17 Eylül 2013 Salı

SARAPLAR HAKKINDA-2

Havalar birden soğudu, dün gece şömineyi açtım, biraz erken zaman belki ama napayım..üşüdüm..bir kadeh kırmızı yı yudumlarken, canım salep istedi inanın, ateşin sıcaklığı karşısında..şarap ve salep ne alaka değilmi..neyseki içtiğim kırmızıda da hafif bir vanilla kokusu vardı..bende tarçın ekledim:))

 Birkaç ay öncesinde Şaraplar Hakkında diye bir yazı yayınlamıştım, takip edenler hatırlar belki, bu yazıyı onun devamı olarak paylaşıyorum..bazen içtiğimiz şaraplar da ASİT hissederiz. Bazen asit/ acid oranından bahsederiz. Tüm beyaz ve kırmızı şaraplarda olmazsa olmazıdır ama dengeli olduğu müddetçe şaraplara özellik ve karakter katar ve TANEN: kırmızılarda olur..tanenden önceki yazıda bahsetmiştim. Her ikiside birbirine benzer gibi gelsede, asit in tanımı: ilk yudum sonrasında sanki portakal -limon suyu içmiş gibi tat hissedilirse, ağızda sulanma gibi bir his olursa bu şarabın asitindendir(genel ve basit bir tanım)..
Genelde oldukça dengeli olarak bulunur, ama bazı beyazlarda daha yüksek oranda olur mesela aranızda Riesling(üzüm ismi ve şarap çeşidi) deneyen varsa, ve Riesling ile Chardonnay i karşılaştırınca(genel olarak yazıyorum) Riesling in asit oranının yüksek olduğunu farkedersiniz ki, bu o şarabın karakteristik özelliğidirde ayrıca. Kırmızılardada; Cabernet Sauvignon da daha çok hissedilir. Farklı iki şarabı kadehlere az miktar koyup denemesini yapabilirsiniz ve eminim her bir şarabın farklılığını farkedersiniz. Ama çok ucuz şaraplardaki asit ile karıştırmayın. 


Beyaz şarap seviyorsanız ki herkesin damak zevki farklı olduğundan kimi şeker oranı yüksek kimi az sever. Buradaki satış yerlerinde tüm şarapların, kuruluk oranı ve şeker oranı belirtilmiştir, mesela Zinfandel ve Riesling bana göre tatlı şaraplar listesine girersede bazen Riesling i oldukça kuru olarak ta bulma durumu vardır. Her ülkedeki bağların karakteristik özelliklerine göre farklı tatlarda karşımıza çıkabilirler, önemli olan alacağınız şarabın şişesindeki genel bilgileri okumanız, yada içmek istediğiniz üzüm çeşidi hakkında genel bilgi sahibi olmanız ve tabiki damak zevkiniz. Ben kişisel olarak: asidi yüksek, soda gibi ve şekerli şarapları hiç sevmem, çok genç şarapları tadarım(beyaz ve kırmızı) sevdiklerim olur ama genelde özelliklede kırmızılarda; biraz durmuş ve biraz olgun olanları severim. Genç şarap derken: Üzüm toplanılıp- fermantasyon -ve şarap olma yolundaki işlemlerinin 2 yıl altında bitirilip kısa sürede bizlere sunulan şaraplardır (genelde 1 yıl ile 18 ay içerisinde). Beyaz şaraplarda yıl olayını çok aramam ama, kırmızılarda en azından 3 yıl öncesini almaya çalışırsam da, yine üzümün yetiştiği yılın, mevsiminin iyi yada kötü olmasına göre de şarabın kalitesi farklı olabilir. Mesela 2008 yılı üretimli şarap ile 2010 yılı şarap için 2008 daha iyi diyebiliriz-mi? bazen; nedenmi bazen..aynı tip şarap: mesela Avustralya dan 2008 yılı Shiraz diyelim(üzüm çeşidi ve genel sıralamada kırmızıların en dolgun olanı-dolu vücut /full body şaraplardan) ve yine mevsimin o yıl çok iyi olmadığını düşünelim: mevsim nedeni ile üzüm bağları ve yetişen üzümler etkileneceğinden(yağmur-sıcak- hava muhalefeti nedeni ile) şarabın kalitesi-çok iyi geçen 2010 mevsiminde toplanılan ve üretilen shiraz a göre düşük kalite olabilir. Ve burada 2010 daha kaliteli Shiraz dir.
Yani aynı ülke üretimi, aynı üzüm çeşidinden yapılmış şaraplar da: yeni yıl üretimliler, eski yıl üretimli olana göre çok daha iyi kalite olabilir.Eğer bulunduğunuz yerdeki yerel üreticilerden 2013 çok iyi bir yıldı diye duyarsanız bu demektirki o yılın üretimi çok kaliteli olacaktır. Birkaç şişe toplayabilirsiniz:)) Bir çok şarap hemen içilmek üzere üretilsede, bazıları saklandıkça-ilerki yıllarda daha iyi olur. Bu konu ile ilgili ilerki zamanlarda ayrı bir paylaşım yaparım..Bu seferlik bu kadar yeter:)) Bu bilgiler herzamanki gibi çok genel ve kişisel zevkim nedeni ile sizlerle paylaşılan bilgilerdir. Gerekli bilgileri ilgi alanınıza göre profesyonellerden yada internet araştırmalarından geniş olarak alabilirsiniz.. CHEERS

