Dün akşam yemeği için biraz eskilere gidip değişik birşeyler hazırlayım dedim..Seneler öncesinden bir Türkiye ziyaretimde, Bingül arkadaşım yemek dergisi hediye etmişti..Sofra isimli..içinde çok güzel reçel yapımından ekmek yapımına kadar değişik tarifler olan ve önceleri elime alıp“kolay“ tariflerini denediğim, nedense uzun zamandır hiç bakmadığım dergi aklıma gelince ve Elbistan Tava tarifini ve resminide görünce “hmmm güzel ve değişik“ diyerekten aldım ve uyguladım..Kahramanmaraş yöresine ait yemek olduğunu herkes biliyordur ve belki farklı tarifleri de vardır bilemiyorum ama lezzetli bir tat olduğu tarafımızdan onaylandı:)
MALZEMELER:
500 gr.küçük doğranmış dana eti
2 çorba kaşığı tereyağ
1 orta boy soğan(ince doğranmış)
1 ad. domates(doğranmış)
2 diş sarımsak(incecik kesilmiş)
2 ad. orta boy patlıcan(istediğiniz gibi doğranacak)
2 ad. yeşil biber(irice kesilecek)
az miktar rendelenmiş kaşar peyniri
4 çorba kaşığı yoğurt( az tuz ilavesi ile çatalla çırpalım)
sıvı yağ( Biber ve patlıcanı kızartmak için)
tuz, karabiber
YAPILIŞI:
Önce etimizi haşlayalım, kenara alalım. Tavada tereyağını eriterek, soğan ve sarımsakları kavuralım, domatesi doğrayarak ilave edelim, birlikte biraz daha kavuralım, tuz ,karabiber ilave edip ocaktan alarak, kenarda bekletelim.
Patlıcanları küçük/ yada istediğiniz gibi doğrayalım, biberleride iri olarak doğrayalım, ve sıvı yağda önce biberleri arkadan patlıcanları kızartalım.(Arzu ederseniz tuz ilave edelim..)
Küçük güveçlere önce etleri sonra sırası ile patlıcan, az yoğurt, domatesli-soğanı, biberleri paylaştırarak en üstede kaşar peyniri rendesini ilave edip, 180’/350’ derecede önceden ısıtılmış fırında peynirler eriyene, hafif kızarana kadar bekletip servis yapalım.. Dikkat edelim çünkü güveçler elimizi yakabilir:)
AFİYET OLSUN!
Not: Ben dana eti kullandım. ama kuzu eti ilede yapabilirsiniz seviyorsanız.
Büyük domates olmayınca evde, birkaç tane küçük kullandım.
Ve küçük güveçler yoksa, büyük olanda “tek“ olarak pişirip sonra tabaklara servis yapabilirsiniz..Şimdiye kadar hiç yapmadığım ve yapmamakla ayıp etmişim dediğim, son derece lezzetli bir yemekmiş..Bundan sonra arada sırada yapıp yenilecek.Tavsiye ederim:)
71 yorum:
bende hatırlıyorum sofra dergisini güzel bir tarif hele güveçde enfes olmuş eline sağlık canım
İnan adını duyupta yapmaya cesaret etmediğim bir tattı elbistan tava .Arkadaş yapıpta beğenmedik döktük deyince geri çekmiştim kendimi.Sen değilmi ki beğendin yapmam şart oldu canımcımmm senin tariflerine damak tadına güveniyorum.Afiyetle yiyin sevgilerimle...
canımm ellerine sağlık,akşam akşam olmdı bu..canım çekti çanım ..hemde çok..artık yarına yapılacak bayıldımm..ellerine sağlık..
Kardelen Sezgin..Sofra dergisinin tarihi 1998..o yillarda birkac sene olmus geldigim yemek konusundada beceriksizdim :) sagolsun arkadas almis bana verdi..iyikide vermis ..seneler sonra hala bakiyorum:)) Guvecte gercekten cok guzel oldu..sevgiler:)
Visnapcim..dergi bende 1998 den beri var icinden cok seyi denemistim ama bunu degil birazda korkmustum..inan dun deneyince hem cok zor degil hem gercekten cok cok lezzetli oldu..bence mutlaka dene derim..kucuk guvecte bu olcu ile 4-6 adet cikiyor (guvece koyacagin miktara gore) tavsiye ediyorum:) sevgiler..
