3 Mart 2013 Pazar

ARGENTIN den..

Herzaman belirtiyorum Argentin ve Şili şarapları benim damak zevkime daha uygun oluyorlar diye..Genelde farklı ülkelerden denesemde arada sırada..herzaman evde bulunanlar bu iki ülkeden olur..ve genelde hep aynı türleri, çeşitleri, sevdiklerimi evde bulundursamda bazende şarap kritikleri tarafından yapılan yorumlarıda dikkate alıp,  farklı şarap üreticilerinin bizlere sunduklarınıda sıklıkla alıp, uygun zamanlarda sadece kendim için açar, koklar, aromasını, asitini, doluluk oranını kendimce test etmeye çalışır, küçük notlar alır, sevdiysem tekrar alınacaklar listesine ilave eder, beyenmediysem üzerine çizik atarım...ama genelde hep aynı ülkelerden seçmeye çalışırım..Ontario, Avustralya kırmızılarını pek sevmem, California nınkilerden şimdiye kadar sevdim diyebildiğim olmadı..Güney Afrika fena değil..İspanya severim, Argentin ve Şili ninkileri çok severim..Fransa dan bazılarınıseverim..ama almam ancak arkadaşlar tarafından getirilirse yada gittiğim yerlerde ikram edilirse tadına bakarım...Portekiz den az denedim içilebilir olanlardan..Yeni Zelanda dan sadece beyaz denedim...ama kendi Sawmillcreek imden vazgeçmem beyaz konusunda:) Bu liste uzar gider..Tabiki bunlar benim arada sırada yaptığım tadım sonrasındaki,  tamamen kişisel fikirler..Herkesin damak zevki, şarap seçimi farklıdır..aynı tür şaraplık üzüm ler yetiştirildikleri yere ülkeye göre farklılık gösterir..mesela bir ülkede yetiştirilen Cabernet ile başka ülkede yetiştirilen farklı aromalara sahip olabilir..buda tabiki seçimi farklı kılabilir..her üzüm çeşidininde farklı özelliği vardır...Kısacık bilgi sonrası, tabiki hangi ülkeden olduğu malumunuz.. son zamanlardaki en keyifli 2 kırmızıdan kısaca bahsedeyim olurda denk gelirseniz bir şekilde, biryerde, mutlaka alıpta deneyin..
Ve sevenleri  varsa BAILEYS ide arada sırada filtre kahvenizin içine az miktar ilave edip tadına bakın derim:)


Trapiche-FINCA Las PALMAS Malbec 2007
18 ay Fransız meşe fıçılarda olgunlaştırılıp, sevenlerine sunulmuş oldukça kuru, kadehteki rengi nefis bordomsu, dengeli asit oranı, biraz baharat  ve kırmızı meyve aromalı, vanilya tadının çok az hissedildiği, hafif nane tadı ile zevkli ve keyifli kırmızılardan..


FİNCA LA LİNDA SYRAH 2010
Hafif ekşimsi vişne aromalı, dolgun, asiti dengeli, güzel bitişli, bir zaman tadını damakta hissedeceğiniz, farklı ve güzel bir Syrah..sizi hiç yormayacak ve herzaman keyifle içebileceğiniz kırmızılardan..Her iki şarap içinde kritiklerin verdikleri puan oldukça yüksek.. 

Malbec: Merlot tan daha kuvvetli ve cabernet ten daha yumuşak..daha çok olgun erik aromalı, orta tanninli, içimi son derece güzel..genelde 15 ile 18 derece arasında servis yapilan..Argentin in şuanda en önemli üzüm çeşitlerindendir..Konu ile ilgili geniş bilgi için google a başvurabilirsiniz..

Not: Tamamen kişisel seçim olup, sadece amatör olarak, kısacık ve basit bilgilerle, farklı şaraplarla ilgili kendime ait tadım yorumlarıdır..

22 yorum:

MAZES dedi ki...

günaydın canım,keyifli yazına teşekkür ederim ve afiyet olsun canım,iyi hafta dilerim canım.

Hayat Mutfakta Güzel dedi ki...

seviyorum sizin şaraplarla ilgili verdiğiniz bilgileri, bana kalırsa hiç de amatörce değil, güzel bilgiler...mutlu günler diliyorum...

Ferkay dedi ki...

Günaydın canım..

bücürükveben dedi ki...

günaydın canım, senin kendi üzüm bağının olduğunu görmeden ölmek istemiyorum inan, bu kadar bilgi, bu kadar merak boşa gitmemeli..şimdi kendi şarabını ürettiğini düşün ismini ne koyardın acaba?:)sen hayal et gerisi gelir diyorum...
sevgilerimle...

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Mazescim, bende sana tesekkur ederim okudugun icin:) guzel ve mutlu bir hafta olsun..sevgilermi gonderdim:)

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Hayat Mutfakta Guzel bana doping oluyorsunuz boyle yorumlar yaptikca..tesekkur ederim, sevgiler:)

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Feraycim sanada iyi ogleden sonralar:)) sevgiler

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Mujdecim..ahhh ne cok isterimde okadar uzak bir ihtimalki..tabiki hergun istiyorum olurmu dersin birgun:))Iki isim var biri MEL's wine hani burada olursam ingiizceye yakin olsun diye:) digeri DTE wine:)))isimlerimizin basharfi:) bak bunlar bile hazir ama bahcem yok :( Olsun ben isteyimde olursa olur olmazsa oh well!!..kizma kizma olmazsada ne yapalim:))

pembe kekik dedi ki...