Not: Şarap üretimindeki üzüm çeşidinin 5000 in üzerinde olduğunu okumuştum..düşünün kaç bin çeşit farklı şarap olduğunu ve herbirinin aynı üzüm çeşidinden gelsede farklı özelliklerde olduğunu:)

25 yorum:

Nurşen Aksoy dedi ki...

Arkadaşım afiyet olsun,şöminenin karşısında bir kadehde benim için iç..İmrendim keyfine doğrusu..Benim tercihim,her zaman kırmızı ,merloy veya cabernet sauvignon..Cheers ..:]]

Unknown dedi ki...

5000 çeşit üzümü, üretim yılı, rekoltesi, hava şartları, toprak şartları, üretildiği ülkeler bazında, tatmaya kalkarsam ne olur Emelciğim:))) Çıkabilecek tadım oranı neredeyse sonsuz:)) Ancak, bayılıyorum senin bu konudaki engin bilgine. Bu konuda tadım ustası olmak çok isterdim. Neyse; şimdi de, "bir dostum var" diye gururlanabiliyorum. Sevgiler kocaman.

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Nursencim sagol canim..yeterki iste bir kadehte senin icin kirmizi icerim:)) beyaz icsemde kirmizi daha severim..havalarda serinledi sanki daha bir keyif aliyorum..cheers :))

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Nilguncum estagfurullah..benim ustaligim ancak kendime..usta olmak icin coook uzun yol katetmek lazim..benimki minik bir birikim
imkanim olsa idi tum dunya ulkelerini gezip saraplari yerinde tatmak isterdim..ama 5000 uzum cesidi beni de asar:)) surada birkac tanesi ile idare ediyorum:)) sevgiler canimm

bücürükveben dedi ki...

Emel'ciğim salep soğuk havada çok güzel oluyor, insanın içini ısıtıyor, ben de çok severim, kışın bol bol içerim, şömine keyfi ne güzel olur erken diyorsun ama Kanada için erken olmaz sanırım burası bile serinledi....:(
sevgiler

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Mujdecim severim salep i kis zamani bol tarcinli mmm:) yaz cok yagmurlu gecince birsey anlamadik..ozellikle simdilerde gece 4-5 dereceye inmeye basladi..kis erken baslayacak sanirim..gokyuzunun grisi aylarca gitmiyor..bugun guzel gunesli bir hava var ama serin biraz
Sevgiler sanada:))

Lezzet Senfonisi dedi ki...

Canım Emelim zevkle okudum yazını. Sıcak şarap tercih etseydin belki salebin yerini tutmasa da içini ısıtırdı ;) ben çok seviyorum sıcak şarabın aromalarını, vanilya kokulu şarap off nasılda merak ettim, afiyetler olsun canım benim, yarasın...
Bizde, Sarp'ı uyuttuktan sonra, eşimin aldığı Cabernet Sauvignon'ı içeceğiz, tabi önce havalandıracağım dimi canım arkadaşım ;)
Sevgiyle öpüyorum, teşekkür ediyorum paylaşımların için...