Nursencim ..bu bloglar hep karin aciktiriyor degilmi:)) Yarinki menun bu olsun ozaman yaninada pilav:)) sevgiler canim iyi aksamlar sizlere..
MMMM sen yaparsın güzel olur canım.
ellerine sağlık:)
gözüm doydu mmmmmmm:)
Dostbahçem bizde de vardı bir zamanlar Sofra dergisi. Hatırlıyorum teyzem oradan tarifler alır yapardı, birebir bu derginin tarifleri derdi :)
Elbistan Tava adını duydum yöresinide biliyorum ama hiç yemedim. İçinin malezemeleri çok güzel, sunum da çok güzel kısacası nefis olmuş. Bizde küçük güveçler vardı denemek isterim :) Ellerine sağlık.
harika gözüküyor elinize sağlık.. Tava yapacağım zamantarifinizden faydalanırım...
sevgiler.
çok leziz görünüyor :)
ve şu an karnım çok aç :)
ellerine sağlık canım...
Ablacım yeni evli iken yapmıştım aklıma getirdin taa on sene önce eşim begencek mi diye kalbim küt küt çarpıyordu:))) ama ben beşamel katmıştım yanılmıyorsam katı bişey olmuştu bizde alattaki etleri yemiştik:))
bu üzümler kışın mı olgunlaştı yandaki :)) elimi uzatıp alasım geldi tema degişti sanırım gene yeşildi ama var bi degişiklik elerine sağlık ablacım afiyetler olsun:)
Asli Elbistan degil ELBASAN tavadir.Ama K.Maras yöresine ait olunca ve K.Marasinda Elbistan diye bile ilcesi olunca bu sekilde söylenmeye baslamis....Cok güzelbir lezzettir,ellerine saglik DostBahcem,yiyenlere afiyetler olsun...
Bir Kase lezzet tesekkur ederim:)) sevgiler..
Aslicim, musait bir zamaninda dene derim..bendeki Sofra dergisine senelerdir bakarim ama bu tarifi denemeye cekinmistim acikcasi ama son derece kolay ve okadarda lezzetli..son gunlerin yemek tarifleri Sofradan olacak gibi:))Yaparsan Seversiniz eminim..sevgiler:)
Hanife, guzel ve lezzetli bir yemek oldu..sevdik..denerseniz beyenirsiniz eminim..sevgiler..
Sirinem, sende vardir daha guzel yemekler bu aksam icin:)) Afiyetler olsun..(Mantin da gayet lezzetli gozukuyordu:) )
Maviicim..simdi sen yine yap ama besamel sossuz sadece az yogurtla..eski gunlerin anisina..yeni usul ile:)) Sayfamda degisiklik yapmadim ama bilmem? belkide soguktan renkleri karardi onlarinda :)))Ama bugun cok guzel 12 derece havamiz:)) sevgiler canim..
Yildizcim dogrusundur..benimde aklimda vardi Elbasan tava diye ama tarifte Elbistan yazinca..baslik Elbistan oldu..Yedik afiyetlen:)) sevgiler.
nefis görünüyor.ellerinize saglık.takipteyim banada beklerim:)
gece gece canım çekti.nefis olmuş canım.ellerine sağlık.sevgiler.
Zerrin ziyaretiniz icin tesekkur ederim. Bende gelecegim:)
Mutfaga buyrun birdahakine gelirsin birlikte yeriz:) sevgiler..iyi geceler ..
Ellerinize sağlık, nefis olmuş.çok iştah açıcı görünüyorlar.Sevgiler
Sekermutfagimiz tesekkur ediyorum. Sevgiler:)
Tabii ki olmustur guzel. Bakarmisin icindekilere.. Patlican, biber, et, peynir. Hemde guvecte. Afiyet olsun!