Bence de bir üzüm bağın olmalı.Şiraz ile yapılanları çok seviyorum. Hatta Merlot'tan daha fazla diyebilirim.

Depresif Ayu dedi ki...

Aman da amann. Emelcim yoksa Baileys benim için mi eklendi yazıya :))))

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Pembe Kekik, bende Siraz i Merlot dan daha cok severim daha dolgun, daha karakterli..Merlot da yumusak..bence hepsi guzel:))

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Ayucum nasilda bildiin:)) Eh bazilarimiz sarap sevmez en azindan baileys de resimleyim dedim:)) kahveylede guzel gidiyor ama:) yalan degil.

Heyyfi dedi ki...

Canım yaaa, sen bizim şarap hocası gibisin. Ne çok şey biliyorsun.
Şarapla ilgili bu kadar bilgiyi nereden ve nasıl öğrendin çok merak ediyorum...
1 ay kursa gittim ama hala şu doluluk oranını falan anlayamıyorum.
Zaten bir kadeh içince bile başım dönüyor:))
Öptüm seni canım arkadaşım...

Kurabiye Atölyesi dedi ki...

güzel bilgiler aldım, teşekkürler :)

AslıASLI dedi ki...

İnsanın böyle bir ilgi alanının olması harika bir şey Dostbahçem. Hep diyorum ya senden öğreniyorum Şarap hakkında bilmediklerimi.
Biz genelde Doluca ve Kavaklıdere markalarını içiyoruz. Öküzgözü üzümünden yapılan şarap en çok içtiğimiz. Ama bilerek içmeye seni okuduktan sonra başladığımı söyleyeyim. Kardeşim daha iyidir bu konuda söylemiştim :)
Birde Baileys'i kesinlikle filtre kahvede bir denicem :)

Unknown dedi ki...

selam Emel bizim senin şarap bilgine kültürüne yetişmemiz mümkün değil...ama öğreniyoruz işte c.tesi akşamı dönüşte dışarı çıktık eski pop star yarışmacılarından firdevs burdaydı bende bir kadeh şarap istedm resmen köpek öldürendi ucuz zevksiz bişeydi mezede yemedim tabiii daha bi zevksiz...evde en iyisi daha çok zevk alıyorum.....baileys bende de var dubai dönüşü aldım yeni açtım kahve ile çok seviyorum bazen tiramisuyuda koyuyorum süper oluyor.en son yılbaşı pastamda vardı:)))sevgiler canım Kanada ya

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Aman Heyyficim utandirma simdi beni bu yasimda:))) hayatim sevince birseyler farketmeye basliyorsun ictiginde..sen sevmedigin icin bilmiyorum diyorsun..belki ilerde baslarsan yavastan ayirt eder hangisi iyi hangisi kotu kendince kararlar verirsin..zamanla azda olsa kokuyu aromayi tanirsin:)..sevgilerimi gonderdim..

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Damla Baser nacizane bilgi verebildiysem ne mutlu bana.sevgiler

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Aycacim,bazen disarda icilenler cok secenek yoksa iyi olmayabilir sanada denk geldigi gibi..evde en azindan bilerek aldigin icin icerken daha zevk alirsin..karnim toksa sarabi kendi basina icmeyi tercih ederim ama bazen atistirmaliklarla da iyi gidiyor..Bu arada Baileys i severim kahvemle arada sirada..kahvemi siyah icerim bazen Baileys katarim..guzel oluyor ama degilmi:))sevgilerimle canim..

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Aslicim tadina baktikca ayirt etmeye baslarsin aromasini sevip sevmedigini asiti cokmu azmi..bunlar zamanla..ve sonra kendi damak zevkini bulur ben bu tur sarap seviyorum dersin..Balma bende cok bildigimden degil ama kendi saraplarimi seviyorum ozenle secip dakikalarca inceleyip aliyorum..seker oranina cok dikkat ederim, gerci Turkiyede henuz yok oyle sey..burada kategoriler halinde sekerli ise S, orta sekerli ise M kuru ise D..cok kuru ise xD yazar etiketlerinde..xd olanlar genelde seker orani 0 olanlardir bazen 1 olanlarda iyidir yani cok azcik seker vardir meyvelerden dolayi..neysem canim ya aldim basimi gittim..egerki azcikta faydali olabiliyorsam mutlu olacagim..sizlerde okudukca beni de boyle poh poh ladikca ohh ne keyifleniyorum bir bilsen:)) sevgilerimi gonderdim..

VuslaT dedi ki...

Canım benim; benimde bildiğim içecekler: ayran, tavşan kanı çay, kahve, Moka, nescafe, vişneli soda vs.. Pek içkiden anlamam ve içebilemem:)) ama içebilene saygısızlık etmem..Hatta yanına güzel meze yaparım:)) Canım benim iyi haftalar dilerim.

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Vuslatcim Zaten size gelsem ben sarabimi getirir senden de cokelek isterim:))) Sanada guzel haftalar olsun..sevgiler