiler

deeptone dedi ki...

ce eeeeee :)

deeptone dedi ki...

baksanaaa aynı anda yorum yapıyomuşuz yaaaa :) görmüş müydün yaaaa şiir kitabım çıktı yaaa :)

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

deeptone seni seni korkuttun beni :)))

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Hahah kalp kalbe karsiymis deeptone..gormedimkii dur birdaha bakim

Bulbulunyeri dedi ki...

Kar manzarasına biz bayılıyoruz ama sürekli yaşayınca galiba zor oluyor.Dostlarla keyifli saatler geçirmek muhteşem. Gelebilmeyi çok isterdim.
Sevgiyle kal.

reyhane dedi ki...

dönüş fotosuna bayıldım

bilge dedi ki...

Kar yağmayan İzmirden sevgiler...gezmiş kadar olduk bir yudumda şarabın tadına bakalım ..yıllanmışı güzel oluyor...sanırım sevgiler...

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Bulbulun yeri ilk yaginca guzel ama sayet uzun surerse bikiliyor..su aralar gunluk guneslik ama -20-25 cok soguk :( umarim bir gun gelirsin..sende gorursun ama yaz zamani gel emi :)) sevgiler .

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Reyhane selale yaz kis guzel..sevgiler

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Bilge suan kar yagmasada -25 ten de size sevgiler olsun :)) sizin icin bir yudum ice wine aldim :)) gunesli guzel gunler diledim..

reyhane dedi ki...

Bir gün görürüm inşallah ben de:)

Zeyno'nun Mutfağı dedi ki...

İnşallah geleceğim bir gün:)İce Wine benlikmiş o zaman..Tatlı şarap seviyorum..Yapımı zahmetli ve dikkat istediğine göre fiyatı yüksekmidir diğer şaraplara göre?Resimler her zamaki gibi süper canımcım..Kocaman öpücüklerimi ve sevgilerimi bırakıyorum..

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Zeynepcim ozellikle sen gelmezsen ayip edersin:)) niyetlen artik..
Ice wine $20 ile $150 arasidir siseler daha kucuktur..sirkete, yapimina, uzum ozelligine gore fiat farki oluyor..gelde yerinde tadim yapalim:)) bende kocaman sarildim xoxo

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Reyhane insallah..bekleriz :))

Unknown dedi ki...

gezmeyi çok çok seven ama uçak yolculuğundan da çok mu çok korkan,
şarabı da bayılan biri olarak yazını zevkle okudum:)
o kadar uzun yola havada gittiğimi hayal bile edemiyorum:))))
güzel güzel gezdim:)
teşekkürler

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Havva bence hayal et ki bir gun on saatlik ucusu goze alip buralara gelebil :)) sarabi yerinde tad Niagarayi yakindan gor :)) sevgiler..

Unknown dedi ki...

ah!:))

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Havva ben umutluyum :))

Arzu Sözen dedi ki...

oraya gelmeyi seni ve niagara selalesini görmeyi ve tabi ki karsılıklı kadeh tokusturmayı pek bir isterim haniii umarım bir gün gerçek olur çok öptüm canım cheers:)))

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Arzucum umarim gerceklestirirsin buraya gelmeyi..tabikide kadehler tokusur Niagaraya gidilir..ahhh ne kadar guzel olur..birgun diyorum..umutluyum :)) sevgiler cheers!!

ihlamurcum dedi ki...

Hiç belli olmaz belki birgün çat kapı geliriz.Bu aralar maalesef hiç blog ziyaretleri yapamadım.Güzel önerilerinizi özlemişimSevgiyle kalın.

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Ihlamurcum galiba bende dahil biraz ihmallerdeyiz :) gonuller bir olsun..ahh keske gelseniz ne mutlu edersiniz..sevgiler keyifli hafta sonu olsun..

Dolunay -Alanayarts dedi ki...

geçen gün kızkardeşimle konuşuyoruz.rüyasında ablamın ve benim onu ziyarete gittiğimizi görmüş ve o kadar mutlu olmuş ki!ona söz verdim 1 yıl içinde amerikaya geleceğime(bakalım tabiki :)) eğer gelirsem ziyaret adresimde olacaksınız inşallah :))

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Alanay kizkardesinize ziyarete karar verfiginizde Canada icinde visa alin( sayet cok uzak degilse bulundugu yer) ve Toronto yada Niagara falls(Canada tarafi) ida ziyaret edin ve ziyaret etme firsatiniz olursa mutlaka haberdar edin beni..kimbilir belki buralarda tanisma ve birer kadeh sarap icme imkanimiz olur..dilerim kardesinizi ziyaretiniz kisa zamanda gercek olur..sevgiler..