Sen işi büyüttün valla. Müthiş bir yemek ama adı galiba farklı. Senin paylaşımını ve sondaki notunu okuyunca kuzu etide yakışır diye düşündüm ben de. Denemek üzere not ettim. Yanında şarap? :))
Ellerine sağlık, enfes görünüyor yaa. Nasıl canım çekti gece gece anlatamam :)
Canım,
ellerine sağlık. Nefis görünüyor. Bazen gözümüzde büyüttüğümüz şeylerin başına geçtiğimizde neden şimdiye kadar yapmadığımıza şaşırırız, iyi ki denemişsin ve bu güzel lezzeti sofrana konuk etmişsin.
Sevgiyle kal.
Sulecim icindekiler tam bizlik (hani et olmasada olurdu benim icin ama ozamanda tarif olmazdi:)) yanindada uzum suyu:)
Ilhan sorma bende altta kalmayim diyorum sizlerin bloglardakileri gorunce hehehe..ismin asli Elbasan tava galiba ama tarifte Elbistan yaziyordu..Sen kuzu seversin mutlaka dene derim..yanindada Italyan Masi vardi..oldukca rahat icimli bir sarap paylasacagim:)
Depresif Ayucum gece gece blog gezince insan tok olsada acikiyor yemeyecegi seyleri bile yemek istiyor:))Sagol canim, artik uyumussundur sen:))
Gece gece bir aç daha geldi.İnanın ağzımın suyu aktı.Nefis görünüyor.Ellerinize sağlık.Birde birşey daha diyeceğim.Acemice olsa artık benim de yemek blogum var beklerim Sevgiler http://alyaminakuzine.blogspot.com/
ohhh mis olmus, ellerine saglik canim, XOX
Bulbulun yeri gercekten dogru soyledin..bende hep cekinirdim galiba zor diye..hem kolaymis hemde cok cok guzel bir lezzetmis..Iyiki denemisim:))Bundan sonra herseyi deneyecegim:)) Sevgilerimle..
Ilknurcum cok kotu oluyor gece gezmeleri..keske isinlansa yiyecekler degilmi:)) Sen bu yorumu birakmadan once ben senin sayfandaydim gordum yeni blogunu cokta beyendim ve yorum biraktim..takip ediyorum :)) sevgiler.
Tulaycimm sagol canim:)) oldu valla miss gibi..afiyetlende mideye indi:)) xoxo
MaşaALLAH. Çok imreniyorum. Ne güzel yemekler hazırlıyorsun canım.
Resimlerden göründüğü kadarıyla çok lezzetli olmuş.
Afiyetle yiyin :)
Amanda aman, benim canım Dost'um ne kadar da lezzetli ve muhteşem bir yemek yapmış.
Bu tarif benim sınırlarımı zorlamakla birlikte yapabilenler için tek başına ziyafet niteliği taşıyor.
Canım arkadaşım, ellerine sağlık. Afiyetle yenmiştir eminim ki.
Sana sıcacık sarıldım Emel'ciğim.
bazen çok zor sanıp yapmadığımız lezzetleri nasılda kaçırıyoruz değilmi. benimde üşenip yapmadığım çok şeyi geç farkettiğim olmuştur.Afiyet şeker olsun :)
ben de cesaret edemedim elbasan tavaya birturlu.senin tarifi gordum yada yaparim artik.ellerine saglik.kizimi sormussun.cok tesekkur ederim daha iyi artik yurumeye basladi.koltuk degnegiyle okula gidiyor.ilac tedavisine baslandi.yavas yavas iyilesecek umarim.sevgiler.
NUrsalkimi tesekkur ederim:) Arada sirada hamaratlik tutuyor :)) Sevgiler..
Heyyficim, bu yemek benimde sinirlarimi zorluyor sanmistim ama okadarda kolaymis ki:)) bence esine sur[riz yapta bir gun azda olsa ikiniz icin hazirla derim..vaktin oldugunda:)) Bende sana sarildim canim sicacik..(Disarsi yine buzz ama icersi ohh sicak sicak..)
Hayatin tatlari dogru yazmissin..bazen gozumuzu korkutuyor yemek sekli hazirlanisi ama bir bakiyorsun kolaycacik:))) Sevgiler diyorum..
Ozgur Tatlar musait bir zamaninda dene derim..insanin gozunun korktugu kadar degilmis:)) Hemde cok lezzetli..Kizina sevindim, insallah dahada iyi olacaktir..ilaclarda faydasini gosterir..sevgilerimle..