*mehtap dedi ki...

afiyetler olsun canım ..

ihlamurcum dedi ki...

Şarapla ilgili bilgileriniz okuyorum ama inanın akılda tutulması zor,ben riesling hiç denemedim ama Chardonnay'i biliyorum.Her zaman favorim Cabernet Sauvignon.
Yararlı bilgilerinize teşekkürler.

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Oznurcum sicak sarap burada kisin christmas zamani ve cok az oluyor ve belirli yerlerde burada sarabi soguk elma suyunu ise sicak icerler kisin:))belki sicak elma suyuna sarap karistirip deneyim:)) Sarp coktan uyumus sizde cab.i bitirmissinizdir. Aslinda cok genc yani bu yilin sarabi ise havalandirmaya bile gerek yok ama ben illede havalanmis severim. Keyifler olsun optum:)) damat ada slm:)

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Mehtapcim sagol canim:)

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Ihlamurcum sarap ile ilgili kendince sevdikce bilgilere sahip olursun..yoksa kitaplar dolusu olabilecek bilgiyi profesyoneller disinda kimse aklinda tutamaz..bunlsr basit sarapseverlerin zamanla ogrendigi minik bilgiler..mesela sende Cabernet i seviyorsun..o damak zevkine uygun..demekki bazi bilgiler sendede var:) ..sevgiler cheers!

balböcükleri dedi ki...

Oh oh bide sıcak şarap yaparlar değilmi. Yarasın;)

vişnap dedi ki...

Offf ben gelicem en sonunda dayanamayıp yanına şekerlim canımmmm kocaman sarıldım öptümmm...

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Balbocukleri:) sicak sarap daha degil ama kisin kisin:)) yariyor inanki:)

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Visnapcim geel diyecem ama kimse gelmiyor:( kapim herzaman acik..burada yanliz yanliz..olsa idi birileri muhabbetle ne guzel giderdi hepsi:)) birdahakine karadenize vuracagina kendini bu tarafa at:))

yesimdusova dedi ki...

sıcak şarabı özellikle çok severim..
genelde beyaz tercihimdir, yada daha yumuşak kırmızı lar:)

deeptone dedi ki...

not aldım gerekince dönüp bakayım.
:)
vanilya tarçın salep miam.
du içeyim ya bunu.
:)

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Yesimdusova sarapseveriz demekki:)) birazda hafif saraplari seviyoruz sanirim? Keyifli sarap icmeler olsun:)

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Deep salep benim icinde ic emi:))bende sarap icerim senin icin:))

ilhan dedi ki...

5000 çeşit. Büyük rakam ya. Valla şarap kültürüne hayran kalmamak elde değil. Bütün bu özellikleri şarabı içtiğin zaman nasıl anlıyorsun? Bu ayrı bir meziyet herhalde. Bana en kailtesiz ve de en kailteli şarabı tattırsalar ve aradaki farkı sorsalar bilemem. Bende mi bir acaiplik var acaba? :))))

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Ilhan sarabin kendi kulturune hayran kalmamak mumkun degil..ben kendi ictiklerimi ayirt edebiliyorum azda olsa yavastan ama sende aslan sutunun kalitelisini ayirt ediyorsundur..damak meselesi:)) yinede kotu bur sarapla iyisini sanirim farkedersin ayni zamanda ictiginde:)) ne olacak bu yasaklamalar Tr.de:((off yasam bicimine engel:((

Heyyfi dedi ki...

Emel'im yahu çok merak ediyorum, şarap konusunda bu bilgi birikimi nereden geliyor diye.
Bence sen bu konuda artık profesyonel olarak adım atmalısın.
Ne çok detay var gerçekten. Sanki uçak uçurmak daha kolay gibi geliyor bana :))
Öpüyorum seni güzel arkadaşım...

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Heyyficim beni simartiyorsun.
bunlar basit seyler seviyorsan ilgileniyorsun..profesyonel olmak icin cooook bilgi lazim okumak lazim ogrenmek lazim..isterdim aslinda ama sadece sarapseverim malum:)) bende optum..

VuslaT dedi ki...

Off salep ( çok severmişim gibi numara yaptım) olsada içsem. Eee ayıp demi hem gel buraya konuk ol hemde her içeceği ret et olmaz ki. Hiç olmazsa salep içeyim :))))