Akşam yemeğini salatayla geçiştirmiş biri için eziyet bu görüntü..:))
Ellerine sağlık canım..
Nefiss görünüyor.
Ellerine sağlık arkadaşım,sebze danaeti ve toprak güveç biraz baharat ve engüzeli Dostbahçesinden lezzetler...Sevgiler. :)
ooo görüntü muhteşem, tadı da eminim öyledir, sizlere afiyet olsun, ellerinize sağlık...
yöresel yemeklerde tarifler üç aşağı beş yukarı aynıdır,seninki de nefis görünüyor ellerine sağlık canım..
Renkli dunyam :) sagol canim..mutluluk verdin:) sevgiler..
Anne eli gibi..tarifin farkliliklari vardir mutlaka bilmedigim. Guzel bir lezzetmis cok sevdim:) sevgiler..
Hayat mutfakta guzel tesekkur ederim. Afiyetlen yedik:) sevgiyle
Hayat cafe.bence salata daha iyi aksam yemeginde:) ama arada oluyor boyle:) sevgiler..
Emel'cim aştın kendini aştın. Canım benim sen bir daha ben kolaycıyım, nerde basit yemek ben ordayım deme bana canın isteyince bak ne şahane lezzetler ortaya koyuyorsun işte:))
Ellerine sağlık canım benim..Çok öptüm..
ellerinize sağlık hoş olmuş sevgiler
Vuslatcim astimmiii:)) yok canim ya bu yemek gozumu korkuttugu kadar degilmis:)) kolaycacik oldu vede cok guzelmis ama simdiye kadar neden denememisim dedim..sevgiler canim..(bu arada senin coban cokelegin her hafta sonu yapiliyor azcikta olsa, iyiki paylasmissin iyiki denemisim:))Mutlu hafta sonu..
Asiye tesekkur ediyorum guzel hafta sonu diliyorum:)
Çok severim ama hiç güveçte yapmak aklıma gememişti süper fikir:)
Bak bu harika tesekkur ederim ziyaretiniz icin..bence deneyin cok guzel oldular guveclerde..sevgiler:)
Bak Bu harika sayetcevaplari okumak icin gelirseniz tekrar, sayfaniza giris yapamdigimi belirtmek istiyorum..adres olmadigi icin profil paylasimida olmadigi icin sayfaniza ziyaret edemedim.Kusura bakmayin.
nefis bir Pazar günü yemeğidir benim için. Babamın elleriyle yapılmış, en güzel çocukluk anılarımı canlandırdın içimde.
Ozlemaki..o cocukluk hayalleri hele baba ile susluyse ne kadar guzeller degilmi? Huzur icinde uyusunlar..Ilk kez denedim ve cok sevdik..ne guzel bir yemekmis ogrendik..sevgiler..
tarifleriniz çok güzel görünüyor ellerinize sağlık sizi severek takip edeceğim ben daha yeniyim sizde beni takibe alırsanız çoook sevinirim:)) sevgiler...
Merinin mutfagindan hosgeldiniz:) Sayfanizi en kisa zamanda ziyaret edecegim..sevgiler:)
Harika bir et yemeği. Ellerine sağlık canım. Sevgiler...
Elif tesekkur ediyorum..buradan da sizlere sevgiler :))
Nefiss ellerine sağlık emelcim sevgilerimle:))
Nurancim tesekkurler gercekten de nefismis bu yemek:))sevgiler..
Harika görünüyor bu kadar marifetli biri bence ne yaparsa yapsın lezzetli olur :)ellerine sağlık
sevgiler derya
Hayat paylastikca guzel, canim:)) o guzel sozlerini hakediyormuyum bilmem ama yinede hosuma gitti sagolasin:)) sevgiler..
güveçte yapılan yemekler favorim :)
takipçiniz oldum banada beklerim izleyicim olursanız mutlu olurum bende yeni katıldım bol bol görüşmek dileğiyle :)
http://ugurbocegimmutfagi.blogspot.com/
Ugurbocegimmutfagi ziyaretiniz icin tesekkur ediyorum. Sayfanizi ziyaret edecegim kisa zamanda. Sevgiler..
Yorum Gönder